ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Για... «οικονομικούς λόγους» καταργούν τη μαρξιστική πολιτική οικονομία!

Τη στιγμή που επικρατεί η απόλυτη μονοφωνία των καπιταλιστικών και αντιεπιστημονικών θεωριών μέσα στα πανεπιστήμια, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, καταργήθηκε από 1 Οκτώβρη 2010, το μάθημα της Μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας. Να σημειωθεί ότι το μάθημα από υποχρεωτικό τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε προαιρετικό και πλέον καταργήθηκε τελείως.

Πριν λίγες μέρες έγινε παρέμβαση από εκπρόσωπο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, όπου εκφράστηκε η διαφωνία με αυτή την απόφαση. Από την πλευρά της Διοίκησης ειπώθηκε ότι η κατάργηση του μαθήματος γίνεται σε μια περίοδο γενικότερων περικοπών, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε και καθηγητής για να διδάξει το μάθημα. Μάλιστα προτάθηκε να τεθεί το θέμα στη Γενική Συνέλευση τον Ιούνη για να συζητηθεί αν θα διδαχθεί το μάθημα το ...2012.

Το συγκεκριμένο μάθημα μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για παραπέρα ψάξιμο σε πολλά αξιόλογα θεωρητικά βιβλία και μελέτες που αποτελούν ιδεολογική παρακαταθήκη, κόντρα στις αποσπασματικές πληροφορίες που παρέχονται σήμερα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αντί για μόρφωση σε βάθος. Η μαρξιστική πολιτική οικονομία, αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό εργαλείο ερμηνείας όλων ανεξαιρέτως των γεγονότων, από τον καπιταλιστικό μηχανισμό της κρίσης μέχρι τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής. Και αυτή η κατάργηση έγινε σε μια συγκυρία όπου η μαρξιστική θεωρία αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος και σημασία όχι μόνο για την ερμηνεία όλων όσων συμβαίνουν, αλλά για την αδιάκοπη ενίσχυση της ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές βρεθούν κοντά σ' αυτή, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Προσωπικότητες του αθλητισμού στηρίζουν την καμπάνια της ΚΝΕ

Υπογράφουν κείμενο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Κείμενο της Νομαρχιακής Οργάνωσης Μαγνησίας της ΚΝΕ υπογράφουν παράγοντες και προσωπικότητες του αθλητισμού, στο νομό, στο πλαίσιο της καμπάνιας της Οργάνωσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Ενωσε τη φωνή σου μαζί μας ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά!

Συμφωνώ με την ΚΝΕ που απορρίπτει το διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, λέει όχι στην αποποινικοποίηση του χασίς, στηρίζει τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, δίνει βήμα στη νεανική δημιουργία, την πολιτιστική έκφραση και την αθλητική δραστηριότητα, πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά.

Στηρίζω τις πρωτοβουλίες της ΚΝΕ, όπως η δίμηνη καμπάνια για τους μαθητές ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά τους μήνες Φλεβάρη - Μάρτη σε όλη την Ελλάδα.

Καλώ και εγώ με τη σειρά μου τους νέους ανθρώπους να αγκαλιάσουν και να συμμετέχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Για μια ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις!»

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Αντ. Παππάς, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ολυμπιακού Βόλου

Θ. Μακρής, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ολυμπιακού Βόλου

Θ. Παχύς, προπονητής ποδοσφαίρου

Γ. Βαΐτσης, πρώην πρόεδρος του ΔΣ του Σαρακηνού, μέλος του ΔΣ Σαρακηνού

Δ. Βαϊράμογλου, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκης Βόλου, αντιπρόεδρος ΔΣ Ερασιτέχνη Νίκης

Γ. Μακρυγιάννης, μέλος του ΔΣ του Ερασιτέχνη Νίκης Βόλου

Απ. Χαλκιάς, πρόεδρος των νέων αθλητών Νίκης Βόλου

Κ. Μανιατάκης, πρόεδρος του ΔΣ του Ερασιτέχνη Νίκης Βόλου

Γ. Θέος, πρόεδρος του ΔΣ του Σαρακηνού.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
  • Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ ανεβάζει μουσικοθεατρική παράσταση με θέμα «Ζωή Ολόκληρη - Οχι με Δόσεις», σήμερα Σάββατο, στο θέατρο Παμμικρασιατικού Συλλόγου (πλατεία Ελευθερίας), 7 μ.μ. Παράσταση και μουσική, με επιμέλεια ομάδων της ΚΝΕ.
  • Ο Εργατικός Τομέας Ηρακλείου Κρήτης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννά την ανεργία, ο σοσιαλισμός την καταργεί», σήμερα Σάββατο, 7 μ.μ., στην αίθουσα της Παλιάς Λαχαναγοράς. Ομιλήτρια η Μαρία Κοκοσάλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚKE.
  • Οι Οργανώσεις Κοζάνης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Ο Βασιλιάς Ανθρακας» του Απτον Σίνκλερ, αύριο Κυριακή, 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.
  • Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου της ΚΝΕ διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1948, Δύο Γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση» του Γιώργου Μαυρίκου,αύριο Κυριακή, 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Φθιώτιδας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οργάνωση της πάλης», την Τετάρτη 6 Απρίλη, 12 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ Λαμίας. Ομιλητής ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Πτολεμαΐδα, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ», την Πέμπτη 7 Απρίλη, 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας. Ομιλήτρια η Εφη Τσίγκα, μέλος του γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Βορειοανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οργανώνουμε τον αγώνα μας για τη ζωή που μας αξίζει μακριά από εξαρτήσεις και υποκατάστατα», το Σάββατο 9 Απρίλη, 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΣΥΝ Χαλανδρίου (Αβέρωφ 4). Ομιλήτρια η Ελευθερία Βενέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, υπεύθυνη της Επιτροπής κατά των ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ και η αντίστοιχη ΚΟΒ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «59 Χρόνια από το θάνατο του Κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη. Τιμούμε τη θυσία του και συνεχίζουμε απτόητοι», τη Δευτέρα 11 Απρίλη, 2.30 μ.μ., στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Ομιλητής ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ και η Κομματική Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «140 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα», με βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Κ. Μαρξ: «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», την Τρίτη 12 Απρίλη, 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο ΑΘΕ 10 (κτίριο Χημικού). Ομιλήτρια η Ελένη Μπιρλή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
ΚΥΠΡΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Καταγγελία και κάλεσμα της «Προοδευτικής»

Με αφορμή τις συνελεύσεις των ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης και Αθήνας

Τη φασιστική επίθεση από μέλη της ΦΠΚ (Φοιτητική Παράταξη Κυπρίων) «Πρωτοπορίας» με αποτέλεσμα δύο φοιτητές να καταλήξουν στο νοσοκομείο, καταγγέλλει η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών, με ανακοίνωσή της. Το περιστατικό συνέβη στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Φοιτητών Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που στο βήμα βρισκόταν ο εκπρόσωπος της «Προοδευτικής» και απαντούσε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων σχετικά με το Κυπριακό.

«Η φασιστική τους πράξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία αλλά επιβεβαίωση των όσων εμείς διακηρύττουμε εδώ και καιρό (...) Αλλωστε, τι να περιμένει κάποιος από μια παράταξη, η ηγεσία της οποίας δεν έχει κανένα πρόβλημα με το χουντοσύνθημα "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια" και η οποία προσμένει από το ΝΑΤΟ να φέρει ειρηνική λύση στον τόπο μας αλλά και στους λαούς της Μέσης Ανατολής», σημειώνεται στην ανακοίνωση της «Προοδευτικής».

Γενική Συνέλευση έγινε και στην ΕΦΕΚ Αθήνας, όπου μάλιστα αύριο, Κυριακή, διεξάγονται εκλογές. Η «Προοδευτική» τονίζει σχετικά ότι οι θέσεις της σχετικά με το Κυπριακό τέθηκαν ξεκάθαρα στη Γενική Συνέλευση, χαρακτηρίζει όμως «πλήγμα για το φοιτητικό κίνημα το γεγονός πως υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση το ψήφισμα της "Πρωτοπορίας" στο Κυπριακό», καθώς, όπως εξηγεί η «Προοδευτική», «δεν αναφέρεται πουθενά η βάση της λύσης για την οποία πρέπει να παλεύουν οι φοιτητές στο πλευρό του κυπριακού λαού»! Και καταλήγει η «Προοδευτική»: «Οι προσπάθειές τους για εκφυλισμό και πλήρη αποδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος θα προσκρούουν στα εμπόδια που εμείς θα στήνουμε. Και για να γίνουν τα εμπόδια ακόμα πιο μεγάλα, και οι αγώνες μας ακόμα πιο μαζικοί, η κάθε ψήφος στην "Προοδευτική" στις 3 του Απρίλη μετρά...».

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μπαλιές ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, το τουρνουά ποδοσφαίρου που συνδιοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Μυτιλήνης και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με κεντρικό σύνθημα: «πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από εργαζόμενους πολλών κλάδων και χώρων δουλειάς, μαθητές από πάρα πολλά σχολεία της Μυτιλήνης και φοιτητές, ενώ οι αγώνες διεξήχθησαν με κύρια χαρακτηριστικά, την ευγενή άμιλλα, τη συλλογική προσπάθεια και τον ενθουσιασμό.

Η διοργάνωση έφερε έμπρακτα στο προσκήνιο τη σημασία του λαϊκού αθλητισμού, μακριά από την εμπορευματοποίηση και τους χορηγούς, σε μία σχολική χρονιά μάλιστα που χαρακτηρίστηκε από την αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων. Παράλληλα, αναδείχτηκε η ανάγκη αγωνιστικής στάσης ζωής, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και κάθε λογής εξάρτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ