Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Οι κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με «εντέλλεσθε»

Οριακή είναι η λειτουργία των κλινικών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίες λειτουργούν διαρκώς με «εντέλλεσθε», τσακίζοντας τους εργαζόμενους με την υπερεντατικοποίηση. Συγκεκριμένα, τμήματα έχουν κλείσει (π.χ. ιατρείο πήξης), άλλα βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης (π.χ. Παιδιατρική, Ακτινολογικό, Ιατροπαιδαγωγικό κ.ά.) και άλλα υπολειτουργούν (ΜΕΘ, Αναισθησιολογικό, χειρουργεία).

Αυτά αναδείχτηκαν στη στάση εργασίας της Ενωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου που πραγματοποίησαν προχτές οι εργαζόμενοι και στη μαζική συγκέντρωση - συνέλευσή τους. Πιο πρόσφατο περιστατικό που εξόργισε το προσωπικό ήταν η απόλυση ειδικευόμενου γιατρού γενικής/οικογενειακής ιατρικής, λόγω καθ' ομολογίαν διοικητικού λάθους (!) όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων που δρομολόγησαν και υπέγραψαν τη σύμβαση εργασίας και τον διορισμό του.

Δεκάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό από όλες τις κλινικές ανέδειξαν την οριακή λειτουργία του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, στην Παιδιατρική κλινική έχουν μείνει μόνο 5 παιδίατροι από τους 9 που ήταν και έχουν ξεπεράσει το όριο των εφημεριών. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Η μονάδα νεογνών του νοσοκομείου λειτουργεί με ...δανεικό γιατρό από το ΠΑΓΝΗ από τον Γενάρη, χωρίς να καλύπτεται ολόκληρο το πρόγραμμα των εφημεριών και χωρίς να γνωρίζουν για πόσο διάστημα θα καλύπτεται η θέση. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στη Μαιευτική κλινική, όπου είναι μόνο 8 μαίες για να καλύψουν τις ανάγκες για ΤΕΠ, χειρουργεία, νεογνά και τοκετούς. Παρόμοια η κατάσταση και στην κάλυψη εφημεριών στο ΤΕΠ Covid και στην κλινική Covid του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας ειδικευόμενος που κάνει εφημερία στην Πνευμονολογική και στην κλινική Covid.

Το αίτημα να παραμείνει στη δουλειά ο «κατά λάθος απολυμένος» μετέφερε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Φλυτζανής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων. Μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το νοσοκομείο θα προχωρήσει σε συγχώνευση κλινικών επειδή δεν θα βγαίνουν οι εφημερίες», τόνισε μεταξύ άλλων. Και ξεκαθάρισε ότι «με μετακινήσεις και "μπαλώματα" δεν λύνεται το πρόβλημα στελέχωσης του νοσοκομείου».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, η Ράνια Μπέτση, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, και ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, δήλωσαν τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην υποβάθμιση και υποστελέχωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

«Η πάλη για δημόσια δωρεάν Υγεία είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων και του λαού. Θα είμαστε πλάι σας σε κάθε πρωτοβουλία σας», δήλωσαν, τέλος, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου, και ο Γιώργος Λενακάκης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ