Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Αρση της «έκτακτης ανάγκης»

...προσπαθώντας να προλάβει χειρότερα

ΑΛΓΕΡΙ.--

Αρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα εδώ και περισσότερα από 19 χρόνια, «εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος», προανήγγειλε, χτες, ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Οπως μετέδωσαν αλγερινά ΜΜΕ, ο Μπουτεφλίκα, εκτός της άρσης του συγκεκριμένου μέτρου, ανακοίνωσε ελεύθερη πραγματοποίηση διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, εκτός της πρωτεύουσας, καθώς και ελεύθερη παρουσίαση κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κρατικά ΜΜΕ «με δεδομένο ότι και τα κόμματα αυτά θα λαμβάνουν υπ' όψιν τους την αναγκαιότητα σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα».

Εκτός αυτών, ο Μπουτεφλίκα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται, ήδη, μέτρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για περαιτέρω μείωση των τιμών των βασικών τροφίμων. Οι εξαγγελίες αυτές ήρθαν ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης προγραμματίζουν νέα διαδήλωση, στις 12 Φεβρουαρίου, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Οράν, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές των βασικών αγαθών, την αυξανόμενη ανεργία και την εντεινόμενη καταπίεση, δηλαδή με τα αιτήματα που κυριάρχησαν στους δρόμους πολλών πόλεων της Αλγερίας κατά τις ταραχές που τη συγκλόνισαν, στις αρχές του χρόνου, και είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και περισσότερους από 1.100 συλληφθέντες.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ όταν, στις αρχές της δεκαετίας του '90, μετά την ακύρωση των εκλογών όπου είχαν επικρατήσει οι ισλαμιστές με το Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας, είχαν, ήδη, αρχίσει οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ισλαμιστών και στρατού, οι οποίες εξελίχθηκαν σε έναν από τους αιματηρότερους εμφυλίους πολέμους στην ιστορία της περιοχής. Υπολογίζεται ότι τη δεκαετία του '90 στην Αλγερία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, καθώς και οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε επιθέσεις κατά πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ