Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Λαϊκή οργή

ΣΑΝΑ'Α.--

Δεκάδες χιλιάδες Υεμενίτες διαδήλωσαν, χτες, στο κέντρο της πρωτεύουσας ζητώντας «άμεσα αλλαγές» από το καθεστώς Σάλεχ, με ορισμένους να προχωρούν ακόμη και στο ...τολμηρό αίτημα της άμεσης απομάκρυνσής του από την εξουσία, αν και η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη υιοθετήσει μια τέτοια θέση. Παράλληλη διαδήλωση, όμως, πραγματοποίησαν και υποστηρικτές του Σάλεχ και μέλη του κόμματός του, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική πλατεία της Σάνα'α (που επίσης ονομάζεται πλατεία Ταχρίρ (απελευθέρωσης) όπως στο Κάιρο), προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να εμποδίσουν τη συγκέντρωση των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.

Τελικά, η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, που ήταν μαζικότερη από τις τελευταίες φορές, πραγματοποιήθηκε μπροστά στο πανεπιστήμιο. Οι δύο συγκεντρώσεις δε συναντήθηκαν παρά μόνο σε ένα σημείο και παρά τις μικρο-αψιμαχίες, δεν προκλήθηκαν επεισόδια και ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα. Το «Κοινό Φόρουμ», μια επιτροπή όπου εκπροσωπούνται τα πέντε μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και το ισλαμικό «Islah», αλλά και το Υεμενίτικο Σοσιαλιστικό Κόμμα, είχε προγραμματίσει σειρά συζητήσεων τις επόμενες μέρες προκειμένου να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις του.

Εκπρόσωπος του «Φόρουμ» υποστήριζε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, μιλώντας στο κοινοβούλιο, είναι ενθαρρυντικές, αλλά όχι επαρκείς. Ο Σάλεχ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ούτε ο γιος του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα εξαντλήσει την θητεία του που λήγει το 2013. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση μισθών, σταθεροποίηση των τιμών των αγαθών, μείωση του φόρου εισοδήματος και σειρά άλλων μέτρων ανακούφισης προκειμένου να κατευνάσει τη λαϊκή οργή στη χώρα των 23,4 εκατομμυρίων πληθυσμού, όπου κάτω από το όριο της φτώχειας ζει ποσοστό μεγαλύτερο του 45,2% και η ανεργία αγγίζει το 35%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ