ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πολιορκητικός κριός στους δημόσιους φορείς

Αναστολή εκταμιεύσεων - δέσμευση εσόδων για νοσοκομεία, λεγόμενους ΟΤΑ κ.ά. με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Νέος κύκλος συνεννοήσεων με την τρόικα για την εξειδίκευση των επόμενων μέτρων

Στην εξειδίκευση των μέτρων της επόμενης σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης προχωρούν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Για το σκοπό αυτό τα κλιμάκια της τρόικας καταφθάνουν την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα για το νέο κύκλο «συνεννοήσεων» ενόψει και των κυβερνητικών ανακοινώσεων και στη συνέχεια για τη νομοθετική κατοχύρωση των νέων αντιλαϊκών πακέτων.

Στο κόψιμο της ήδη καρατομημένης κρατικής επιχορήγησης, σε νοσοκομεία, συνολικά για περισσότερες από 400 πρώην ΔΕΚΟ και δημόσιους φορείς, που δεν αποστέλλουν τα προβλεπόμενα κάθε μήνα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, η μη υποβολή αναλυτικών στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανεξάρτητα και από τους λόγους της «καθυστέρησης», θα συνεπάγεται αυτόματα και την αναστολή κάθε εκταμίευσης αλλά και τη δέσμευση τυχόν εσόδων τους από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Είναι απόλυτα φανερό πως οι εξοικονομήσεις σε όφελος της πλουτοκρατίας φέρνουν τα πολύ χειρότερα για το λαό, την ολοκληρωτική υποβάθμιση των όποιων παρεχόμενων υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία, τους λεγόμενους ΟΤΑ κ.ά.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

  • Τα στοιχεία προϋπολογισμού - απολογισμού - ισολογισμού - οφειλών κ.ά. υποβάλλονται υποχρεωτικά κάθε μήνα στα εποπτεύοντα υπουργεία και με προθεσμία στις 12 μέρες μετά τη λήξη του «μήνα αναφοράς». Μετά τη διενέργεια ελέγχων τα υπουργεία τα αποστέλλουν για τα περαιτέρω στο υπουργείο Οικονομικών με διορία στις 16 μέρες μετά τη λήξη του «μήνα αναφοράς», δηλαδή σε μόλις 4 μέρες μετά την παραλαβή τους. Είναι φανερό δηλαδή ότι ακόμη και στην περίπτωση «έγκαιρης» υποβολής τους, το κόσκινο στις εγκεκριμένες εκταμιεύσεις θα έχει συνέχεια στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
  • Φορείς που δεν έχουν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις «δεν θα επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό». Επίσης, σε ένα μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας το υπουργείο Οικονομικών θα «δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον τακτικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού» και μέχρις ότου τους υποβληθούν οι οικονομικές καταστάσεις. Για το σκοπό αυτό απειλούν με χρηματικά πρόστιμα και τις διοικήσεις των φορέων.

Είναι απόλυτα φανερό ότι οι όποιες μανούβρες από την πλευρά της κυβέρνησης είναι μόνο για το καμουφλάζ. Την τακτική αυτή έρχονται να εξυπηρετήσουν και οι κυβερνητικές διαρροές, όπως, τάχα, ότι επανεξετάζουν την εφαρμογή του μέτρου για την εκτίναξη των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου σηματοδοτεί τη λήψη άλλων αντίστοιχων ή και ακόμη σκληρότερων προκειμένου να αναπληρώσουν την ...«απώλεια». Πάνω στα μέτρα που έχουν δρομολογήσει, και που αφορούν στα επιπλέον πακέτα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2011 και ακόμη 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014, έρχονται τώρα να σωρεύσουν και τις νέες διευρυμένες «αστοχίες» που «διαπιστώνουν» από το 2010, τις οποίες επίσης «μεταφράζουν» σε πρόσθετα «συμπληρωματικά» μέτρα. Ολα μαζί, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, τα προορίζουν για πεσκέσι στην ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Τις επόμενες μέρες ανακοινώνουν τα «επικαιροποιημένα» στοιχεία για το «έλλειμμα» που θα εμφανίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2010. Από τα επίπεδα του 9,6% το πηγαίνουν τώρα γύρω στο 10% του ΑΕΠ ανεβάζοντας έτσι κατά εκατοντάδες εκατομμύρια και το μέγεθος της επιχειρούμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής» τους, της αντιλαϊκής επέλασης που ξετυλίγουν από φέτος και για τα επόμενα χρόνια.
  • Η εξομοίωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών είναι στα ήδη προβλεπόμενα μέτρα με αρχή εφαρμογής από φέτος το φθινόπωρο και για ποσά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο. Ο απόλυτος εμπαιγμός είναι οι κυβερνητικές διαρροές, όπως αναφέραμε, περί «απόσυρσης» του μέτρου. Σε τέτοιο ενδεχόμενο θα βρουν άλλα αντίστοιχα χαράτσια, τουλάχιστον για «ισοδύναμο αποτέλεσμα». Είναι απόλυτα φανερό ότι οι επιχειρούμενες μανούβρες τους έχουν μοναδικό στόχο τη συσκότιση της πραγματικότητας.
  • Απόλυτα δεδομένη είναι η σφοδρή κλιμάκωση το 2012 - 2014 με τον αντιλαϊκό πήχη να ξεκινά στα 22 δισ. ευρώ. Αυτό είναι και το βασικό θέμα των συνεννοήσεων που θα έχει η κυβέρνηση με τα κλιμάκια των ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ανάμεσα στα μέτρα που ετοιμάζουν είναι: Το τσεκούρωμα των κοινωνικών επιδομάτων, ακόμη και αυτών της ανεργίας και του ΕΚΑΣ, η κατάργηση σειράς «φοροελαφρύνσεων» που ισχύουν σήμερα για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, παραπέρα περικοπές στις δαπάνες Υγείας και στο «μισθολογικό κόστος» στο δημόσιο κ.ά.
«ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Νέα υποβάθμιση του κρατικού χρέους

Θέσεις μάχης ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων για τα 50 δισ. ευρώ

Στη διεκδίκηση της λείας που για λογαριασμό τους έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προχωρούν οι μερίδες της πλουτοκρατίας. Στο μεσοδιάστημα από τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους και για τη διαμόρφωση νέων μηχανισμών στήριξης, και ενόψει του υπουργικού συμβουλίου για το μαζικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, οι μεγαλορεντιέρηδες του οίκου αξιολόγησης «Standard and Poor's» μπήκαν με τη σειρά τους στη αντιλαϊκή διελκυστίνδα προχωρώντας και σε νέα υποβάθμιση του κρατικού χρέους!

Η απόφασή τους αποδείχνει περίτρανα τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, για τις αιτιάσεις της σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης που έβαλε για συζήτηση στο Γιούρογκρουπ και που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών βρήκαν τη... θετική ανταπόκριση των εταίρων της.

Σύμφωνα με τους «αξιολογητές», η σύσταση μόνιμου μηχανισμού στην Ευρωζώνη θα υποσκάψει το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον για την Ελλάδα και για την επιστροφή της για δανεισμό στις αγορές από το 2013. Ταυτόχρονα βλέπουν και αυξημένες τις πιθανότητες για «αναδιάρθρωση» του κρατικού χρέους, ενώ αξιοποιούν και τη διαμόρφωση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Η «απάντηση» που βρήκε το υπουργείο Οικονομικών είναι το... κατόρθωμα να διπλασιάσουν την περίοδο αποπληρωμής των τοκογλυφικών δανείων στα 7 χρόνια και η δήθεν μείωση του επιτοκίου που ισχυρίζονται ότι πέτυχαν. Επίσης διαφημίζουν και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τα 50 δισ. ευρώ, ισχυριζόμενοι ότι τα «έσοδα» θα χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή τους χρέους.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Μπλόκο σε μικρούς και... νέους

Με τα μικρά καταλύματα τα βάζουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την αδειοδότηση ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στην Αττική, δηλώνοντας ότι είναι «χαμηλότερων υπηρεσιών» και ότι θα ασκήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό, λειτουργώντας έως και παραπλανητικά σε ορισμένες περιπτώσεις!

Επίσης, για άλλη μια φορά επιδιώκει να μπλοκάρει επιδοτήσεις μέσω «αναπτυξιακού» για νέες ξενοδοχειακές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι είναι κορεσμένες περιοχές, όπου δε δίνονται επί πολλά χρόνια ενισχύσεις, οπότε τίθεται επίσης ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και συμπίεσης των τιμών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στις 14 του Απρίλη το... «δώρο»

Την Πέμπτη 14 του Απρίλη θα καταβληθεί από το Δημόσιο το δώρο του Πάσχα, σε όσους συνταξιούχους του Δημοσίου το δικαιούνται. Οπως είναι γνωστό, με βάση τις περσινές αποφάσεις της κυβέρνησης και με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων (μετά ανακαλύφθηκε ο μπαμπούλας του χρέους) η έννοια του δώρου του Πάσχα ως το 50% του μηνιαίου μισθού/σύνταξης καταργήθηκε. Οσοι συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους δεν δικαιούνται καθόλου δώρο, ενώ για τους υπόλοιπους είναι της τάξης των... 250 ευρώ!

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι συντάξεις για το μήνα Μάη θα καταβληθούν τη Μεγάλη Δευτέρα 18 του Απρίλη.

Ακόμη 30 δισ. στις τράπεζες

Ετοιμο για ξεκοκάλισμα από τους τραπεζίτες, σε όφελος και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας, έχει η κυβέρνηση το 4ο στη σειρά πακέτο στήριξης, με τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ που θα τους μοιράσουν με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων.

Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε σχετική επιστολή στις διοικήσεις των τραπεζών, με την οποία ζητείται η... αναλυτική παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης. Τα προγράμματα που θα υποβάλουν οι τραπεζίτες θα περάσουν για έγκριση από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και από την Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή από το «εδώ» παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Να σημειώσουμε ότι τα «πακέτα» στήριξης των τραπεζών μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τα 108 δισ. ευρώ!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ