ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων

Την Κυριακή 15 του Οκτώβρη και ώρα 6.30 μ.μ., η Αχτιδική Επιτροπή Β` Εβρου του ΚΚΕ θα παρουσιάσει στην Ορεστιάδα τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το Συνέδριο. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Δημήτρη Κρεωνά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Εκδήλωση για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, για το 16ο Συνέδριο, πραγματοποιεί η ΝΕ Ζακύνθου, την Κυριακή15 του Οκτώβρη , στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (πλατεία Σολωμού). Την παρουσίαση των Θέσεων θα κάνει ο Τ. Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους ζητούν πίσω τις προκαταβολές!

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατάκη

Βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας σε παλαιότερη κινητοποίησή τους
Βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας σε παλαιότερη κινητοποίησή τους
Οι εθνικές προκαταβολές που κατέβαλε προεκλογικά η κυβέρνηση στους ελαιοπαραγωγούς και τους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν την παραγωγή τους ως το Δεκέμβρη του 1999, ζητούνται τώρα πίσω ως δάνειο, όπως ξεκαθάρισε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατάκη, ο οποίος ζήτησε να θεωρηθούν οι προκαταβολές ως εθνική επιδότηση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Αργύρης, ήταν αρνητικός και σημείωσε ότι «απαγορεύεται οποιαδήποτε εθνική ενίσχυση σε οποιοδήποτε προϊόν και μάλιστα σε προϊόντα τα οποία είναι στον κοινοτικό κανονισμό», ενώ παράλληλα κάλεσε τους παραγωγούς με «δική τους συνεννόηση να διαμορφώνουν καλύτερους όρους στην αγορά»!

Η τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατάκη, ο οποίος κάλεσε τον υφυπουργό να αντιμετωπίσει την αγροτική αγανάκτηση λέγοντάς του «να βγείτε έξω στον κόσμο και να τους πείτε ότι το 40δραχμο και το 30δραχμο για τους βαμβακοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς θα παρακρατηθεί και ότι είναι δάνειο όπως φαίνεται μέσα στις καρτέλες τους»!

Παράλληλα επισήμανε, αναφερόμενος στην εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας ότι θα υπάρχουν υψηλές τιμές στο βαμβάκι, ότι «μπορεί το βαμβάκι να έχει πάνω από 1.250 χιλιάδες τόνους παραγωγή και ξέρετε πολύ καλά ότι κάθε 50.000 τόνους έχουν και 11 με 11,5 δραχμές μείον της τιμής κατά κιλό», τονίζοντας ότι «μέχρι και πέρσι οι αγρότες έκαναν αγώνες γιατί οι τιμές που απολάμβαναν στο βαμβάκι ήταν πολύ χαμηλές, όπως και στο λάδι».

Νέα ΝΑΤΟική άσκηση στα Βαλκάνια

ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο δρόμο προς την Κοζάνη για την πραγματοποίηση της πρόσφατης άσκησης στην ευρύτερη περιοχή
ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο δρόμο προς την Κοζάνη για την πραγματοποίηση της πρόσφατης άσκησης στην ευρύτερη περιοχή
Ξεκίνησε χτες το μεσημέρι στη Σμύρνη η ΝΑΤΟική άσκηση «Destined Glory 2000», άλλη μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Βαλκανικής. Το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης προβλέπει εισβολή σε μία χώρα του ΝΑΤΟ και την προστασία των συνόρων της από τους συμμάχους και στη διεξαγωγή της συμμετέχουν για πρώτη φορά σε τουρκικό έδαφος ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Στα γυμνάσια, που θα ολοκληρωθούν στις 25 του Οκτώβρη, εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, με περίπου 3.500 άνδρες, εβδομήντα πολεμικά πλοία και περισσότερα από εκατό αεροσκάφη...

Οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη άσκηση, μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα βήμα ανάμεσα στην «περιβόητη» ελληνοτουρκική φιλία... Ετσι, σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια και συγκεκριμένα όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υποναύαρχος Γκρέγκορι Τζόνσον, διοικητής των ΝΑΤΟικών ναυτικών δυνάμεων Επέμβασης και Υποστήριξης της Νότιας Ευρώπης: «Οι στρατιώτες και των δύο χωρών παίρνουν μέρος στα γυμνάσια δίπλα δίπλα, όπως έγινε και στην άσκηση Dynamic Mix 2000, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την αρχή μιας καινούριας εποχής στις σχέσεις τους»...

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πλοίαρχος Κεμάλ Ποτούρ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε δύο χώρες που ανήκουν στην ίδια συμμαχία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος χαρακτηρίζει «ιστορική» τη συγκεκριμένη στιγμή, ενώ η «Σαμπάχ», «βλέπει» μέσα από τον τίτλο της: «Τα ελληνικά αεριωθούμενα πρέσβεις ειρήνης»... και η «Μιλιέτ» χρησιμοποιεί τους τίτλους: «Φιλία με ταχύτητα αεριωθουμένων» και «Υποδοχή με λουλούδια στα ελληνικά αεριωθούμενα».

Προσφορά

Για τον αξέχαστο θείο μου Κλέωνα Παπαλοΐζο, σε εκπλήρωση δικής του επιθυμίας, εισφέρω το ποσό των 100.000 δραχμών στο ΚΚΕ, στις αρχές και τα ιδανικά του οποίου αφιέρωσε όλη του τη ζωή.

Κρίτων Παπαλοΐζου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ν. Ηλείας του ΚΚΕ, με την ευκαιρία του 16ου Συνεδρίου πραγματοποιεί συγκέντρωση την Κυριακή 15 του Οκτώβρη και ώρα 10 πμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 και πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Οπως επισημαίνεται, στην ανακοίνωση της Επιτροπή, «στην εκδήλωση αυτή θα τιμήσουμε τους συμπατριώτες μας, που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, θα είναι το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώργος Σκιαδιώτης.

Νέα «στέγη» της ειρήνης στην Κοκκινιά

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, εγκαινιάζει αύριο Τετάρτη 11 του Οκτώβρη, στις 7 μμ, τα νέα της γραφεία που βρίσκονται στην πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας. Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή, καλεί το λαό της περιοχής να παρευρεθεί στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι η παρουσία του θα είναι μια ακόμα συμβολή στη συνέχιση των αγώνων για την ειρήνη.

Στην εκδήλωση, θα χαιρετίσει ο γγ της ΕΕΔΥΕ και Οργανωτικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θανάσης Παφίλης. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσικό και χορευτικό συγκρότημα.

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα ο παλαίμαχος κομμουνιστής Νίκος Λαλακίδης. Η κηδεία του θα γίνει στις 3 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Σχιστού. Ο Ν. Λαλακίδης πάλευε αταλάντευτα μέσα από τις γραμμές του Κόμματος από το 1930.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, η αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων της Θεσσαλονίκης ενάντια στις βάρβαρες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Αγαλμα του Βενιζέλου καταγγέλθηκε η συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία «το μέλλον των λαών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο, ο μαρτυρικός λαός σφαγιάζεται για μια ακόμα φορά, στην Κύπρο παγιώνεται η διχοτόμηση και δρομολογούνται λύσεις σύμφωνες με τα συμφέροντα των ισχυρών της Νέας Τάξης Πραγμάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Μετά τη συγκέντρωση, και με το σύνθημα «Γιουγκοσλαβία - Κύπρος - Παλαιστίνη - Αμερικάνος δε θα μείνει», οι αντιιμπεριαλιστές διαδηλωτές πορεύτηκαν στο αμερικανικό προξενείο, όπου και παρέμειναν συγκεντρωμένοι για αρκετή ώρα καταγγέλλοντας τη Νέα Τάξη και τα εγκλήματά της.

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Χρωστούν πάνω από 5 δισ. στο δημόσιο

Περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δραχμές είναι οι οφειλές ραδιοτηλεοπτικών σταθμών προς το δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε χτες το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κρητικού και Στέλιου Παπαθεμελή.

Στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που παραδόθηκαν δίνονται «με την επιφύλαξη περί φορολογικού απορρήτου». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εταιρίες « Ερμης - Σκάι. Ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ» και « Ερμής ΜΜΕ ΑΕ» οφείλουν στο δημόσιο 4.945.310.845 δραχμές και 1.290. 574.853 δραχμές αντίστοιχα, ενώ η Ραδιοφωνική Εταιρία «Σκάι 100,4 ΑΕ» 499.368.874.000 δραχμές. Για τα παραπάνω χρέη οι εταιρίες έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.2648/98. Οσον αφορά τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, 30.000.000 δραχμές οφείλει ο « Αντέννα TV», 14.777.769 το « ΣΤΑΡ» και 12.398.349 το « ΑΛΤΕΡ 5» και 6.433.670 το « ΤΕΛΕ ΣΙΤΥ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ