Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ασταμάτητη η ακρίβεια στα τρόφιμα

ΡΩΜΗ.-- Την ανησυχητικά ανοδική τάση της ακρίβειας σε βασικά τρόφιμα διεθνώς διαπιστώνουν από μήνα σε μήνα ειδικοί αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Οπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι, ο δείκτης ακρίβειας σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα μαγειρικά έλαια και η ζάχαρη ανέβηκε τον περασμένο Δεκέμβρη κατά μέσο όρο 3,4% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, σημειώνοντας - τηρουμένων των αναλογιών - ρεκόρ 20ετίας. Μόνον οι τιμές κρέατος φάνηκαν να παραμένουν στάσιμες...

«Τα στοιχεία των τελευταίων επτά μηνών δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υποχωρεί η ανοδική τάση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Αυτές οι υψηλές τιμές είναι πιθανόν να διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο οικονομολόγος του FAO, Αμπντολρεζά Αμπασιάν.

Ειδικότερα, τα στοιχεία των ερευνητών του οργανισμού δείχνουν το Γενάρη αύξηση των τιμών των σιτηρών διεθνώς κατά 3% σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2010. Το ίδιο διάστημα η αύξηση στα μαγειρικά έλαια κυμάνθηκε στο 5,6%, στα γαλακτοκομικά έφθασε το 6,2% και στη ζάχαρη το 5,4%, προκαλώντας και πρόσφατα (όπως τη διετία 2007-08) «ασφυξία» και έντονες αντιδράσεις στους λαούς αναπτυσσόμενων χωρών που πλήττονται ιδιαίτερα από τη φτώχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ