Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Συμφωνία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με ευρωατλαντική «σφραγίδα»

Συμφωνία για τον τερματισμό της κυβερνητικής κρίσης στη Γεωργία, η οποία προέκυψε μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, υπέγραψαν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, με τη διαμεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέφτηκε χτες την Τιφλίδα.

Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση δύο φυλακισμένων στελεχών της αντιπολίτευσης, προβλέπει μια σειρά εκλογικών και δικαστικών μεταρρυθμίσεων και αντικειμενικά ενισχύει παραπέρα την επιρροή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη «γειτονιά» της Ρωσίας και στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Κάλεσμα να γίνει δεκτός ο συμβιβασμός είχε απευθύνει και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα.

«Αυτή η συμφωνία είναι το σημείο εκκίνησης για την προσπάθειά σας να εδραιώσετε τη δημοκρατία στη Γεωργία και να την προωθήσετε στο ευρωατλαντικό μέλλον της», είπε ο Μισέλ κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στη χώρα.

Σημειώνοντας τους ανταγωνισμούς διαφόρων παικτών στον Νότιο Καύκασο, όπως έδειξε και η σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Μισέλ υπογράμμισε πως ο «ευρωπαϊκός τρόπος» που αντιμετώπισε η αστική τάξη και το πολιτικό σύστημα της Γεωργίας το «πολιτικό αδιέξοδο» είναι «ιδιαίτερα σημαντικός σε αυτό το περιφερειακό πλαίσιο».

Με το βλέμμα στον όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, σημείωσε ότι «το επίτευγμά σας είναι ακόμη πιο σημαντικό δεδομένης της δύσκολης περιφερειακής κατάστασης με την αυξανόμενη στρατιωτική συγκέντρωση της Ρωσίας» στα σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία, με «προφανή κίνδυνο κλιμάκωσης». Ο Μισέλ επιβεβαίωσε τη «δέσμευση της ΕΕ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας» και τον βασικό πυλώνα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Οι συνομιλίες στην Τιφλίδα περιελάμβαναν επίσης την «εμβάθυνση της συνεργασίας με τους συνδεδεμένους εταίρους της ΕΕ», τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ