ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Νέα ληστεία του λαϊκού εισοδήματος

Ανακοίνωση - καταγγελία του ΠΑΜΕ

Οι νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αποτελούν ληστεία πρώτου μεγέθους για το λαϊκό εισόδημα

Eurokinissi

Οι νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αποτελούν ληστεία πρώτου μεγέθους για το λαϊκό εισόδημα
Μέχρι τις 15 Απρίλη στο χορό των τρελών αυξήσεων στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που ξεπερνούν το 10%, θα έχουν εισέλθει όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Οι εφοπλιστές που επέβαλαν τις αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια την 1η Απρίλη, έχουν ήδη εξασφαλίσει 126 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις με το «κόλπο» των δήθεν άγονων γραμμών. Την ίδια ώρα με τη συμφωνία των δυνάμεων του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, προσπαθούν να ρίξουν στον πάτο την τιμή της εργατικής δύναμης, να επεκτείνουν τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και στα ακτοπλοϊκά πλοία.

Το παιχνίδι που παίζεται από χτες μεταξύ των εφοπλιστικών Ενώσεων στις πλάτες των ναυτεργατών, είναι χαρακτηριστικό. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ έκλεισαν επαίσχυντη συμφωνία με την Ενωση Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για την υπογραφή ΣΣΕ 2010 και 2011 με αυξήσεις 1,5% για το 2010 και 1% για το 2011... Ο ΣΕΕΝ εκπροσωπεί κρουαζιερόπλοια και μεσογειακά επιβατηγά, όμως οι ίδιες εταιρείες που έχουν αυτές τις κατηγορίες πλοίων είναι που έχουν και ακτοπλοϊκά πλοία (Μινωικές, ΑΝΕΚ, ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ κ.λπ.)

Χτες, η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας που εκπροσωπεί επί της ουσίας τις ίδιες ναυτιλιακές εταιρείες έστειλε επιστολή στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΘΥΝΑΛ) Γ. Διαμαντίδη, να μην αποδεχτεί την παραπάνω ΣΣΕ και μάλιστα ...«σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης όπου όλοι οι Ελληνες εργαζόμενοι υφίστανται μειώσεις των αποδοχών τους και κατάργηση των επιδομάτων τους», υπενθυμίζοντάς του βέβαια ότι «η ίδια η ΓΣΕΕ, στης οποίας τις απεργίες πάντα συμμετέχει η ΠΝΟ συμφώνησε για το 2010 στην παροχή μηδενικών αυξήσεων».

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Διαμαντίδης και η κυβέρνησή του εξακολουθούν να διατηρούν σε ισχύ το επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, της καταναγκαστικής εργασίας στα ακτοπλοϊκά πλοία επειδή οι ναυτεργάτες αρνούνται να υποκύψουν στις εφοπλιστικές αξιώσεις και διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στα επιδόματα και τις συντάξεις.

Νέα ληστεία

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός κατάφεραν ένα ακόμη πλήγμα στο εισόδημα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στις αυξημένες δαπάνες για την Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία, στις ληστρικές ανατιμήσεις των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ, προσθέτουν την αύξηση κατά 10% στα εισιτήρια όλων των πλοίων.

Την ίδια ώρα που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα νησιά που ερημώνουν, τον τουρισμό που καταστρέφεται και που κατηγορούν το ΠΑΜΕ για αυτά, την ίδια ώρα μεγαλώνουν τις δυσκολίες πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων στα νησιά. Δυσκολεύουν τις δυνατότητες διακοπών, αυξάνουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων.

Κλέβουν όλοι τους μαζί για μια ακόμα φορά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, επιβεβαιώνοντας ότι δε σταματούν μπροστά σε οποιοδήποτε έγκλημα, προκειμένου να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα εφοπλιστικά κέρδη.

Η απάντηση σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές είναι η ενιαία δράση των συνδικάτων με τους κατοίκους των νησιών, τη νεολαία για τη ματαίωση των ληστρικών αυξήσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να γίνουν τα καράβια λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία των λαϊκών στρωμάτων».

ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Στη μάχη της συλλογικής σύμβασης

Τα σωματεία των εργαζομένων του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ταξικής τους Ομοσπονδίας και συζητούν μαζικά και συγκροτημένα το σχέδιο της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχει ήδη καταρτίσει η Ομοσπονδία. Στόχος είναι, με αυτό τον τρόπο, η μάχη της υπογραφής της σύμβασης να μετατραπεί σε μάχη των εργαζομένων του κλάδου, ώστε, κάθε εργάτης και εργάτρια να κάνει δική του υπόθεση αυτόν τον αγώνα.

Αναλυτικά, τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί:

  • Σήμερα, Τρίτη, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ, πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση, μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, από τη 1 μ.μ. μέχρι και τις 3 μ.μ. Θέματα της γενικής συνέλευσης θα είναι το σχέδιο ΣΣΕ της Ομοσπονδίας καθώς και γενικότερα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Απριλίου, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, στις 12.30 μ.μ., πραγματοποιεί επίσης γενική συνέλευση με θέματα το σχέδιο της συλλογικής σύμβασης, το συντονισμό της δράσης με την ομοσπονδία. Επίσης, θα συζητηθούν και οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας.
  • Την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη), το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, προχωρά επίσης γενική συνέλευση, καλώντας όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν με θέμα το σχέδιο της ΣΣΕ, τις εξελίξεις στον κλάδο, τον απολογισμό δράσης της διοίκησης, το σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος καθώς και το ζήτημα της οργάνωσης εργοστασιακών επιτροπών του Συνδικάτου.
ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ - ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ «ΒΙΚΥ»
Επιδιώκουν μείωση μισθών

Επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις των αποδοχών προκειμένου να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα - κερδοφορία τους επιδιώκουν η διοίκηση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και η εργοδοσία της αλλαντοποιίας «ΒΙΚΥ» στην Αρτα.

Την αντεργατική αυτή επιδίωξη η διοίκηση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού γνωστοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επικαλούμενη την έλλειψη ρευστότητας λόγω κρίσης και αξίωσε μείωση κατά 15% των αποδοχών των εργαζομένων. Προκειμένου μάλιστα να αποτρέψει την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, που είναι επιπλέον απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες, η εργοδοσία προχώρησε σε εκβιασμούς και απειλές για να αποτρέψει τη συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση. Οι εργαζόμενοι με την ενεργό στήριξη και συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Αρτας, που το προηγούμενο διάστημα οργάνωσε σύσκεψη για το πρόβλημα των απλήρωτων εργαζομένων στο νομό, συμμετείχαν μαζικά στη συνέλευση απορρίπτοντας κατηγορηματικά χωρίς δεύτερη σκέψη τους εκβιασμούς. Αποφάσισαν μάλιστα την προκήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία το αμέσως επόμενο διάστημα για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα καθώς ήδη αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Στην ίδια πρακτική καταφεύγει και η αλλαντοποιία «ΒΙΚΥ». Στηριζόμενη στο αντεργατικό έκτρωμα 3899/2010, που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των ΣΣΕ, πρότεινε υπογραφή νέας σύμβασης με μείωση των αποδοχών κατά 10%. Οι εργαζόμενοι με μυστική ψηφοφορία αποφάσισαν να μην αποδεχθούν τις αντεργατικές αυτές πρακτικές. Τις πλάτες της εργοδοσίας ωστόσο έσπευσαν να ζεστάνουν ορισμένοι από τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου. Λειτουργώντας ως φερέφωνό της ορισμένα μέλη της διοίκησης μετέφεραν το φιρμάνι της εργοδοσίας στη γενική συνέλευση. Νωρίτερα μάλιστα προσπάθησαν να φτιασιδώσουν τις αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας κάνοντας λόγο για δήθεν υποχωρήσεις που έκανε η εργοδοσία σε ό,τι αφορά το ποσοστό της τελικής μείωσης των αποδοχών από 20% ...στο 10%!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για τις αυξήσεις στα εισιτήρια

Για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του το περασμένο Σάββατο, επισημαίνει:

«Με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΝΔ οι εφοπλιστές προχωρούν σε νέες αυξήσεις "φωτιά" των ήδη πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 10%, την ώρα που δίνουν αυξήσεις κάτω από 1% στους ναυτεργάτες, ενώ μόνο για το 2011 θα εισπράξουν κρατική επιδότηση 126 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ναυτεργάτες, οι κάτοικοι των νησιών και συνολικά τα λαϊκά στρώματα αποδεικνύεται ότι έχουν κοινό εχθρό τους εφοπλιστές και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας καθώς και τα κόμματα που την υπηρετούν».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση στα «PUBLIC»

Πλήθος εργαζομένων στο εμπόριο συγκεντρώθηκαν για μια ακόμη φορά το πρωί του Σαββάτου έξω από την αλυσίδα καταστημάτων «Public» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις 8 απολύσεις που έκανε η επιχείρηση.

Τα μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης και οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ, που διοργάνωσαν την κινητοποίηση, δήλωναν ότι οι αδικαιολόγητες, παράνομες και καταχρηστικές αυτές απολύσεις έγιναν από τους εργοδότες για να τρομοκρατήσουν και τους άλλους εργαζόμενους. Πρόσθεταν ότι οι κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων έξω από το «Public» θα κλιμακωθούν καθώς την επόμενη βδομάδα γίνεται συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Και αυτή τη φορά στη διάρκεια του πολύωρου συμβολικού αποκλεισμού του «Public» λειτούργησε παιδότοπος έξω από το πολυκατάστημα με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και με συμμετοχή παιδαγωγών και νεολαίων του ΜΑΣ. Δόθηκε μια χαρούμενη νότα στα παιδιά που έρχονταν με τους γονείς τους στην αγορά και είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν ζωγραφίζοντας, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ μοιράστηκαν και μικρά δωράκια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ