ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔ
Αναγκάζονται να πληρώνουν για τα απαραίτητα φάρμακα

Ο «Ρ» βρέθηκε χθες στην ΥΠΑΔ Κεντρικής Αθήνας και σε φαρμακείο του ΙΚΑ, όπου συνωστίζονται καθημερινά οι ασφαλισμένοι

Τεράστιος συνωστισμός για φάρμακα υψηλού κόστους μέσα και έξω από το φαρμακείο του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου
Τεράστιος συνωστισμός για φάρμακα υψηλού κόστους μέσα και έξω από το φαρμακείο του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου
Χωρίς θεραπεία κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία και το φάρμακο εμπόρευμα, συνέπεια της οποίας είναι και η στάση πληρωμών και παροχών Υγείας, που προχωρεί η κυβέρνηση. Ο ΟΠΑΔ - σταθερά υποχρηματοδοτούμενος από το κράτος - δεν αντεπεξέρχεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων και δεν πληρώνει τους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι, ως κρίκος στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου, να μην προμηθεύουν τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ. Ετσι, η κυβέρνηση αναγκάζει τους ασφαλισμένους του Οργανισμού να πληρώνουν τα απαραίτητα γι' αυτούς φάρμακα και να παίρνουν τα χρήματά τους μετά από 6 ή 7 μήνες! Για τα φάρμακα υψηλού κόστους, τους στέλνει στα κρατικά φαρμακεία του ΙΚΑ, όπου βιώνουν απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν φαρμακείο του ΙΚΑ που έχει το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο «Ρ» μίλησε χθες το πρωί με ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ που περίμεναν για τουλάχιστον 45 λεπτά με μία ώρα στην ουρά στην ΥΠΑΔ Κεντρικής Αθήνας στην οδό Αχαρνών και στο φαρμακείο του ΙΚΑ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

9 π.μ. ΥΠΑΔ Κεντρικής Αθήνας: Από τα χαράματα ασφαλισμένοι συνωστίζονται στην ουρά με την απόδειξη του φαρμακείου και τη συνταγή για να κάνουν αίτηση προκειμένου να πάρουν πίσω κάποια στιγμή τα λεφτά τους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους των δήμων Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Δάφνης, Ν. Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Ταύρου και Υμηττού, καθώς και όσους από την επαρχία βρίσκονται στους παραπάνω δήμους για λόγους υγείας.

Στην ΥΠΑΔ Κεντρικής Αθήνας οι ασφαλισμένοι περιμένουν με τις ώρες για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους μετά από μήνες
Στην ΥΠΑΔ Κεντρικής Αθήνας οι ασφαλισμένοι περιμένουν με τις ώρες για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους μετά από μήνες
Τους τελευταίους μήνες γίνεται το αδιαχώρητο. «Εγώ θέλω φάρμακα για την πίεση, τα οποία κοστίζουν 95 ευρώ το μήνα. Κι επιπλέον δεν θα πάρω σύντομα πίσω τα λεφτά από το Ταμείο, μπορεί και σε έξι ή εφτά μήνες. Κάποιος μου είπε, ότι περιμένει ήδη 5 μήνες!», είπε στον «Ρ» μια ασφαλισμένη. Κάποιοι που ακούν τη συζήτηση, προσθέτουν αγανακτισμένοι, ότι θέλουν φάρμακα για διαβήτη, υπέρταση, άνοια κ.ά., τα οποία κοστίζουν 150 και πλέον ευρώ. «Για τέτοια ποσά μιλάμε. Κι αφού πάρθηκε αυτό το μέτρο, γιατί δεν βάζουν κι άλλους υπαλλήλους να μην περιμένουμε στην ουρά και τόσους μήνες για τα λεφτά;», λένε. «Υπολογίζουν ότι μπροστά στην ταλαιπωρία κάποιοι δεν θα έρθουν να πάρουν τα λεφτά...», λέει κάποιος άλλος ασφαλισμένος προσθέτοντας, ότι πρόκειται για ανθρώπους που τους έκοψαν συντάξεις και μισθούς. «Αν δεν έχει κάποιος να τα πάρει από το φαρμακείο, τι θα κάνει;», θέτουμε το ερώτημα. «Θα πεθάνει...», έρχεται - χωρίς δεύτερη σκέψη - η απάντηση.

Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, εξαιτίας του ελλιπούς προσωπικού. «Εχουμε χάσει το σάλιο μας εδώ μέσα. Κοντεύουμε να λιποθυμήσουμε από αυτά που ζούμε καθημερινά», λέει χαρακτηριστικά ένας υπάλληλος.

10 π.μ., φαρμακείο του ΙΚΑ: Αν και η προμήθεια των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ ξεκινάει σε μία ώρα, ήδη από νωρίς το πρωί συνωστίζονται στην ουρά μαζί με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Εδώ δίνονται τα φάρμακα υψηλού κόστους, εκατοντάδων και χιλιάδων ευρώ, που αρνούνται να δώσουν οι φαρμακοποιοί, παρότι είναι σκευάσματα για χρόνιες και ανίατες ασθένειες. «Ούτε στην Κατοχή δεν είχαμε τέτοιες εικόνες. Αυτό το σύστημα είναι αμείλικτο», λέει ένας ασφαλισμένος.

«Εμένα, επί δεκαετίες μου κρατούσαν λεφτά από τον μισθό μου για το Ταμείο και τώρα πρέπει να δίνω και 60 - 70 ευρώ το μήνα για φάρμακα. Τι φταίω εγώ αν το κράτος δεν τα έδινε εκεί που έπρεπε;», λέει στον «Ρ» ένας συνταξιούχος του Οργανισμού, ο οποίος περιμένει για ένα σκεύασμα κατά της οστεοπόρωσης που κοστίζει 450 ευρώ. Τελικά μετά από ώρες αναμονής φεύγει χωρίς το φάρμακο, γιατί πρέπει να πάει σε άλλο φαρμακείο του ΙΚΑ. «Πάω στην Κάνιγγος, μήπως το έχουν. Αλλη ουρά εκεί...», λέει φεύγοντας.

Το ίδιο συνέβη και σε έναν που περιμένει φάρμακα των 1.000 ευρώ για καρκινοπαθή. Πρέπει να πάει και να περιμένει εκ νέου στην λεωφόρο Αλεξάνδρας. «Είναι και για ένα νέο άνθρωπο...», λέει καταβεβλημένος, χωρίς να πει - από αξιοπρέπεια - αν είναι ο γιος του ή κάποιος άλλος συγγενής του...


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Παιγνίδια με την υγεία τους

Κι ενώ οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου συνωστίζονται στα φαρμακεία του ΙΚΑ και σχηματίζουν ουρές στα γραφεία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, αντίστοιχα, προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και εμφανίστηκαν ως υπερασπιστές των ταλαιπωρημένων ασθενών, που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους.

Χτες, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και έκαναν φραστική επίθεση στους φαρμακοποιούς, χαρακτηρίζοντάς τους, λίγο έως πολύ, εκβιαστές. Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την κινητοποίηση των φαρμακοποιών, αφού, όπως είπαν, έχει δρομολογηθεί η άμεση εξόφλησή τους από τον ΟΠΑΔ. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, επανέλαβε και χτες ότι μόλις ξεκινήσει η ροή πληρωμών από το ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων θα αρχίσουν να χορηγούν κανονικά τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Καθυστερούν οι ψεκασμοί

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει τους αεροψεκασμούς σε επιχειρηματικούς κύκλους για την αντιμετώπιση του ιού του Νείλου, είναι η βασική αιτία που καθυστερούν οι αεροψεκασμοί, με αποτέλεσμα να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μάη που είναι το κρίσιμο σημείο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μολυσμένα κουνούπια, που μεταδίδουν τον ιό.

Την καταγγελία αυτή έκαναν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Τρέλλης και Χρήστος Ποτόλιας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στις 21.3.2011. Αναφερόμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν ότι «ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε συνεργασία με άλλους δημόσιους φορείς, όπως η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και όχι φυσικά από ιδιώτες, όπως προτείνεται με τη σύσταση προγραμματικής σύμβασης και ανάθεσης μέσω διαγωνισμού σε επιχειρηματικούς κύκλους».

Επιπλέον, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν τη δημιουργία ενός Κέντρου Καταπολέμησης των κουνουπιών και την αύξηση του προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 50%, καθώς το ποσό που διατίθεται είναι «πολύ λιγότερο και από το ποσό που διέθεσαν για το 2010 οι πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις συνολικά στην περιφέρεια».

Η καθυστέρηση των αεροψεκασμών έχει αναστατώσει ακόμα και το υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία του οποίου σήμερα γίνεται έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων Υγείας, Εσωτερικών, Αμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Δέλτα του Αξιού. Το 2010, είχαν δηλωθεί 20.000 κρούσματα, ενώ είχαν χάσει τη ζωή τους από εγκεφαλίτιδα 37 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ