Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Σάρκα από τη σάρκα του ΚΚΕ

Τον πρωτοπόρο κομμουνιστή τίμησε χτες, ανήμερα της συμπλήρωσης 59 χρόνων από την εκτέλεσή του, η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του Κόμματος

Ανθρωποι του μόχθου από τις εργατοσυνοικίες της πειραιώτικης περιφέρειας, μαζί με τους κομμουνιστές κάθε ηλικίας, και με ξεχωριστή τη μαζική παρουσία της ΚΝΕ, έδωσαν χτες βράδυ το «παρών» στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Νίκο Μπελογιάννη, που διοργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ, στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Με την παρουσία τους τίμησαν τον ηρωικό κομμουνιστή, ανήμερα της συμπλήρωσης 59 χρόνων από την εκτέλεσή του στου Γουδή, στις 30/3/1952, μαζί με τους Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού και άλλοι. Το πρόγραμμα περιελάμβανε απαγγελίες και τραγούδια του αγώνα.

Στην ομιλία του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, γραμματέας της ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη «στο καμίνι της ταξικής πάλης να διαμορφώνονται στελέχη με ισχυρό κομματικό και ταξικό κριτήριο. Αταλάντευτοι και άφοβοι μπροστά στον ταξικό αντίπαλο, σε κάθε συνθήκη και σε κάθε καμπή του κινήματος. Σεμνοί αγωνιστές, σημείο αναφοράς για τον εργατικό και λαϊκό τους περίγυρο».

Αυτός, επισήμανε, ήταν ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο κομμουνιστής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο καθοδηγητής του παράνομου μηχανισμού του Κόμματος, ο αξιωματικός του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο διανοητής που στράτευσε την πένα του στην υπηρεσία της κομματικής διαφώτισης, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες της απομόνωσης και της φυλακής.

Συνδέοντας το χτες με το σήμερα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ν. Μαυροκέφαλος τόνισε: «Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, δεν υπάρχει πιο αποκαλυπτική ιστορική στιγμή για να κατανοηθεί από πλατιά τμήματα εργαζομένων ότι ο τεράστιος πλούτος που συσσωρεύει η τάξη των εκμεταλλευτών είναι από τη δουλειά και τον ιδρώτα των πολλών. Η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας από την εργατική τάξη, η αντίθεση μεταξύ του κεφαλαίου και της εργασίας, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης παίρνει ή μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι που φοβίζει την πλουτοκρατία.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Ν. Μαυροκέφαλος
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα ο Ν. Μαυροκέφαλος
Γι' αυτό έχει μία και μόνη στρατηγική επιλογή. Να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μη συνενωθεί η πάλη και η οργή των εργατών με την ιδεολογία και τη στρατηγική των κομμουνιστών. Να μην ενωθεί δηλαδή το μπαρούτι με το φιτίλι που θα τσακίσει συθέμελα την καπιταλιστική ιδιοκτησία, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό, το Κόμμα μας δέχεται όλο και μεγαλύτερη επίθεση από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Δεν συγχώρησαν ποτέ στο ΚΚΕ ότι κράτησε την κόκκινη σημαία ψηλά».

Σημείο αναφοράς η πάλη του ΚΚΕ

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της ασίγαστης πάλης επιδιώκουμε -τόνισε ο ομιλητής- να εκπληρώνουμε ως Κόμμα ένα δεύτερο βασικό καθήκον. Η πάλη των κομμουνιστών να είναι σημείο αναφοράς για το λαό και τη νεολαία. Πεδίο άντλησης ιδανικών και αξιών που κινητοποιούν, εμπνέουν, ατσαλώνουν και ωριμάζουν συνειδήσεις για τις μεγάλες αναμετρήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Η νεολαία να αντλεί διδάγματα, προσωπικές και συλλογικές αξίες που ξεπερνούν το τετριμμένο, την καθημερινότητα και τις σάπιες αξίες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Σε συνθήκες μάλιστα οπισθοχώρησης του ταξικού και κομμουνιστικού κινήματος, οι νέες εργατικές μάζες να κατανοούν την ανάγκη στράτευσης στο οργανωμένο κίνημα που απορρέει αντικειμενικά από τη θέση τους στην παραγωγή και στην κοινωνία. Να κερδίζονται συνεχώς νέες συνειδήσεις στην πάλη για την επαναστατική αλλαγή και το Σοσιαλισμό. Να κερδίζουν έδαφος πραγματικές αξίες που διαστρεβλώνονται και εκχυδαΐζονται από το ιδεολογικό σύστημα του καπιταλισμού, όπως η αυτοθυσία και ανιδιοτελής προσφορά, η οργάνωση και η συλλογική πάλη, η αρετή της κομμουνιστικής κομματικότητας ως μιας από τις πιο κορυφαίες πλευρές της συνειδητής προσφοράς στον αγώνα του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ