Σάββατο 2 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Στο κρεβάτι του Προκρούστη η υγεία του λαού

Περιοδείες στα νοσοκομεία από τους βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους και Ν. Μωραΐτη

Τις άγριες περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία βιώνουν τα Νοσοκομεία Κέρκυρας, Λευκάδας και Πρέβεζας. Οι σοβαρές δυσλειτουργίες λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και στοιχειώδη υλικά, που έχουν επιπτώσεις τόσο στην παροχή προς τους ασθενείς ολοκληρωμένων υπηρεσιών Υγείας όσο και στις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, αναδείχθηκαν στις περιοδείες που πραγματοποίησαν κλιμάκια των αντίστοιχων ΚΟ του ΚΚΕ με τους βουλευτές του Κόμματος Μπάμπη Χαραλάμπους και Νίκο Μωραΐτη.

Στην Κέρκυρα, παρότι οι ανάγκες ομαλής λειτουργίας του νέου νοσοκομείου είναι πολλαπλάσιες και χρειάζονται τουλάχιστον 900 άτομα για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, εξακολουθεί να λειτουργεί κατά κύριο λόγο με το προσωπικό του παλαιού νοσοκομείου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο νέο νοσοκομείο των 330 κλινών εργάζεται το ίδιο ακριβώς προσωπικό που δούλευε στο παλιό νοσοκομείο, το οποίο ήταν 220 κλινών. Τα κενά αφορούν στα 2/3 των οργανικών θέσεων και προσπαθούν να τα «μπαλώσουν» με επικουρικό προσωπικό, που και αυτό προσλαμβάνεται με το σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου μία νοσοκόμα παρέχει νοσηλεία σε 40 ασθενείς, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 16 - 17 εφημερίες το μήνα. Λόγω των ελλείψεων αυτών οι διακομιδές γίνονται ακόμη και από γιατρούς που δεν έχουν πάρει ακόμη ειδικότητα, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Ελλείψεις προσωπικού έως 40%

Τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό - ιατρικό προσωπικό, που αγγίζουν το 40% και οδηγούν στην υπολειτουργία ή και κλείσιμο κλινικών, υπάρχουν και στα Νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας. Στο Νοσοκομείο της Λευκάδας οι ζημιές από το σεισμό του 2003 δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Οι εργαζόμενοι σε ακτινολογικό, αιμοδοσία και μαγειρεία δουλεύουν στο υπόγειο του κτιρίου, όπου εξαιτίας των ρωγμών που είχε υποστεί πέφτουν σοφάδες. Η καρδιολογική κλινική είναι κλειστή αφού δεν υπάρχει καρδιολόγος. Υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα να μη γίνονται έκτακτα χειρουργεία. Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους. Εξαιτίας των ελλείψεων δε χρησιμοποιούνται επίσης ο αξονικός τομογράφος και ο υπέρηχος. Το ακτινολογικό τμήμα καλύπτει μόνο μια βάρδια. Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, που έχει παραδοθεί μαζί με άλλες υποστηρικτικές δομές σε ιδιωτικά συνεργεία, είναι απλήρωτες από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας τα ασθενοφόρα, όπως καταγγέλθηκε από οδηγούς, είναι μόνιμα στο συνεργείο λόγω παλαιότητας του στόλου. Είναι χαρακτηριστικό πως το πιο καινούριο ασθενοφόρο είναι 10 ετών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο ΕΚΑΒ. Οι ασθενείς μαζί με τους συγγενείς τους «μεταναστεύουν» σε άλλες πόλεις για την υγεία τους εξαιτίας των κενών σε προσωπικό, που είναι ιδιαίτερα έντονα στη Μαιευτική Κλινική και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Επωμίζονται στις πλάτες τους κόστος και ταλαιπωρία, όπως συμβαίνει με όσους χρειάζονται αιμοκάθαρση. Ενδεικτικό της άθλιας κατάστασης που επικρατεί είναι πως ο ωτορινολαρυγγολόγος του νοσοκομείου δουλεύει με εργαλεία και μηχανήματα που αγόρασε ο ίδιος όταν εργαζόταν πριν διοριστεί στο ΕΣΥ σε ιατρείο.

Το ΚΚΕ απέναντι σε αυτή την κατάσταση ανέδειξε την ανάγκη οι υγειονομικοί να συμπαραταχθούν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε κοινή πάλη και δράση απέναντι στην ενιαία ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με «εντέλλεσθε» (2023-04-13 00:00:00.0)
Αύριο το συλλαλητήριο από σωματεία και φορείς της Πέλλας (2023-01-31 00:00:00.0)
Σε «τεντωμένο σχοινί», στενάζουν οι υγειονομικοί από τις τραγικές ελλείψεις (2022-07-21 00:00:00.0)
Η νέα έξαρση της πανδημίας φανερώνει τη γύμνια που προϋπήρχε και μεγαλώνει (2021-11-06 00:00:00.0)
«Κάθε μέρα και χειρότερα» καταγγέλλουν ασθενείς και υγειονομικοί (2021-04-21 00:00:00.0)
Εκτός ορίων η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα (2020-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ