ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Στο κρεβάτι του Προκρούστη η υγεία του λαού

Περιοδείες στα νοσοκομεία από τους βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους και Ν. Μωραΐτη

Τις άγριες περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία βιώνουν τα Νοσοκομεία Κέρκυρας, Λευκάδας και Πρέβεζας. Οι σοβαρές δυσλειτουργίες λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και στοιχειώδη υλικά, που έχουν επιπτώσεις τόσο στην παροχή προς τους ασθενείς ολοκληρωμένων υπηρεσιών Υγείας όσο και στις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, αναδείχθηκαν στις περιοδείες που πραγματοποίησαν κλιμάκια των αντίστοιχων ΚΟ του ΚΚΕ με τους βουλευτές του Κόμματος Μπάμπη Χαραλάμπους και Νίκο Μωραΐτη.

Στην Κέρκυρα, παρότι οι ανάγκες ομαλής λειτουργίας του νέου νοσοκομείου είναι πολλαπλάσιες και χρειάζονται τουλάχιστον 900 άτομα για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, εξακολουθεί να λειτουργεί κατά κύριο λόγο με το προσωπικό του παλαιού νοσοκομείου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο νέο νοσοκομείο των 330 κλινών εργάζεται το ίδιο ακριβώς προσωπικό που δούλευε στο παλιό νοσοκομείο, το οποίο ήταν 220 κλινών. Τα κενά αφορούν στα 2/3 των οργανικών θέσεων και προσπαθούν να τα «μπαλώσουν» με επικουρικό προσωπικό, που και αυτό προσλαμβάνεται με το σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου μία νοσοκόμα παρέχει νοσηλεία σε 40 ασθενείς, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 16 - 17 εφημερίες το μήνα. Λόγω των ελλείψεων αυτών οι διακομιδές γίνονται ακόμη και από γιατρούς που δεν έχουν πάρει ακόμη ειδικότητα, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Ελλείψεις προσωπικού έως 40%

Τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό - ιατρικό προσωπικό, που αγγίζουν το 40% και οδηγούν στην υπολειτουργία ή και κλείσιμο κλινικών, υπάρχουν και στα Νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας. Στο Νοσοκομείο της Λευκάδας οι ζημιές από το σεισμό του 2003 δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Οι εργαζόμενοι σε ακτινολογικό, αιμοδοσία και μαγειρεία δουλεύουν στο υπόγειο του κτιρίου, όπου εξαιτίας των ρωγμών που είχε υποστεί πέφτουν σοφάδες. Η καρδιολογική κλινική είναι κλειστή αφού δεν υπάρχει καρδιολόγος. Υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα να μη γίνονται έκτακτα χειρουργεία. Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους. Εξαιτίας των ελλείψεων δε χρησιμοποιούνται επίσης ο αξονικός τομογράφος και ο υπέρηχος. Το ακτινολογικό τμήμα καλύπτει μόνο μια βάρδια. Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, που έχει παραδοθεί μαζί με άλλες υποστηρικτικές δομές σε ιδιωτικά συνεργεία, είναι απλήρωτες από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας τα ασθενοφόρα, όπως καταγγέλθηκε από οδηγούς, είναι μόνιμα στο συνεργείο λόγω παλαιότητας του στόλου. Είναι χαρακτηριστικό πως το πιο καινούριο ασθενοφόρο είναι 10 ετών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο ΕΚΑΒ. Οι ασθενείς μαζί με τους συγγενείς τους «μεταναστεύουν» σε άλλες πόλεις για την υγεία τους εξαιτίας των κενών σε προσωπικό, που είναι ιδιαίτερα έντονα στη Μαιευτική Κλινική και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Επωμίζονται στις πλάτες τους κόστος και ταλαιπωρία, όπως συμβαίνει με όσους χρειάζονται αιμοκάθαρση. Ενδεικτικό της άθλιας κατάστασης που επικρατεί είναι πως ο ωτορινολαρυγγολόγος του νοσοκομείου δουλεύει με εργαλεία και μηχανήματα που αγόρασε ο ίδιος όταν εργαζόταν πριν διοριστεί στο ΕΣΥ σε ιατρείο.

Το ΚΚΕ απέναντι σε αυτή την κατάσταση ανέδειξε την ανάγκη οι υγειονομικοί να συμπαραταχθούν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε κοινή πάλη και δράση απέναντι στην ενιαία ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
Παζαρεύει «πάγωμα» μισθών των εργαζομένων

Την ασυδοσία και το θράσος του τραπεζικού κεφαλαίου θρέφει η πολιτική της κυβέρνησης και οι ανάγκες του ίδιου για τη διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας, αλλά και η στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, η οποία - αξίζει να το υπενθυμίσουμε - προκειμένου να υπερασπιστεί το αναγκαίο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης έχει χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι «οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις βλάπτουν τον υγιή ανταγωνισμό»!

Στη χθεσινή συνάντηση που έγινε μεταξύ της πλειοψηφίας και των εκπροσώπων των τραπεζών, για την κλαδική συλλογική σύμβαση, οι τραπεζίτες - όπως αναφέρει η ΟΤΟΕ σε δελτίο Τύπου - ζήτησαν μείωση των μισθών κατά 10% (5% στα κλιμάκια του μισθολογίου και ακόμα 5% που προκύπτει από την καθυστέρηση της μισθολογικής ωρίμανσης). Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ πρόβαλε ως απάντηση την πρότασή της για: «Προστασία της απασχόλησης με στόχο την αποτροπή των απολύσεων στις τράπεζες, μεταφέροντας για τα επόμενα χρόνια τη βελτίωση των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων». Δηλαδή, ζητά πάγωμα των μισθών! Οσο για το αίτημα για προστασίας της απασχόλησης, είναι «στάχτη στα μάτια». Η ίδια η πλειοψηφία, διατυπώνοντας αυτήν την πρόταση πριν δύο χρόνια, είχε διευκρινίσει ότι δέχεται μόνο όποια απόλυση είναι «αιτιολογημένη ή για σπουδαίο λόγο». Αυτό πρακτικά δε βάζει κανένα εμπόδιο («σπουδαίος λόγος» πλέον θεωρείται και ο «κλονισμός εμπιστοσύνης» της τράπεζας προς τον εργαζόμενο), αντιθέτως «νομιμοποιεί» τις απολύσεις που κάνουν οι εργοδότες.

Ενα ακόμα γεγονός που αποδεικνύει τον επικίνδυνο ρόλο της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ σε βάρος των εργαζομένων είναι το εξής. Η επίθεση των τραπεζιτών αναδεικνύει την ανάγκη για ενιαία οργανωμένη αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων. Ομως, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επιλέγει - παρά την πρόταση των τραπεζιτών για μείωση - την ταξική συνεργασία και υποταγή. Συνεχίζει το «διάλογο» με τους τραπεζίτες, ανανεώνοντας το ραντεβού της για το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΛΑΡΙΣΑ
Απρόκλητη επίθεση στην ταξική Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου

Απρόκλητη επίθεση σε βάρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της ταξικής Διοίκησής του, εξαπέλυσε η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ «Αυτόνομη Παρέμβαση», επιχειρώντας να συκοφαντήσει το ταξικό εργατικό κίνημα και τους αγώνες του. Σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της ΑΠ ισχυρίστηκαν ότι «το συνέδριο έγινε κεκλεισμένων των θυρών» και πως «σε πρώτη προτεραιότητα το ΕΚΛ έχει τη στοίχιση στην παραταξιακή - κομματική επιλογή και όχι στην υποχρέωση (ανεξάρτητα από ιδεολογική αφετηρία) να είναι το συνδικάτο όλων των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του ΕΚΛ επισημαίνει: «Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη βιώνει τις βαριές συνέπειες από την καπιταλιστική κρίση και τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ "Αυτόνομη Παρέμβαση" επέλεξε να επιτεθεί απρόκλητα στο ταξικό Εργατικό Κέντρο Λάρισας», που - όπως αναφέρει - «αποδεδειγμένα με την πρωτοπόρα αγωνιστική δράση του αποτελεί την ελπίδα και το στήριγμα της εργατικής τάξης της περιοχής».

Οσον αφορά στο Συνέδριο του ΕΚΛ, σημειώνει ότι «ήταν ανοιχτό στην εργατική τάξη, ένα συνέδριο που ασχολήθηκε με τα ζητήματα της ανασύνταξης και οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και της πάλης σε ταξική κατεύθυνση». Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η ταξική δράση του ΕΚΛ ενοχλεί την κυβέρνηση, την εργοδοσία, το κόμματα που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και υπογραμμίζει: «Αυτό που τους ενώνει είναι η έχθρα για τον ταξικό προσανατολισμό του ΕΚΝΛ, η ανησυχία τους για την ισχυροποίηση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα που είναι το ΠΑΜΕ, του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι το ΕΚΝΛ».

Καταλήγοντας, τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Η νέα Διοίκηση δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για το δυνάμωμα της οργάνωσης και της πάλης της εργατικής τάξης του νομού, σε ταξική κατεύθυνση, για να αποκρούσει τις συνέπειες της κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Πετά στο δρόμο 69 εργαζόμενους

Με την απόλυση καταρχήν 69 συμβασιούχων (4ωρα και 8μηνα), στο τέλος του Απρίλη, αρχίζει η επέλαση σε βάρος συνολικά των εργαζομένων του Δήμου Περάματος και των εργασιακών τους δικαιωμάτων από τη νέα δημοτική αρχή, αυτήν του δημάρχου Π. Ζουμπούλη (εκλεγμένος με το «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο της ΝΔ). Πρόκειται για απόφαση της πλειοψηφίας του προχτεσινού δημοτικού συμβουλίου, ενώ τα όσα συνέβησαν αποκάλυψαν πλήρως ότι η νέα δημοτική αρχή (ΝΔ) είναι το ίδιο αντεργατική με την προηγούμενη (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ).

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ πήραν την απόφαση να απολυθούν καταρχήν οι 69 και βέβαια έπεται συνέχεια, παρά το γεγονός ότι λίγο πριν το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα είχε αποφασίσει υπέρ του διεκδικητικού πλαισίου της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος, του οποίου αίτημα, ανάμεσα στα άλλα, είναι να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον σε προηγούμενη συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο, επίσης ομόφωνα, είχε αποφασίσει υπέρ ακριβώς του ίδιου αιτήματος, με πρόταση που είχαν καταθέσει οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε, με διαδικασίες - παρωδία, μέσα σε θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από τους οποίους καταγγέλθηκε με τον πιο έντονο τρόπο ο απροκάλυπτος εμπαιγμός και η κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, χτες το πρωί το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των Εργαζομένων στο δήμο αποφάσισε έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα για να αποφασίσει τη μορφή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

ΕΛΠΕ
Σήμερα το μεσημέρι η δικαστική απόφαση

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το επιχειρησιακό σωματείο των ΕΛΠΕ αποκλειστικά, για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού που θα κληθεί να στελεχώσει τη νέα μονάδα στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία των ΕΛΠΕ σέρνει τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία και προσπαθεί ν' αποπροσανατολίσει από το θέμα λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι δε νοιάζονται για τα μέτρα ασφάλειας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ