ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
Σελ. /40
Ανταγωνισμοί για τη λεία της Λιβύης

Η Γαλλία διεκδικεί εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο

Από τις μάχες που συνεχίζονται στην Ατζνταμπίγια, όπου αναφέρονται νεκροί άμαχοι από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
Από τις μάχες που συνεχίζονται στην Ατζνταμπίγια, όπου αναφέρονται νεκροί άμαχοι από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς
TΡΙΠΟΛΗ - ΝΤΟΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα ρωγμή στην ιμπεριαλιστική «συμμαχία» προκάλεσαν, χτες, οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών και στη συνέχεια, σε χαμηλότερους τόνους, του Βρετανού ομολόγου του ότι «το ΝΑΤΟ δεν κάνει αρκετά στη Λιβύη, καθώς δεν πλήττει τα βαρέα όπλα του στρατού του Καντάφι, άρα δεν προστατεύει τους αμάχους». Ο Αλέν Ζιπέ δε δίστασε να χρησιμοποιήσει μια αρκετά αποκαλυπτική διατύπωση, λέγοντας ότι «όταν το ΝΑΤΟ ζήτησε να έχει τη διοίκηση της επιχείρησης, εμείς την παραχωρήσαμε», δηλώνοντας σαφώς ότι ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, ακολουθούμενος από τον τωρινό του σύμμαχο το βρετανικό, δεν έχει ουδόλως εγκαταλείψει τα σχέδια για μονομερή δράση στη Λιβύη και για διασφάλιση μεγαλύτερων οφελών, που δε θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί ή να μοιραστεί.

Τόσο ο Ζιπέ όσο και ο Χέιγκ επανέλαβαν τη θέση που διατύπωσε και το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση της κρίσης αν δεν αποχωρήσει από την εξουσία και ο Καντάφι με την οικογένειά του». Ανάλογη θέση υιοθέτησε και η, μέχρι πρότινος στενότερη σύμμαχος του Καντάφι, Ρώμη, εγκαταλείποντας οριστικά το συνταγματάρχη, αφού πλέον η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ έχει κλείσει συμφωνίες με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Τα σχόλια Ζιπέ και Χέιγκ προκάλεσαν έντονη ενόχληση στο ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον και σε άλλες ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις, π.χ. Τουρκία, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Απάντηση, όμως, έδωσε μόνο ο Ολλανδός αντιστράτηγος Μαρκ Βαν Ουχμ, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων, δηλώνοντας ότι «όσον αφορά στα καθήκοντα που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ, δηλαδή την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, το εμπάργκο όπλων και την προστασία των αμάχων, τα πάει μια χαρά».

Τα βλέμματα όλων στρέφονται, σήμερα, στην Ντόχα του Κατάρ (που χτες επισήμως παραδέχτηκε ότι πούλησε πετρέλαιο για λογαριασμό των αντικαθεστωτικών προμηθεύοντάς τους βενζίνη) όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της Ομάδας Επαφής, που ιδρύθηκε στη σύνοδο του Λονδίνου στις 29 Μάρτη. Στην Ντόχα θα μεταβεί αντιπροσωπεία του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος του οποίου δήλωνε, χτες, ότι κατά τα στοιχεία τους «από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 10.000 πολίτες, 30.000 έχουν τραυματιστεί και 20.000 αγνοούνται». Στην Ντόχα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα παρουσιάσει το δικό του «σχέδιο ειρήνευσης», ενώ μεταβαίνει, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα, που εξέφρασε φόβο ότι «αν δεν σταματήσει η κατρακύλα προς τον εμφύλιο, η Λιβύη θα μετατραπεί σε Σομαλία». Στο Κατάρ μεταβαίνει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Δρούτσας προκειμένου να διεκδικήσει μερτικό από τη λεία για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Εντός Λιβύης, πάντως, σφοδρές ήταν και χτες οι μάχες σε Μιζράτα και Ατζνταμπίγια, ενώ η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για σφαγή αμάχων στην πόλη Κίκλα, χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς. Εντός των ημερών, στη Βεγγάζη θα «πιάσει» πλοίο ναυλωμένο από το Διεθνή Μεταναστευτικό Οργανισμό για να φορτώσει τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, να το μεταφέρει στη Μιζράτα και από εκεί, σταδιακά με διάφορους τρόπους, ν' απεγκλωβίσει αμάχους και ξένους εργάτες που υπολογίζονται σε 7.000-8.000.

ΣΥΡΙΑ
Τεταμένη η κατάσταση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Συρία όπου και χτες συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας διαφόρων σωμάτων και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά ούτε διαψεύστηκαν από τις συριακές αρχές, υπό αποκλεισμό παραμένει το λιμάνι Μπάνιγια, όπου και τη Δευτέρα σημειώθηκαν συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες και συλληφθέντες, αλλά και οι σχετικά κοντινές κωμοπόλεις Μπάιντα και Μπάιτ Τζναντ.

Οπως, τουλάχιστον, φέρονταν να μετέφεραν κάτοικοι των δύο κωμοπόλεων, επικρατούσε χάος και στις δύο, με πυρά ν' ακούγονται από διάφορες περιοχές, ενώ οι περισσότερες μαρτυρίες συνέκλιναν στο ότι στην Μπάιτ Τζναντ είχαν αναλάβει δράση ένοπλοι που δεν έφεραν διακριτικά του επίσημου στρατού. Την ίδια ώρα, στη Δαμασκό, περίπου 500 φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης στις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις, άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1963 και διασφάλιση σειράς άλλων ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Παράλληλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι νεαροί υποστηρικτές του προέδρου Ασαντ. Παρά την ένταση δεν προκλήθηκαν επεισόδια.

Στη Δαμασκό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, καθώς οι συριακές αρχές εμφανίζονται εξαιρετικά φειδωλές, έφτασε και αντιπροσωπεία από την πόλη Ντεράα στο νότο, η οποία συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της χώρας Φαρούκ αλ Σάρα, στον οποίο παρέδωσε λίστα αιτημάτων (απελευθέρωση συλληφθέντων, απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας, άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κλπ.).

Στα τεκταινόμενα στη Συρία αναφέρθηκε, χτες, ο Λευκός Οίκος, καταδικάζοντας τη «χρήση βίας κατά των διαδηλωτών». Δήλωση για το ζήτημα της Συρίας, όμως, έκανε και η Τεχεράνη, η οποία υποστήριξε ότι «οι διαδηλώσεις στη Συρία είναι συνωμοσία της Δύσης ενάντια σε μια κυβέρνηση που στηρίζει την αντίσταση των μουσουλμάνων».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στο νοσοκομείο αντί στον εισαγγελέα ο Μουμπάρακ

KAΪΡΟ.--

Στο διεθνές νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέικ μεταφέρθηκε εσπευσμένα, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εκδιωχθείς πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, νωρίς χτες το απόγευμα, λίγη ώρα δηλαδή πριν εμφανιστεί στη στρατιωτική βάση ελ Τορ, στο νότιο Σινά, όπου είχε κληθεί να προσέλθει από το γενικό εισαγγελέα προκειμένου να ανακριθεί για ζητήματα διαφθοράς, διασπάθισης δημοσίου πλούτου αλλά και των συνθηκών θανάτου συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις εναντίον του. Μέχρι το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό τι ακριβώς συνέβη στον Μουμπάρακ, που πάσχει από σειρά ασθενειών, και αναμενόταν επίσημη ανακοίνωση, αν και η πλειοψηφία των αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ενώσεων και διαδηλωτών αμφισβητούσε έντονα τους λόγους εισαγωγής του στο νοσοκομείο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «κόλπο».

Ταυτόχρονα, οξυμένα ήταν τα πνεύματα στο επίκεντρο των λαϊκών διαδηλώσεων, στην πλατεία Ταχρίρ, όπου αργά χτες το βράδυ υπήρχαν μαρτυρίες ότι ισχυρές δυνάμεις του στρατού επιχειρούσαν εκ νέου να απομακρύνουν τους δεκάδες διαδηλωτές που έχουν παραμείνει εκεί από την Παρασκευή, μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση που ζητούσε την άμεση παραπομπή στη δικαιοσύνη των στελεχών του καθεστώτος Μουμπάρακ και κατήγγειλε το στρατό για παραβίαση ελευθεριών και δικαιωμάτων, για καταπίεση και πολιτικές διώξεις. Μια πρώτη απόπειρα, το βράδυ της Παρασκευής, να «εκκαθαριστεί» η πλατεία κατέληξε σε δύο νεκρούς και 70 τραυματίες, γεγονός που αύξησε τον αριθμό των διαδηλωτών που οχυρώθηκαν στην Ταχρίρ και απέκλεισαν τους γύρω δρόμους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Γκρίνια για τη CIA

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνάντηση στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ είχαν ο επικεφαλής της CIA Λέον Πανέτα και ο στρατηγός Αχμέτ Σούτζα Πασά, επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Στη συνάντηση που χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα «παραγωγική» από εκπροσώπους της CIA, εμφανίζεται το Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, να απαιτεί την απόσυρση σημαντικού αριθμού μελών της CIA, από το Πακιστάν, καθώς και δραστικό περιορισμό των επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κυρίως στις περιοχές των φυλών. Συγκεκριμένα, το Πακιστάν απαιτεί την αποχώρηση 350 εργαζομένων της CIA.

Οι απαιτήσεις του Ισλαμαμπάντ υποτίθεται ότι επιχειρούν να κάμψουν τις αυξανόμενες αντιδράσεις εναντίον των ΗΠΑ που εντείνονται τόσο λόγω της αύξησης των αμερικανικών επιθέσεων στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όσο και στην πρόσφατη υπόθεση του εργαζομένου της CIA Ρέιμοντ Ντέιβις, ο οποίος δολοφόνησε δύο Πακιστανούς με τη δικαιολογία της αυτοάμυνας και αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, οι δεσμοί των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών με τη CIA, όπως και με τους Ταλιμπάν μετρούν δεκαετίες ζωής, με το Πακιστάν να θεωρείται αδιαμφισβήτητος σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν, αλλά και στα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Αφγανιστάν, αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε «κατά λάθος» δύο Αμερικανούς στρατιώτες, στη Χελμάντ, την περασμένη βδομάδα, με τις κατοχικές αρχές να δηλώνουν ότι το περιστατικό ερευνάται, ενώ ακόμα πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν χτες σε βόμβα που είχαν τοποθετήσει «Ταλιμπάν» στο οδόστρωμα στα σύνορα με το Πακιστάν.

ΣΟΥΔΑΝ
Κατηγορεί το Ισραήλ για πυραυλική επίθεση

XAΡΤΟΥΜ.--

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Σουδάν υπέδειξε χτες το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τη μυστηριώδη εναέρια επίθεση με πύραυλο κατά ΙΧ αυτοκινήτου στις 5 τρέχοντος μηνός στην περιοχή Καλανίμπ (14 χλμ από το Πορτ Σουδάν) του Σουδάν με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων.

Ο εκπρόσωπος του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ως «βασικό αποδεικτικό στοιχείο» το γεγονός πως ερρίφθη ρουκέτα (τύπου «AGM-114 Hellfire» αέρος-εδάφους) που «χρησιμοποιείται μόνο από τα αμερικανικά ελικόπτερα «Απάτσι», τα οποία διαθέτει μόνο το Ισραήλ στην περιοχή». Ο ίδιος Σουδανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως το αεροσκάφος που έκανε την επιδρομή ακριβείας προήρθε από την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας.

Πληροφορίες του αραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» αναφέρουν ότι το ένα από τα δύο θύματα της επίθεσης ήταν ο Παλαιστίνιος διοικητής της ισλαμικής «Χαμάς», Αμπντέλ Λατίφ Αλ Αξαρ, που θεωρείται διάδοχος του Μαχμούντ αλ Μαμπχούν που δολοφονήθηκε πέρσι στο Ντουμπάι, πιθανώς από πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ