Σάββατο 2 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι θυσίες του αγώνα

«Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν απώλειες και εγώ ήμουν μια από αυτές. Ο πέλεκυς της εργοδοτικής εκδίκησης έπεσε πάνω μου, όμως αν ξαναγύριζε ο χρόνος πίσω τις ίδιες επιλογές θα έκανα ξανά. Οι συνάδελφοι είναι η οικογένειά μου και είμαι περήφανη που ήμουν στο πλευρό τους. Με το ταξικό σωματείο θα παλέψουμε και τη δική μου απόλυση, τους έχω εμπιστοσύνη...».

Τα λόγια αυτά ανήκουν σε μια απολυμένη εργάτρια από ξενοδοχείο της Κέρκυρας. Ειπώθηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού και δείχνουν την άλλη όψη του νομίσματος, αυτού που οι καπιταλιστές ονομάζουν «βαριά βιομηχανία της χώρας», υποδεικνύοντας τον κλάδο του Τουρισμού για τα κέρδη που μπορεί να τους αποφέρει.

Αυτή βέβαια είναι η άλλη Κέρκυρα. Η Κέρκυρα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Είναι ταυτόχρονα και μια απάντηση σ' αυτό που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς: το πέταγμα στο δρόμο, το πετσόκομμα των μισθών, την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, την ένταση της εκμετάλλευσης για ένα κομμάτι ψωμί...

Η επιλογή της συγκεκριμένης εργάτριας να παλέψει με το σωματείο της για τα δικαιώματα της τάξης της, μαζί με τους άλλους συναδέλφους, συνάντησε το μένος και την οργή της εργοδοσίας. Ομως αυτή δε λύγισε, δε μετάνιωσε. Αντεξε στις πιέσεις και την τρομοκράτηση. Δεν πτοήθηκε, θα έκανε ξανά το ίδιο. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι ο αντίπαλός τους, το κράτος, η κυβέρνηση, η εργοδοσία, όταν τους βρίσκει με σκυμμένο το κεφάλι, γίνεται ακόμα πιο επιθετικός. Οτι αξίζει κανείς να καταβάλει κάποιες θυσίες στο δρόμο του αγώνα, από το να υπομένει βαρύτερες θυσίες σκύβοντας το κεφάλι. Και αυτό είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον των εργαζομένων, για τον αγώνα και τις θυσίες που χρειάζονται για να μην περάσει η αντιλαϊκή επέλαση. Είναι όμως θυσίες που πιάνουν τόπο.


Σ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ