Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κρεατομηχανή για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας

Σφίγγει η θηλιά γύρω από από πρώην ΔΕΚΟ, δημόσιες υπηρεσίες. Φρέσκος πακτωλός στις τράπεζες με ακόμη 30 δισ. ευρώ.

Στη διαμόρφωση κρατικών μηχανισμών με δομές και αρμοδιότητες τέτοιες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της πλουτοκρατίας, που να υπηρετούν τη στρατηγική τους για τη διάλυση υπηρεσιών και φορέων, τη μαζική εκποίηση δημόσιας περιουσίας, τις τεχνικές «διαχείρισης» του κρατικού χρέους, τη σφαγή των δαπανών κ.ά., προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Στις διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου έχουν χωρέσει και την κατάπτυστη ρύθμιση για τον πακτωλό με τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις που δίνουν για τη «διευκόλυνση» των τραπεζών, καθώς επίσης και το σπάσιμο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στα μέτρα και με βάση τις αξιώσεις του τραπεζικού κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Πλαίσιο λειτουργίας «ΔΕΚΟ»: Συστατικό και «υποχρεωτικό» στοιχείο στα εκπονούμενα επιχειρηματικά πλάνα είναι ο «βαθμός αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας», καθώς και η «μέριμνα» για τον «περιορισμό του λειτουργικού κόστους της δημόσιας επιχείρησης». Η «μισθολογική πολιτική» κάθε επιχείρησης περνά για έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή. Προαπαιτούμενο για κάθε πρόσληψη προσωπικού είναι η υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων και η έγκρισή τους από τη Διυπουργική Επιτροπή.

Πακτωλός στις τράπεζες: Νομοθετούν το 4ο στη σειρά πακέτο στήριξης των τραπεζών. Ειδικότερα επεκτείνουν τη ρύθμιση του πρώτου πακέτου (της ΝΔ) με ακόμη 30 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις. Συνολικά, οι εθνικές ενισχύσεις έχουν φτάσει στα 98 δισ. ευρώ. Επιπλέον οι ενισχυόμενες με ζεστό κρατικό χρήμα τράπεζες μπορούν να μοιράζουν και μέρισμα στους μεγαλομετόχους τους με τη μορφή δωρεάν διανομής μετοχών!

Δημόσια περιουσία: Για την επίσπευση της εκχώρησης φιλέτων δημόσιας γης, συστήνουν Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών με αρμοδιότητα την «εποπτεία, συντονισμό, έλεγχο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής».

Κρατικό χρέος: Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) συγκεντρώνονται όλες οι αρμοδιότητες σύναψης δανείων και «διαχείρισης χρέους». Επίσης αποκτά τη δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά κρατικού χρέους με αγορές και πωλήσεις ομολόγων.

Ταμείο Παρακαταθηκών: Στηρίζοντας τις τράπεζες, βάζουν οριστικό τέλος στα ανταγωνιστικά επιτόκια (καταθέσεις - δάνεια) του Οργανισμού, με «στόχο την εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο» που «απαγορεύει» την επιδότηση υπηρεσιών στην «ελεύθερη αγορά». Παραπέρα, προχωρούν στη διάσπαση της λειτουργίας του σε δυο κομμάτια, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ