Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Με τη «νομιμότητα» των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υπέρμαχος μιας «δημοκρατικής νομιμότητας», που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών κέντρων και θα διαιωνίζει το σύστημα εκμετάλλευσης σε βάρος του αιγυπτιακού λαού, παρουσιάστηκε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε γενικά και αόριστα υπέρ της «νομιμότητας» και της «μετάβασης στη δημοκρατία», αποφεύγοντας επιμελώς να καταδικάσει τη σφαγή του αιγυπτιακού λαού από τον «ομοϊδεάτη» του Χ. Μουμπάρακ (το κόμμα του είναι μέλος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς»).

«Η νέα γενιά της Αιγύπτου ζητά αλλαγή, ζητά δημοκρατικά δικαιώματα, ζητά ελευθερίες, ζητά κοινοβουλευτικά κόμματα. Και όλα αυτά χρειάζεται να κατοχυρωθούν ακόμα και συνταγματικά. (...) με αμεσότητα, με σταθερότητα και χωρίς βία», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά επιδίωξε να αποσυνδέσει τις όποιες εξελίξεις από τα αιτήματα του εξεγερμένου λαού της Αιγύπτου.

Στον αντίποδα και ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τις παρεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Θα πάρουμε κάθε πρωτοβουλία που θα χρειαστεί, για να συμβάλουμε και εμείς θετικά στην ομαλή πορεία αυτών των εξελίξεων, προς το συμφέρον, όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά πρωτίστως του ιδίου του αιγυπτιακού λαού».

Καθόλου τυχαία, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να συνδέσει τη «μετάβαση προς τη δημοκρατία» στην Αίγυπτο με την «ενεργειακή πολιτική» στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (ανάμεσά τους και ελληνικών), ισχυριζόμενος ότι πρέπει να αποτελέσει «παράγοντα ειρήνης και συνεργασίας των κρατών και των λαών, και όχι αντικείμενο συγκρούσεων ή αντιπαραθέσεων». Κρύβοντας ότι οι δρόμοι του πετρελαίου είναι στρωμένοι με το αίμα των λαών.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε μια «δημοκρατική» εξέλιξη στην Αίγυπτο, που θα διασφαλίσει «τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά και το Παλαιστινιακό», υπονοώντας ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να συνεχίσει στη «γραμμή» που έχει χαράξει η κυβέρνηση Μουμπάρακ, προωθώντας τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την «ευρεία Μέση Ανατολή».

Σε συνέντευξή του αργότερα στο BBC ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είπε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο πως «αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να δούμε ότι το υπάρχον καθεστώς κάνει τις αναγκαίες κινήσεις και αλλαγές (...) ώστε να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για μία αξιόπιστη μετάβαση (...) Εάν ο Πρόεδρος Mουμπάρακ παραμείνει ή όχι, αργά ή γρήγορα, θα έχει ιστορικά δευτερεύουσα σημασία εάν δεν υπάρχουν αλλαγές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αθώος» ο Μουμπάρακ και με απόφαση γενικού εισαγγελέα... (2017-03-14 00:00:00.0)
Ποιο είναι το λεγόμενο «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας» (2013-07-07 00:00:00.0)
Δηλώσεις περί «ελευθερίας» για τα συμφέροντά τους (2011-02-12 00:00:00.0)
Προτεραιότητα τα συμφέροντα του κεφαλαίου (2011-02-05 00:00:00.0)
Κρίσιμη αιματηρή καμπή (2011-02-03 00:00:00.0)
Σαρωτικό το ποτάμι της λαϊκής οργής (2011-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ