ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Εκτός λειτουργίας το ακτινολογικό εξαιτίας έλλειψης προσωπικού

Αυτό είναι μία συνέπεια των δραματικών ελλείψεων σε όλους τους τομείς. Παρέμβαση της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Αυξάνονται οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε προσωπικό (ιατρικό - νοσηλευτικό - διοικητικό - παραϊατρικό - τεχνικό) με αποτέλεσμα να οξύνονται τα προβλήματα με την απλήρωτη εργασία, τα χρωστούμενα ρεπό, τις συνεχείς νυχτερινές βάρδιες και τις εναλλαγές απογευματινής - πρωινής - νυχτερινής βάρδιας. Τα παραπάνω εντάσσονται στην πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης για συνεχή μείωση του προσωπικού, μέρος της οποίας είναι και η μη πρόσληψη μόνιμων χειριστών/εμφανιστών στο ακτινολογικό, γεγονός που άφησε το νοσοκομείο χωρίς ακτινολογικό τμήμα ολόκληρη τη μέρα την περασμένη Κυριακή.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου, ενώ έγκαιρα γνώριζε την έλλειψη χειριστή στο ακτινολογικό, μετά και από καταγγελίες και παράσταση διαμαρτυρίας της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επέλεξε να αφήσει ακάλυπτο το ακτινολογικό από προσωπικό. Βασικό επιχείρημα που πρόβαλε είναι ότι «φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση», ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - από εργαζόμενους που είχαν τελειώσει τις βάρδιές τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στη δουλειά...

Από την άλλη πλευρά η ταλαιπωρία των ασθενών, με ατέλειωτες ώρες και ουρές αναμονής έξω από το ακτινολογικό περιμένοντας να εξυπηρετηθούν από ένα άτομο, ακόμα και στην πρωινή βάρδια, επιδεινώνεται συνεχώς. Την ίδια ώρα, μηχανήματα καινούργια και πολύ ακριβά, όπως ο μαστογράφος, παραμένουν εκτός λειτουργίας αφού δεν έχει προσληφθεί προσωπικό, με αποτέλεσμα όσοι ασθενείς χρειάζονται εξέταση να κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η μεταφορά προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας του Νομού (τεχνολόγοι, ακτινολόγοι) για την κάλυψη κενών του Νοσοκομείου.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες και καλεί τον κάθε εργαζόμενο να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα. «Εχουν το θράσος να λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την Υγεία. Τη στιγμή που μειώνουν κατά 760 εκατ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση για Υγεία - Πρόνοια, επιδοτούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες με 17 δισ. ευρώ με τον ΕΣΠΑ και με το Αναπτυξιακό νόμο, δίνουν νέο πακέτο 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες κλπ.

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) διαφωνούν με τον αγώνα για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Στηρίζουν τα κυβερνητικά σχέδια για λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες. Δηλαδή, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό - με λιγοστά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - να εξυπηρετούνται όσο το δυνατό περισσότεροι ασθενείς - «πελάτες», αυτό ακριβώς έκανε και η διοίκηση για το ακτινολογικό».

Κλείνοντας η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Καμία μετακίνηση προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας για να μην κλείσουν και αυτά. Απορρόφηση από τα νοσοκομεία των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία και των αποκλειστικών νοσηλευτριών με μόνιμη εργασία και πλήρη δικαιώματα. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και την εργοδοσία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ
Επικίνδυνες καταστάσεις για ασθενείς - εργαζόμενους

Τις τεράστιες ευθύνες του κράτους για την τραγική και απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) Λεχαινών (ίδρυμα που περιθάλπει παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και διανοητικά προβλήματα) επισημαίνει με χτεσινό του πόρισμα ο Συνήγορος του Πολίτη, το οποίο και απέστειλε στο υπουργείο Υγείας.

Στο πόρισμα περιγράφεται το αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις δομές Πρόνοιας στη χώρα μας, με το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών να αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις και σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που κάνει, δεν ξεφεύγουν από τη διαχειριστική λογική (άλλωστε θεσμός του αστικού κράτους είναι ο Συνήγορος) που δεν μπορούν να δώσουν ριζικές και ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της Πρόνοιας και άρα και στα παιδιά του ΚΕΠΕΠ. Να σημειωθεί πως το εν λόγω ίδρυμα λειτουργεί από το 1987 και μέχρι σήμερα 30 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από διάφορες αιτίες, με κύρια αυτή της πλημμελούς φροντίδας και ελέγχου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Συνήγορος του Πολίτη «θεωρεί ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι ελλείψεις προσωπικού και οι υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης, φροντίδας και περίθαλψης στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας έχουν ως συνέπεια σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων σε αυτό».

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό (σε σύνολο 163 οργανικών θέσεων οι περίπου 80 οργανικές θέσεις δεν έχουν καλυφθεί), το οποίο κάτω από αυτές τις συνθήκες της υπερεντατικοποίησης αδυνατεί να προσφέρει όσα απαιτούνται στους ασθενείς, επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα: «Επιδεικνύεται αυξημένη ανάγκη για μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες από τους εργαζόμενους, οι οποίοι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν παθήσεις ή προβλήματα υγείας, όπως μυαλγίες στα χέρια και τη μέση λόγω της φύσης της εργασίας και της μεταφοράς των ασθενών, αλλά, ιδίως, λόγω της έλλειψης προσωπικού και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού».

Επιπρόσθετα, από την έρευνα «διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, σχετιζόμενα κυρίως με την έλλειψη κατάλληλου και επαρκούς προσωπικού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό ορισμένων φιλοξενούμενων σε κρεβάτια / κουβούκλια, την καθήλωση με ιμάντες, την καταστολή και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε αντικατάσταση της ανθρώπινης παρουσίας».

Ο Συνήγορος του Πολίτη στα συμπεράσματα και τις προτάσεις του αναφέρει πως οι συνθήκες λειτουργίας του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι εξαιρετικά προβληματικές και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα στο πλαίσιο διαχειριστικών λογικών που διέπουν το υπουργείο Υγείας.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» - «ΚΑΤ»
Σήμερα οι κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, ώρα 8 π.μ., στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» οργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου (ΣΕΝΕ) για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Ο ΣΕΝΕ καλεί στη συγκέντρωση τους ασθενείς και τους συνοδούς τονίζοντας ότι είναι κοινά τα προβλήματά τους με εκείνα των εργαζομένων και γι' αυτό ο αγώνας είναι κοινός, επειδή και ο αντίπαλος είναι ο ίδιος, δηλαδή η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» διεκδικούν όλα τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά και αργίες), να μην κλείσει καμιά υγειονομική μονάδα και να μην καταργηθεί καμιά θέση υγειονομικού, εκφράζει την αντίθεσή του στο αντιδραστικό «ενιαίο μισθολόγιο» - που περικόπτει άμεσα από 300 μέχρι 500 ευρώ - και ζητά τώρα 1.400 εισαγωγικό μισθό με ανάλογη κλιμάκωση κατά κατηγορία εκπαίδευσης και χρόνια υπηρεσίας.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο ΚΑΤ για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, πραγματοποιούν σήμερα, ώρα 10.30 π.μ. η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΣΕΒΕ Αμαρουσίου, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου, το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων Αμαρουσίου, οι Σύλλογοι Προοδευτικών Γυναικών Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Πεύκης, Μελισσίων (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» για τα καρκινοπαθή παιδιά

Με τον ισχυρισμό ότι το ακτινοθεραπευτικό κέντρο στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» «λειτουργεί με πρότυπες διαδικασίες όσον αφορά στην εφαρμοζόμενη θεραπεία στα πάσχοντα παιδιά», απάντησε χτες το υπουργείο Υγείας στην προχτεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων των Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα», που κατάγγειλε ότι το κέντρο υπολειτουργεί και κόβονται ακτινοβολίες.

Ο κύριος λόγος, όπως κατάγγειλε ο Σύλλογος, είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ολοκληρωμένα ούτε η μία βάρδια, ενώ αν προσλαμβανόταν το απαραίτητο προσωπικό θα μπορούσε να λειτουργήσει και δεύτερη βάρδια και τα παιδιά να μη στέλνονται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο - το οποίο παρέχει βέβαια δωρεάν τις υπηρεσίες του, αλλά δεν απαλλάσσει τα παιδιά από την ταλαιπωρία. Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και υποστηρίζει ότι «έχει προχωρήσει τις διαδικασίες της περαιτέρω στελέχωσης του Τμήματος με επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να καταστεί σύντομα δυνατόν το Τμήμα Ακτινοθεραπείας να καλύπτει τις ανάγκες όλης της χώρας»..!

Δηλαδή, έχουμε, όχι μόνο το «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» αλλά και προσβολή της νοημοσύνης ανθρώπων που υποφέρουν καθημερινά.

Εκδήλωση με θέμα τα ζητήματα Υγείας και τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χανίων διοργανώνουν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ σήμερα, Τετάρτη 6 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα. Η εκδήλωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Βρύσαλη, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ