Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεσμεύσεις» για ... μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε «Ιδιωτικού Δικαίου»

Πιο «ευέλικτα» δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις, με τη μετατροπή όλων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) θέλει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε χτεσινή του συνέντευξη. Στόχος είναι η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η καλύτερη σύνδεση των νοσοκομείων με την αγορά, όλα εκείνα δηλαδή που αποδείχθηκαν εγκληματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και σε μια σειρά από ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, με το συγκεκριμένο καθεστώς «Ιδιωτικού Δικαίου», «έχεις μια ευελιξία» για την προώθηση της «Υγείας - εμπόρευμα».

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κάνει ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, αξιοποιώντας το μοντέλο λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και της Ογκολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ. Πρόκειται για έναν δρόμο σε συνέχεια της επιλογής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο εξαρχής εντάχθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας και έγινε ουσιαστικά το πρώτο «Δημόσιο Νοσοκομείο ΑΕ».

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο μπορεί να υπάρχει πολύ καλύτερη λειτουργία των δημοσίων δομών», σημείωσε ο Θ. Πλεύρης. Δήλωσε ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική «δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας», κάτι που βέβαια δεν αναιρεί ότι στους ασθενείς θα φορτώνονται όλο και μεγαλύτερα βάρη για «μίνιμουμ παροχές», πάντα στη λογική του «κόστους - οφέλους», ενώ για τους υγειονομικούς θα γενικεύονται οι σχέσεις εργασίας - λάστιχο, κάτι που «φωτογραφίζεται» άλλωστε και με τον νόμο της πρόσφατης μετατροπής του παιδοογκολογικού κέντρου σε ΝΠΙΔ. Ο υπουργός μάλιστα αξιοποίησε ως παράδειγμα τις χορηγίες για νέα νοσοκομεία από το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος», λέγοντας ότι όλα φτιάχνονται με το παραπάνω μοντέλο, «παραβλέποντας» βέβαια το «μπλόκο» στην κατασκευή τους από τον ίδιο τον «χορηγό» όταν διαπίστωσε ότι τελικά είναι ασύμφορο το έργο...

Ο Θ. Πλεύρης έφτασε μάλιστα να επικαλεστεί την τραγική κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων, στα δημόσια νοσοκομεία ως «άλλοθι» για την ιδιωτικοποίηση. «Σήμερα το 35% - 38% ο πολίτης το πληρώνει ιδιωτικά. Αρα αυτό δείχνει ότι σήμερα έχουμε μια άτυπη ιδιωτικοποίηση, όταν ο πολίτης δεν εξυπηρετείται», ανέφερε, περιγράφοντας με λίγες λέξεις το πού έχει οδηγήσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης.

Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα τις συνεργασίες με ιδιωτικούς ομίλους για να τους στέλνεται πελατεία από τα δημόσια νοσοκομεία όταν αυτά πλημμυρίζουν από ράντζα, λέγοντας ότι αυτό είναι «εξυπηρέτηση του πολίτη», που βέβαια πληρώνεται αδρά από τον λαό. Αντίστοιχα μίλησε και για τους ιδιώτες γιατρούς που με νόμο πλέον θα μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ολα τα παραπάνω η κυβέρνηση τα βαφτίζει «ενίσχυση του ΕΣΥ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ