Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία

Τη ...δικαίωση της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου βλέπει στη ΣΣΕ ο υπουργός Εργασίας

Υποχρεωτική για το σύνολο του κλάδου κήρυξε το υπουργείο Εργασίας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Πρόκειται για τη Σύμβαση που υπέγραψαν στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη η Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Η ΣΣΕ έχει διετή διάρκεια (1/1/2023 έως 31/12/2024) και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών κατά 5,5% για το 2023 και κατά 5% για το 2024.

Δίπλα βέβαια στις όποιες αυξήσεις, η Σύμβαση διατηρεί και επεκτείνει μια σειρά όρους που επιδεινώνουν τους όρους εργασίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη διακεκομμένη χορήγηση των ρεπό και τη δυνατότητα των ξενοδόχων να επιβάλλουν εξαήμερη και επταήμερη δουλειά, καθώς και να ζητούν μία παραπάνω ώρα απλήρωτης δουλειάς κάθε μέρα.

Οσον αφορά τα ρεπό, η Σύμβαση επεκτείνει τη δυνατότητα των ξενοδόχων να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς μέρα ξεκούρασης στα ξενοδοχεία από τις 15 Μάη μέχρι τις 15 Οκτώβρη (από 1η Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη, όπως ίσχυε) εφόσον η πληρότητα υπερβαίνει το 70%. Με βάση τη ρύθμιση αυτή, η εργοδοσία έχει τα χέρια της λυμένα ώστε να αξιώνει πέντε μήνες ασταμάτητης δουλειάς.

Ειδικά στην παραπάνω ρύθμιση ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να διακρίνει τη ...δικαίωση της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας την οποία έχει νομοθετήσει (4808/2021). Η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας «μπορεί να λειτουργεί θετικά και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζόμενου», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τον συγκεκριμένο όρο της Σύμβασης ως ενσάρκωση των αντεργατικών ρυθμίσεων που φέρουν την υπογραφή του.

Αυτό που θέλουν να «ξεχνούν» ο υπουργός και η κυβέρνηση, όπως και οι ξενοδόχοι, είναι ότι η εν λόγω Σύμβαση υπογράφηκε μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους οργάνωσαν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, ανέδειξαν τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που επικρατούν πίσω από τη βιτρίνα του «τουριστικού θαύματος», διεκδίκησαν αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου, επιχειρησιακές και τοπικές κλαδικές Συμβάσεις που να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους. Η μάχη αυτή δεν τελείωσε με την υπογραφή της ΣΣΕ, αντιθέτως συνεχίζεται σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή, ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να κόβει και να ράβει τους μισθούς, τα επιδόματα και τα ωράρια στα μέτρα της, με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων στον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, στο ρεπό και την ξεκούραση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ