ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Στη μάχη για τα δικά τους προβλήματα

Ενα διήμερο αφιερωμένο στην εργαζόμενη γυναίκα συνδιοργάνωσαν χτες και προχτές ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω (μέλος της ΟΓΕ) και ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος «Η Πρόοδος». Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε ομιλία και συζήτηση ενώ η πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε χτες με την προβολή της ταινίας «Ανιση μάχη». Με αφορμή το διήμερο αφιέρωμα οι δύο σύλλογοι κάλεσαν τις γυναίκες και όλους όσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις να οργανωθούν και να συμβάλουν στην ισχυροποίηση του κινήματος. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην παρέμβαση και τη δράση που σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα, στην οποία θα ιεραρχούν τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας, ζητήματα που απασχολούν κάθε λαϊκή οικογένεια, με πρώτο σταθμό τη σημερινή κινητοποίηση.

Οπως ανέφερε στην ομιλία της η Ρούλα Ξιφαρά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου της ΟΓΕ, «δεν υπάρχει πτυχή της ζωής της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων, που να μην την αγγίζει η επίθεση που δέχεται ο λαός συνολικά». Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες, την ανεργία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις που λαμβάνουν, για τα εμπόδια που υψώνονται μπροστά τους στη δημιουργία οικογένειας, στη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών τους, για τη μετατροπή ακόμα και της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε πεδίο κερδοφορίας στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, υπεύθυνο είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του. Υπεύθυνο είναι το καπιταλιστικό σύστημα που καταπιέζει διπλά τη γυναίκα, τη φορτώνει με όλο και πιο πολλά βάρη, την εκμεταλλεύεται για να πολλαπλασιάζει τα κέρδη του. «Ακόμα και τα τελευταία μέτρα για δήθεν προστασία των ανέργων μέσω της λεγόμενης "κοινωνικής οικονομίας" στοχεύουν κύρια στις γυναίκες, που από καιρό τους έχουν δώσει το ρόλο της εφεδρικής, συμπληρωματικής, εργατικής δύναμης», υπογράμμισε η Ρούλα Ξιφαρά.

Ενίσχυση της κοινής δράσης

Στη συνέχεια τόνισε πως οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που υφίστανται την ταξική εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση, που βιώνουν τις παλιές αλλά ιδιαίτερα τις νέες μορφές ανισοτιμίας στις οικονομικές αλλά και στις κοινωνικές - πολιτιστικές σχέσεις, «μπορούν και πρέπει να σηκώσουν τη σημαία του αγώνα». Τις κάλεσε «να εμποδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Να διεκδικήσουν τη βελτίωση της θέσης τους. Να ανακουφιστούν από τα βάρη, σύμφωνα με τις νέες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής, το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, τον πλούτο που παράγεται με τη δική τους εργασία. Να συμβάλουν στην οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας που θα παλεύει για τη λαϊκή εξουσία, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την απαγκίστρωση από τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις. Σε αυτή την εξουσία της εργατικής τάξης με τα συμμαχικά λαϊκά στρώματα θα μετέχουν, θα παίρνουν ενεργό, δραστήριο μέρος και οι ίδιες οι γυναίκες, για να βάλουν γερά θεμέλια για την ισοτιμία τους με τους άντρες και γενικότερα για την κοινωνική ευημερία».

Κάλεσε, τέλος, τις εργαζόμενες να συμβάλουν «στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας», να ενισχύσουν την κοινή δράση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, που το τελευταίο διάστημα έδωσε νέα δυναμική στους αγώνες του λαού. Να μπουν στη μάχη, ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του αγώνα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της τάξης τους «για να έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό μας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι ταξικές δυνάμεις στις εκλογές που έγιναν στα Σωματεία Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ για πρώτη φορά εξέλεξαν έδρα και στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Χαλκιδική. Οπως αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα, οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται πιο αποφασιστικά το ΠΑΜΕ, αναγνωρίζοντας τη συνεπή αγωνιστική του στάση και το ρόλο του στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης.

Στις εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο συνδυασμός που στηρίζει το ΠΑΜΕ υπερδιπλασίασε τις ψήφους του. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 497. Εγκυρα ήταν 471, άκυρα - λευκά 26. Το ΠΑΜΕ πήρε 112 ψήφους και 2 έδρες από 42 ψήφους και 1 έδρα που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 282 ψήφους και 5 έδρες από 340 ψήφους και 5 έδρες που είχε προηγουμένως. Η ΔΑΚΕ πήρε 77 ψήφους και 2 έδρες από 141 ψήφους και 2 έδρες που είχε προηγουμένως.

Για την ΠΟΕΔΗΝ το ΠΑΜΕ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους, η ΠΑΣΚΕ 6 και η ΔΑΚΕ 1. Για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ (ΕΔΟΘ), το ΠΑΜΕ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους, η ΠΑΣΚΕ 6 και η ΔΑΚΕ 2.

Για πρώτη φορά ο συνδυασμός του ΠΑΜΕ συμμετείχε με διακριτό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του σωματείου στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και εξέλεξε 2 έδρες.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 550. Εγκυρα 484, άκυρα - λευκά 63.

Ο συνδυασμός του ΠΑΜΕ πήρε 104 ψήφους και 2 έδρες και το Ενιαίο ψηφοδέλτιο πήρε 383 ψήφους και 7 έδρες. Για την ΠΟΕΔΗΝ το ΠΑΜΕ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους και το Ενιαίο 9 και για την ΕΔΟΘ το ΠΑΜΕ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους και το Ενιαίο 9.

Για πρώτη φορά εκπροσωπούνται οι ταξικές δυνάμεις και στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Χαλκιδική.

Ψήφισαν 62. Εγκυρα 60, άκυρα - λευκά 2.

Το ΠΑΜΕ πήρε 7 ψήφους και 1 έδρα. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 24 ψήφους και 4 έδρες. Η ΔΑΚΕ 18 ψήφους και 3 έδρες. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ 11 ψήφους και 1 έδρα.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αντικομμουνιστική υστερία

Το «Ιδρυμα Μνήμης για τα θύματα του Κομμουνισμού» (VOCMF), ένας από τους πλέον διαδεδομένους φορείς του αντικομμουνισμού στις ΗΠΑ, απευθύνεται στους αναγνώστες της ιστοσελίδας του με την εξής ηλεκτρονική επιστολή:

«Από το γραφείο του Edwards Lee, Ph.D.

Πρόεδρου του Ιδρύματος Μνήμης για τα θύματα του Κομμουνισμού

25, Μάρ. 2011

Αγαπητέ φίλε,

Αν αμφιβάλλει κανείς για την αναγκαιότητα του "προγράμματος σπουδών για τον Κομμουνισμό" στην Αμερική, αρκεί να δει τι συνέβη στο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, του Σικάγο, το οποίο μάλιστα αναγνωρίζεται σαν ένα από τα καλύτερα δημόσια σχολεία της πόλης.

Τον Ιανουάριο, οι απόφοιτοι της 8ης τάξης - παιδιά ηλικίας 14 ή 15 χρόνων - κλήθηκαν να επιλέξουν αποσπάσματα από τα λόγια εξεχόντων ηγετών που αντιπροσωπεύουν την αυτοεκτίμηση ή την αυτογνωσία. Είκοσι ρητά αναγράφτηκαν σε αφίσες που αναρτήθηκαν στην αίθουσα, κάτω από τον τίτλο, "Γιόρτασε την Αξία σου".

Ανάμεσά τους, ήταν τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο, του δικτάτορα που κυβέρνησε την Κούβα με σιδερένια πυγμή για 52 χρόνια, και του Μάο Τσε Τουνγκ στην Κίνα, ο οποίος αποτελεί τη χειρότερη μορφή μαζικού δολοφόνου του 20ού αιώνα.

Τα αποσπάσματα από τα λόγια τους ήταν σχετικά ανώδυνα, ακόμη και αόριστα, εμπνευσμένα από αναφορές σε "θαύματα" και στην "πίστη". Ωστόσο, ο Κάστρο και ο Μάο δεν είναι μόνο δυο εθνικοί ηγέτες, αλλά κομμουνιστές δικτάτορες, που ήρθαν στην εξουσία, λέγοντας συνειδητά ψέματα στο λαό.

Το ανησυχητικό είναι ότι τα λόγια του Κάστρο και του Μάο αναρτήθηκαν δίπλα στα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν, του Τζορτζ Ουάσιγκτον και του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, δίνοντας στον Κάστρο και τον Μάο αδικαιολόγητη ηθική ισοδυναμία με μεγάλους άνδρες, οι οποίοι έδωσαν πραγματικά αξία στις έννοιες "ζωή" και "άτομο".

Η επιτακτική ανάγκη του "προγράμματος σπουδών για τον Κομμουνισμό" υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι ήταν οι μαθητές της τάξης και όχι οι καθηγητές τους που διάλεξαν τα συγκεκριμένα αποσπάσματα. Οι νεολαίοι, άνδρες και γυναίκες, γνωρίζουν πολύ λίγα για τον κομμουνισμό, επειδή δεν έχουν διδαχθεί για τον κομμουνισμό και το άφθαστο ρεκόρ του θανάτου και της καταστροφής που προκάλεσε κατά τον τελευταίο αιώνα.

Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να εξαπλωθεί η αλήθεια για τον κομμουνισμό, με το πρόγραμμα σπουδών για τον κομμουνισμό - ένα σχέδιο με 13 μαθήματα, από τον Μαρξ στο Μάο. Παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα δωρεάς στο Ιδρυμά μας - 500, 100, 50, 25 δολάρια ή ό, τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά - σήμερα. Με την γενναιόδωρη βοήθειά σας, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε ταχύτατα το πρόγραμμα σπουδών για τον κομμουνισμό και να δείξουμε την αλήθεια για τον κομμουνισμό σε εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο - τους νέους μας και στους μελλοντικούς ηγέτες.

Με βαθιά εκτίμηση για την υποστήριξή σας, Φιλικά,

Lee Edwards, Ph.D.

Πρόεδρος

VOCMF»

***

Η αντικομμουνιστική υστερία στις ΗΠΑ δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την αντίστοιχη προσπάθεια της ΕΕ να ξαναγράψει μέσω «Ιδρυμάτων» την Ιστορία, να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, να τον ταυτίσει με το ναζισμό. Η προσπάθεια αυτή, όπως και στις ΗΠΑ, περνάει μέσα και από τα σχολεία, με στόχο τις νεανικές συνειδήσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έχει καταγράψει ο «Ρ» και στην Ελλάδα, σε σχολεία και πανεπιστήμια, στη βάση των επίσημων κατευθύνσεων που δίνει η ΕΕ για το βιασμό της ιστορικής αλήθειας, με στόχο να θαμπώσει η σοσιαλιστική προοπτική σαν η μοναδική διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αλλωστε, το αμερικάνικο «Ιδρυμα Μνήμης για τα θύματα του Κομμουνισμού», είναι «εταίρος» των αντίστοιχων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και νυν μέλη της ΕΕ, όπου προωθείται ακόμα και η ποινικοποίηση των κομμουνιστικών συμβόλων και της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

***

Ο φόβος τους για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και για την προοπτική που άνοιξε για την ανθρωπότητα η πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, πρέπει να προβληματίσει και να κινητοποιήσει κάθε προοδευτικό άνθρωπο, στο εργοστάσιο, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη γειτονιά, ιδιαίτερα σήμερα που τα αδιέξοδα του καπιταλισμού έχουν φέρει το αστικό πολιτικό σύστημα σε δύσκολη θέση. Είναι εξόφθαλμη η προσπάθειά τους να συκοφαντήσουν και να χτυπήσουν τους κομμουνιστές, στοχεύοντας μέσα από την πολιτική πρωτοπορία του το ίδιο το κίνημα και τους αγώνες του λαού.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ