ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να καταργηθούν τα χαράτσια στα ΕΑΚ

Την κατάργηση της επιχορήγησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων και την επιβολή χαρατσιών των ερασιτεχνικών σωματείων και των αθλούμενων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Νομού Λάρισας. «Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Νομού Λάρισας - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - που συγκροτείται από το ΕΚΝΛ, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ,την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ,καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης, που μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, καταργεί στην ουσία την επιχορήγηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων (ΕΑΚ) και προωθεί την αυτοδιαχείρισή τους». Προσθέτει, δε, πως «αυτό σημαίνει παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους σε επιχειρηματίες και παράλληλα νέο γερό χαράτσωμα των ερασιτεχνικών σωματείων και των αθλούμενων, που χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έγιναν με λεφτά του εργαζόμενου λαού».

Και τονίζεται: «Η κυβέρνηση, με την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, μετατρέπει μια ακόμα βασική ανάγκη του λαού και της νεολαίας, όλο και περισσότερο σε ακριβό εμπόρευμα, φορτώνοντας και σ' αυτόν τον τομέα τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.

Αυτή την πολιτική εφαρμόζουν με συνέπεια επί πολλά χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, με αποτέλεσμα ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός να είναι άπιαστο όνειρο, τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να καταδικάζονται σε οικονομικό μαρασμό και οι αθλούμενοι να επιβαρύνονται για το δικαίωμα στην άθληση.

Την ίδια ώρα οι επιχορηγήσεις, τα δανεικά και αγύριστα, οι φοροαπαλλαγές, οι χαριστικές ρυθμίσεις και η παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων δωρεάν ή με εξευτελιστικό τίμημα στις ΠΑΕ και ΚΑΕ, διαδέχονται η μια την άλλη, αποδεικνύοντας την ταξική ουσία της πολιτικής αυτών των κομμάτων και στον αθλητισμό».

Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αθλούμενους, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ΔΣ των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτών των κυβερνητικών αποφάσεων που προωθούνται μέσω της ΓΓΑ και των ΔΣ των ΕΑΚ. «Να μην δεχτούν - τονίζει - κανένα νέο χαράτσι σε αθλούμενους και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Δεν έχουν καμία ευθύνη για την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ούτε για τα ελλείμματα. Αυτά τα δημιούργησαν οι καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται την δουλειά και τις ανάγκες των εργατοϋπάλληλων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών αγροτών και παράλληλα λυμαίνονται και τον αθλητισμό. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν».

Και τους καλεί να απαιτήσουν:

Ολοκληρωμένα προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού και φυσικής αγωγής δωρεάν για όλους.

Ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα έχει την ευθύνη επίβλεψης, σχεδίασης και υλοποίησης αθλητικών έργων με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι των επιχειρηματιών.

Γενναία αύξηση των ταχτικών επιχορηγήσεων προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και Ομοσπονδίες, με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Κανένας επιχειρηματίας και χορηγός μέσα στον αθλητισμό και τους αθλητικούς χώρους.

Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΑΚ και εξασφάλιση της ταχτικής χρηματοδότησής τους με βάση τις ανάγκες.

Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια σε αθλούμενους και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

ΓΓΑ
Προσπάθεια να κρυφτεί η πραγματικότητα

«Τα ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλα». Πιστή στην επιλογή της η κυβέρνηση - δια στελεχών ή/και υπηρεσιακών στελεχών της - άλλα λέει με τα λόγια και άλλα κάνει και στον αθλητισμό. Φραστικά - με στόχο τις εντυπώσεις - παρουσιάζεται φιλολαϊκή, ενώ στην πράξη χαρατσώνει τον κόσμο. Ενα ακόμα παράδειγμα δόθηκε χθες (κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου) αναφορικά με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του Αγ. Κοσμά. Σε υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής που μετατρέπει τα ΕΑΚ σε επιχειρήσεις και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον (ήδη πενιχρό) λαϊκό προϋπολογισμό.

Σε προπαγανδιστικού χαρακτήρα τοποθέτησή του ο γγΑ, Π. Μπιτσαξής, ισχυρίστηκε: «Ο Αθλητισμός είναι δημόσιο αγαθό, αυτό είναι πάγια πολιτική της κυβέρνησης. Ανήκει σε όλους τους Ελληνες, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς, δεν ανήκει μόνο στους πλούσιους, δεν ανήκει μόνο στους ισχυρούς. Ανήκει σε όλους τους πολίτες. Αυτή την πολιτική την κάνουμε πράξη σε όλα τα αθλήματα».

Τι σημαίνει σε πραγματικά ελληνικά η «γλώσσα του ΠΑΣΟΚ»; Μας το εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, Απ. Ρήγας, ο οποίος - μεταξύ άλλων - είπε (σ.σ. δικός μας ο τονισμός): «... Προτεραιότητα σε δράσεις που συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτών των στόχων και κυρίως στην κατεύθυνση της αυτοχρηματοδότησης. Και θέλουμε να σχεδιάσουμε και να παρέχουμε υπηρεσίες, που θα εκλαμβάνονται από τους ίδιους τους χρήστες ως υψηλής αξίας για το κόστος τους, διότι θα υπάρχει κάποιο συμβολικό, συνήθως, κόστος. Θα υπάρχει κάποια οικονομική συνδρομή των ωφελούμενων φορέων, στη βάση κάλυψης, μέρους του λειτουργικού κόστους»... Κατά τ' άλλα ο αθλητισμός είναι δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους...

Βέβαια ο γγΑ έσπευσε να υποστηρίξει πως «για την άρση κάθε παρεξήγησης, ομοσπονδίες οι οποίες καλλιεργούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, προφανώς θα επιχορηγούνται για να πληρώνουν το κόστος χρήσης των εγκαταστάσεων». Ας θυμίσουμε μόνο ότι οι επιχορηγήσεις συνεχώς μειώνονται, ενώ ήδη υπάρχουν παραδείγματα (Λάρισα) όπου σωματεία εκδιώκονται για να αξιοποιηθούν οι χώροι από ιδιώτες έναντι υψηλότερων ανταλλαγμάτων... Και επίσης να προσθέσουμε πως οι πολίτες που θα πρέπει να πληρώνουν για να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις δεν επιχορηγούνται, το αντίθετο.

Αναφορικά με την αδειοδότηση των ΠΑΕ, ο γγΑ υποστήριξε ότι σε περίπτωση που η ΕΠΟ δώσει άδεια σε ΠΑΕ και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν δώσει «αυτό σημαίνει ότι η ομάδα αυτή δεν παίζει σε επαγγελματική κατηγορία».

ΠΟΛΟ
Ωρα τελικού

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ θέλει να κάνει σήμερα ο Πανιώνιος που στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης υποδέχεται στη Ν. Σμύρνη την ιταλική Σαβόνα (18.30). Στόχος των «κυανέρυθρων» είναι να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα της έδρας, ώστε να κάνουν πιο εύκολη την αποστολή τους στη ρεβάνς που θα γίνει στην Ιταλία στις 27 του Απρίλη.

Κουβαλώντας την πολύτιμη εμπειρία του 2009 και έχοντας πλέον ξεπεράσει το άγχος της πρωτάρας σε αυτό το ευρωπαϊκό επίπεδο, η ομάδα του Μάκη Βολτυράκη στη δεύτερη συμμετοχή της σε τελικό LEN Trophy, διεκδικεί να κατακτήσει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου.

Η ομάδα βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση όπως έδειξαν οι εμφανίσεις της το τελευταίο διάστημα στο πρωτάθλημα, ενώ και η ψυχολογία είναι καλή μετά την οριστικοποίηση της κατάκτησης της τρίτης θέσης στη βαθμολογία της Α1.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Στο παραένα... .

Με τα πάντα να παραμένουν ανοικτά όσον αφορά τη βαθμολογία (πρώτη θέση, συμμετοχή στα πλέι οφ, υποβιβασμός) το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 ανδρών φθάνει σήμερα ένα βήμα πριν το φινάλε, καθώς διεξάγεται η 24η και προτελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας. Και εάν για το θέμα της πρωτιάς φυσιολογικά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή τρεις ημέρες, αφού (εκτός απρόοπτου) τα πάντα θα κριθούν στο σαββατιάτικο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για την 25η αγωνιστική, όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που παραμένουν ανοικτά πολλά θα κριθούν από τα σημερινά αποτελέσματα. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει τον ντέρμπι των «κιτρινόμαυρων» μεταξύ Αρη και ΑΕΚ, με τους δυο αντιπάλους να έχουν διαφορετικούς στόχους. Οι Θεσσαλονικείς θέλουν να οριστικοποιήσουν τη θέση τους εντός της πρώτης τετράδας και οι Αθηναίοι δίνουν τις τελευταίες μάχες για την παραμονή τους. Σημαντική για τη θέση που θα καταλάβουν στην τελική κατάταξη είναι και η αναμέτρηση του Κολοσσού με τον Πανελλήνιο, ενώ με φόντο μια θέση στην πρώτη εξάδα (και ίσως και παραπάνω) θα αγωνιστούν Περιστέρι και ΠΑΟΚ. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Ηρακλής - Πανιώνιος (17.00), Αρης - ΑΕΚ (17.00, NOVA), Ηλυσιακός - Μαρούσι (17.00), Παναθηναϊκός - Καλλιθέα (17.00, ΕΤ1), Καβάλα - Ολυμπιακός, Κολοσσός Ρόδου - Πανελλήνιος (17.00), Περιστέρι - ΠΑΟΚ (17.00).

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Αλλαγές στα προκριματικά

Αλλαγές θα υπάρξουν από τη νέα περίοδο στους προκριματικούς γύρους της Ευρωλίγκας όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στη Βαρκελώνη ενόψει και του επερχόμενου φάιναλ φορ. Ετσι, ενώ πέρσι πραγματοποιήθηκαν τρεις προκριματικοί γύροι από τους οποίους προέκυψαν οι δύο ομάδες που συμπλήρωσαν την πρώτη φάση των ομίλων, φέτος αναμένεται να υπάρξουν δύο γκρουπ των οκτώ ομάδων, από τα οποία θα προκύψει μια ομάδα από το καθένα. Στόχος όπως εξήγησαν οι διοργανωτές είναι να μειωθούν τα έξοδα των ομάδων από τα πολλά ταξίδια, αλλά και να εξοικονομηθεί χρόνος.

FOOTBALL LEAGUE 2

Συνεχίζεται σήμερα το πρωτάθλημα της FOTTBALL LEAGUE 2 στον 2ο όμιλο με την διεξεγωγή της 31ης αγωνιστικής. Η πρώτη στη βαθμολογία Επανομή θα φιλοξενήσει τον Μ. Αλεξ. Ηράκλειας, ενώ η δεύτερη Καλλονή παίζει στην Πτολεμαΐδα με τον Εορδαϊκό. Στα άλλα ματς της αγωνιστικής: Κοζάνη - Δόξα Κρανούλας, ΑΕ Ποντίων Κατερίνης - Ναυπακτιακός, Αναγέννηση Σερρών - Εθνικός Φιλιππιάδος, Φωκικός - Γιαννιτσά, Αετός Σκύδρας - Μακεδονικός, Τύρναβος - Νίκη Βόλου. Ωρα έναρξης 16.00.

ΠΑΟ
Αγωνία παρά τη συμφωνία

Σε καταρχήν συμφωνία για την περίφημη αύξηση του Μετοχική Κεφαλαίου της ΠΑΕ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τελικά δε θα υπάρξουν αποδεσμεύσεις πρωτοκλασάτων παικτών ήρθαν χτες οι μέτοχοι του Παναθηναϊκού μετά το ΔΣ που πραγματοποίησαν. Οπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της διοικούσας επιτροπής Δημήτρης Γόντικας οι μέτοχοι αποφάσισαν αύξηση ΜΚ κατά 15 εκ. ευρώ με καταλυτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση την 6 Μάη. Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο ρόδινα καθώς κατά την έξοδό του ο εκ των μετόχων Θανάσης Γιαννακόπουλος έκανε λόγο για «ζοφερό μέλλον» και για νέες διαφωνίες μεταξύ των μετόχων. Παράλληλα, από την πλευρά του ο Αδαμάντιος Πολέμης εξέφρασε και αυτός την απαισιοδοξία του για το εάν θα μπουν όλα τα χρήματα που συμφωνήθηκαν, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενος για αποδεσμεύσεις κάποιων παικτών με βαριά συμβόλαια.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Ορίστηκαν τα εισιτήρια

Η πρώτη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, ενόψει του τελικού του Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο, που θα γίνει στις 30 του Απρίλη στο ΟΑΚΑ, πραγματοποιήθηκε χτες, παρουσία εκπροσώπων των δύο ομάδων, της ΕΠΟ και της Αστυνομίας.

Αποφασίστηκε ότι ο αγώνας θα αρχίσει στις 20.30, ενώ σε ό,τι αφορά τα εισιτήρια, θα μοιραστούν ως εξής: 33.283 θα πάρει η ΑΕΚ, 12.030 ο Ατρόμητος, ενώ 4.382 θα διαθέσει η ομοσπονδία. Τα εισιτήρια που θα παραλάβουν οι δύο ομάδες θα τιμώνται 15, 25 και 40 ευρώ, ενώ αυτά της ΕΠΟ θα κοστίζουν 60 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ