Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Κάθε μέρα και χειρότερα» καταγγέλλουν ασθενείς και υγειονομικοί

Στο «κόκκινο» παραμένουν τα νοσοκομεία
Στο «κόκκινο» παραμένουν τα νοσοκομεία
Τραγική παραμένει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, τα οποία παραμένουν «γονατισμένα» από το πανδημικό κύμα, ως αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων και της επιχειρηματικής δράσης. Και την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τώρα την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χιλιάδες ασθενείς και χρονίως πάσχοντες αναβάλλουν θεραπείες αφού πετιούνται εκτός δημόσιων δομών Υγείας ή αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη απευθυνόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Μια κατάσταση που επιβαρύνεται από την πραγματικότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να απολαμβάνει την πολύμορφη «ασυλία» από την κυβέρνηση και να εφαρμόζει τα «πρωτόκολλα της υπερμετάδοσης», ενώ η κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε το άνοιγμα του Τουρισμού σύμφωνα με τους όρους που θέτουν τα μονοπώλια του κλάδου, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Μόνο χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 406, με το μέσο όρο εισαγωγών του 7ημέρου να είναι 502 ασθενείς. Ενώ για άλλη μια μέρα οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ μετρούνταν σε δεκάδες.

Το Νοσοκομείο «Σωτηρία» παραμένει φρακαρισμένο, ενώ είναι καλυμμένες και οι 87 κλίνες ΜΕΘ Covid. Η Γενική ΜΕΘ δεν έχει ούτε ένα κρεβάτι. Από προχτές το βράδυ υπάρχει διασωληνωμένος non Covid εκτός Εντατικής «και περιμένουμε αν θα διακομιστεί σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο», αναφέρουν εργαζόμενοι. Τα ογκολογικά χειρουργεία σταμάτησαν πριν από ενάμιση μήνα και πάνω από 100 ογκολογικοί ασθενείς είτε δεν χειρουργήθηκαν ακόμη είτε αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Πριν από δέκα μέρες «αρχίσαμε να χειρουργούμε ογκολογικά περιστατικά. Με μειωμένο προσωπικό και αίθουσες. Με μια λίστα αναμονής για χειρουργεία καρκίνων που φτάνει μέχρι και τον Ιούνη και με το 40% να χάνονται και σήμερα λόγω των ελλείψεων», σημειώνουν με αγωνία.

«Κάθε μέρα και χειρότερα» και στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», το οποίο κατά την τελευταία του εφημερία έκλεισε στα μισά, «στις 8 μ.μ. διακομίζαμε περιστατικά γιατί δεν είχαμε κρεβάτι», καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, ενώ ράντζα υπάρχουν και στα εναπομείναντα non Covid τμήματα. Και χτες 7 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ, ένας εκ των οποίων, 47χρονος, «προνοιακό περιστατικό», ο οποίος δεν ...επιλέγεται από τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο 47χρονος είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ εδώ και 5 μέρες.

Καβάλα: Χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση εδώ και έναν χρόνο το προσωπικό του Νοσοκομείου

Τη συμμετοχή του στην 7ωρη στάση εργασίας που για αύριο Πέμπτη 22 Απρίλη αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Καβάλας, το οποίο σε αντίστοιχη ανακοίνωση παρουσιάζει μεταξύ άλλων την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, «η αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών καταδεικνύει ότι τα έτη 2019 - 2020 - 2021 οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν είναι σχεδόν ίσες του αριθμού των αποχωρήσεων, κατά συνέπεια οι ελλείψεις προσωπικού που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα έτη, παγιώθηκαν», πράγμα που σημαίνει πως το υπάρχον προσωπικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία με ελλείψεις που ξεπερνούν το 45% των οργανικών θέσεων.

Συγκεκριμένα, την τριετία 2019 - 2021, και ενώ ήδη από το 2018 οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ήταν 175, στο Νοσοκομείο σημειώθηκαν 37 αποχωρήσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και έγιναν μόλις 4 προσλήψεις, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκαν 2 αποχωρήσεις και 38 προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού.

Το ίδιο διάστημα, το μόνιμο διοικητικό προσωπικό είχε 19 αποχωρήσεις και 2 προσλήψεις, και μόλις 8 προσλήψεις επικουρικών. Οσον αφορά το παραϊατρικό προσωπικό, έγιναν 6 αποχωρήσεις και 2 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, και 1 αποχώρηση και 6 προσλήψεις επικουρικών.

Μέσα λοιπόν στο διάστημα της πανδημίας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, καθώς δεν καλύφθηκαν τα κενά, η αντιμετώπιση της πανδημίας έγινε με την αναστολή χορήγησης κανονικών αδειών για τους υπαλλήλους του Νοσοκομείου από το Μάρτη του 2020, με τη λειτουργία νέων κλινικών, ΤΕΠ, κλινών ΜΕΘ Covid, εμβολιαστικών ιατρείων, με τους ήδη ελάχιστους, υπηρετούντες υγειονομικούς εργαζόμενους, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό.

Κραυγή αγωνίας από τη Δράμα

Την έντονη αντίδρασή τους στην εντολή της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ για επαναλειτουργία της κλινικής Covid, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, εκφράζουν οι μόλις 3 παθολόγοι της Παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Οι γιατροί υπενθυμίζουν «τις εφιαλτικές "συνθήκες πολέμου"» που έζησε η Παθολογική κλινική το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, στις οποίες με αυτοθυσία πάλεψε ν' ανταποκριθεί το προσωπικό, «ξεπερνώντας τις ανθρώπινες αντοχές, χωρίς ρεπό ή άδεια, και θρηνώντας ακόμα και θύματα υγειονομικούς».

Επισημαίνουν την «τραγική κατάσταση δεδομένου ότι από τους πέντε υπηρετούντες ειδικούς ιατρούς η μία τελεί υπό παραίτηση και ένας πάσχει από σοβαρό νόσημα. Αυτή η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα οι εφημερίες (ας υπενθυμίσουμε καθημερινές) της Παθολογικής κλινικής (ας υπενθυμίσουμε 52 κλινών δύναμης) εκτελούνται από έναν ειδικό ιατρό, ο οποίος "μπαινοβγαίνει" στα ΤΕΠ Covid και ΤΕΠ Παθολογικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ παράλληλα έχει υπό την ευθύνη του την Παθολογική κλινική και την κλινική ύποπτων Covid - 19 και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε διακυβεύεται η ασφάλεια του ίδιου, αλλά κυρίως των ασθενών του».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών στο Νοσοκομείο, ενώ ήδη 4 γιατροί του απασχολούνται καθημερινά και στο εμβολιαστικό κέντρο».

«Οι καταγγελίες και η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, νοσοκομειακοί γιατροί, διευθυντές κλινικών δημόσιων νοσοκομείων έχουν πάρει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας και μαρτυρούν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση σημειώνει πως «στηρίζοντας τους υγειονομικούς, όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της Δράμας, που πραγματικά με αυτοθυσία από την πρώτη στιγμή μπήκαν με όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην πανδημία, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που έχουν αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, όλο το λαό και τη νεολαία». Απευθύνει δε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να δυναμώσουν τη πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους.

Εκρηκτική η κατάσταση και στην Αρκαδία

Τραγική είναι η κατάσταση και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού Αρκαδίας. Οπως καταγγέλλει σε προχτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Ιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας (ΕΓΕΣΥΝΑ), αποτυπώνοντας την οριακή κατάσταση, είναι ήδη πλήρης ο χώρος του ΤΕΠ με τα 14 κρεβάτια COVID-19 και όλη η κλινική της Ουρολογικής, ενώ διατέθηκε πρόσφατα για τον ίδιο λόγο και η Παθολογική κλινική.

Ακόμη χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η πολύωρη αναμονή λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, στην οποία υποβάλλονται πολλοί ασθενείς διαγνωσμένοι και μη με COVID-19, κάθε φορά που προσέρχονται στα Επείγοντα του νοσοκομείου για εκτίμηση.

Σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η υπολειτουργία του ακτινολογικού τμήματος, αφού σαν να μην έφτανε που επί τέσσερα χρόνια διέθετε μόνο 3 ακτινολόγους - ιατρούς, πλέον έχει μείνει μόλις μία ακτινολόγος! «Είναι αδιανόητο σε ένα νοσοκομείο, με συνθήκες πανδημίας, όπου νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς με λοιμώξεις αναπνευστικού από κορονοϊό και απαιτείται καθημερινή 24ωρη λειτουργία του ακτινολογικού, αυτό ουσιαστικά να λειτουργεί πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας», σημειώνει η ΕΓΕΣΥΝΑ.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας του νομού, καθώς στο ΚΥ Τροπαίων δεν υπάρχει καν γιατρός ακτινολόγος ενώ υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, στα ΚΥ Δημητσάνας, Μεγαλόπολης, Αστρους, Τρίπολης και Λεωνιδίου υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα όπου υπηρετούν μόνο 1 με 2 τεχνολόγοι, με αποτέλεσμα το ακτινολογικό να λειτουργεί κατά βάση καθημερινές, κυρίως τις πρωινές ώρες.

«Είναι λοιπόν εξόφθαλμο πως η πολιτική αυτή της υποστελέχωσης, που αφορά και την τωρινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία (...) Είναι αυτή που στρέφει το λαό να ακριβοπληρώνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά και στην Αρκαδία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 70 - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται πανελλαδικώς στον ιδιωτικό τομέα, αποκάλυψη που είχε γίνει το 2019 με το "lockout" των ιδιωτικών διαγνωστικών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ενωση, που ενώνει και συντονίζει τη δράση της με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής διεκδικώντας επίταξη του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα μέτρα θωράκισης των δημόσιων δομών. Τα Σωματεία (Εργαζομένων στο Εμπόριο και ΑΕΝ Αρκαδίας, στην Ενέργεια νομών Πελοποννήσου, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων, η Ομάδα Γυναικών Αρκαδίας, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ Πολιτικών Συνταξιούχων και ΟΑΕΕ του νομού, και το παράρτημα Αρκαδίας ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ) καλούν αύριο Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση για την Υγεία στην πλατεία Πετρινού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ