ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Σάρκα από τη σάρκα του ΚΚΕ

Τον πρωτοπόρο κομμουνιστή τίμησε χτες, ανήμερα της συμπλήρωσης 59 χρόνων από την εκτέλεσή του, η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του Κόμματος

Ανθρωποι του μόχθου από τις εργατοσυνοικίες της πειραιώτικης περιφέρειας, μαζί με τους κομμουνιστές κάθε ηλικίας, και με ξεχωριστή τη μαζική παρουσία της ΚΝΕ, έδωσαν χτες βράδυ το «παρών» στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Νίκο Μπελογιάννη, που διοργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ, στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Με την παρουσία τους τίμησαν τον ηρωικό κομμουνιστή, ανήμερα της συμπλήρωσης 59 χρόνων από την εκτέλεσή του στου Γουδή, στις 30/3/1952, μαζί με τους Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού και άλλοι. Το πρόγραμμα περιελάμβανε απαγγελίες και τραγούδια του αγώνα.

Στην ομιλία του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, γραμματέας της ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη «στο καμίνι της ταξικής πάλης να διαμορφώνονται στελέχη με ισχυρό κομματικό και ταξικό κριτήριο. Αταλάντευτοι και άφοβοι μπροστά στον ταξικό αντίπαλο, σε κάθε συνθήκη και σε κάθε καμπή του κινήματος. Σεμνοί αγωνιστές, σημείο αναφοράς για τον εργατικό και λαϊκό τους περίγυρο».

Αυτός, επισήμανε, ήταν ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο κομμουνιστής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο καθοδηγητής του παράνομου μηχανισμού του Κόμματος, ο αξιωματικός του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο διανοητής που στράτευσε την πένα του στην υπηρεσία της κομματικής διαφώτισης, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες της απομόνωσης και της φυλακής.

Συνδέοντας το χτες με το σήμερα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ν. Μαυροκέφαλος τόνισε: «Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, δεν υπάρχει πιο αποκαλυπτική ιστορική στιγμή για να κατανοηθεί από πλατιά τμήματα εργαζομένων ότι ο τεράστιος πλούτος που συσσωρεύει η τάξη των εκμεταλλευτών είναι από τη δουλειά και τον ιδρώτα των πολλών. Η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας από την εργατική τάξη, η αντίθεση μεταξύ του κεφαλαίου και της εργασίας, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης παίρνει ή μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι που φοβίζει την πλουτοκρατία.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Ν. Μαυροκέφαλος
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Ν. Μαυροκέφαλος
Γι' αυτό έχει μία και μόνη στρατηγική επιλογή. Να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μη συνενωθεί η πάλη και η οργή των εργατών με την ιδεολογία και τη στρατηγική των κομμουνιστών. Να μην ενωθεί δηλαδή το μπαρούτι με το φιτίλι που θα τσακίσει συθέμελα την καπιταλιστική ιδιοκτησία, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό, το Κόμμα μας δέχεται όλο και μεγαλύτερη επίθεση από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Δεν συγχώρησαν ποτέ στο ΚΚΕ ότι κράτησε την κόκκινη σημαία ψηλά».

Σημείο αναφοράς η πάλη του ΚΚΕ

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της ασίγαστης πάλης επιδιώκουμε -τόνισε ο ομιλητής- να εκπληρώνουμε ως Κόμμα ένα δεύτερο βασικό καθήκον. Η πάλη των κομμουνιστών να είναι σημείο αναφοράς για το λαό και τη νεολαία. Πεδίο άντλησης ιδανικών και αξιών που κινητοποιούν, εμπνέουν, ατσαλώνουν και ωριμάζουν συνειδήσεις για τις μεγάλες αναμετρήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Η νεολαία να αντλεί διδάγματα, προσωπικές και συλλογικές αξίες που ξεπερνούν το τετριμμένο, την καθημερινότητα και τις σάπιες αξίες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Σε συνθήκες μάλιστα οπισθοχώρησης του ταξικού και κομμουνιστικού κινήματος, οι νέες εργατικές μάζες να κατανοούν την ανάγκη στράτευσης στο οργανωμένο κίνημα που απορρέει αντικειμενικά από τη θέση τους στην παραγωγή και στην κοινωνία. Να κερδίζονται συνεχώς νέες συνειδήσεις στην πάλη για την επαναστατική αλλαγή και το Σοσιαλισμό. Να κερδίζουν έδαφος πραγματικές αξίες που διαστρεβλώνονται και εκχυδαΐζονται από το ιδεολογικό σύστημα του καπιταλισμού, όπως η αυτοθυσία και ανιδιοτελής προσφορά, η οργάνωση και η συλλογική πάλη, η αρετή της κομμουνιστικής κομματικότητας ως μιας από τις πιο κορυφαίες πλευρές της συνειδητής προσφοράς στον αγώνα του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης».

«Από εδώ πήραν για εκτέλεση τον Νίκο Μπελογιάννη»

Εξόρμηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται στο χώρο των άλλοτε φυλακών Καλλιθέας

Το σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, στην Καλλιθέα, βρίσκεται στο χώρο που ήταν παλιά οι φυλακές της Καλλιθέας, στις οποίες κρατήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης πριν από την εκτέλεσή του. Με αφορμή αυτό το γεγονός και τη χτεσινή επέτειο από τη δολοφονία του ηρωικού κομμουνιστή, η ΚΟΒ Καλλιθέας του ΚΚΕ και η ΟΒ Καλλιθέας της ΚΝΕ έκαναν εξόρμηση σε μαθητές και καθηγητές, με μια σύντομη ανακοίνωση για τα γεγονότα της εποχής και κρέμασαν πανό στα κάγκελα του σχολείου, που έγραφε: «Από εδώ, στις 30/3/1952, πήραν για εκτέλεση τον κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη».

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Ν. Μάκρης - Ραφήνας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», αύριο Παρασκευή 1 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο Δημαρχείο Νέας Μάκρης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο κοινωνικός χαρακτήρας της Επανάστασης του 1821», την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (πλ. Κάνιγγος 1). Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Βιβλιοπαρουσιάσεις στην Κρήτη

Παρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», «Προγραμματικά Ντοκουμέντα», «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ, 10-14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 11-12 Μάρτη 1956», «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, 5-15/2 1968» διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε Ρέθυμνο (2.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και Χανιά (7 μ.μ., αίθουσα Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, 4ος όροφος).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση σήμερα στο Αλσος Γουδή

Εκδήλωση τιμής στον ήρωα κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, διοργανώνει, σήμερα Πέμπτη, η διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον τόπο της δολοφονίας του, στο Αλσος του Γουδή (εκεί που έχει στηθεί η τιμητική πλάκα από το ΚΚΕ). Καλούνται οι αγωνιστές, οι απόγονοι και οι φίλοι της Αντίστασης να συγκεντρωθούν, ώρα 10 το πρωί, στο σταθμό του Μετρό της Κατεχάκη, απ' όπου θα μεταβούν στον τόπο της εκδήλωσης.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για το ΔΣΕ και τη ζωή των πολιτικών προσφύγων

Την Κυριακή, στις 11 π.μ., τα εγκαίνια. Θα μιλήσει ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκθεση μνήμης με φωτογραφικό υλικό από τη «Δράση του ΔΣΕ 1946 - 1949 και τη ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς» διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από αύριο Παρασκευή 1 έως τις 15 Απρίλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3 Απρίλη στις 11 π.μ. στο χώρο της έκθεσης, με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ