ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Προσκλητήριο αντίστασης και πάλης!

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι όλης της χώρας. Στις 10 το πρωί η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα, στις 11 π.μ. η συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και πολλές ακόμη πόλεις

Ολοι στην απεργία. Ολοι στον αγώνα. Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης δε θα περάσουν. Το μήνυμα αυτό φτάνει από κάθε γωνιά της χώρας. Από τα εργοστάσια και τα νοσοκομεία, τις τράπεζες και τις εμπορικές επιχειρήσεις, τα γιαπιά και τις συγκοινωνίες, τα ναυπηγεία και τις τηλεπικοινωνίες, τα σχολεία και την ενέργεια. Από σήμερα τα μεσάνυχτα, η χώρα ζει στο ρυθμό της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής και πανυπαλληλικής απεργίας. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άνεργοι, μικροβιοτέχνες και επαγγελματίες, άντρες και γυναίκες, νέοι, αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική.

«Το μήνυμα στην κυβέρνηση και το ΣΕΒ - υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ - πρέπει να είναι ξεκάθαρο και ηχηρό». Το Πανεργατικό Μέτωπο απευθύνει έκκληση σε όλους, χωρίς καμιά εξαίρεση, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να δώσουν καθολικά και μαχητικά το «παρών» στην απεργία. Ν' απαιτήσουν και να επιβάλουν τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα, τώρα!

Ηδη από τα μεσάνυχτα και σήμερα το πρωί, μπροστά στις πύλες των εργοστασίων και στις εισόδους των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών, τα ταξικά συνδικάτα, συνδικαλιστές και αγωνιστές, δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας, αποκρούουν την εργοδοτική τρομοκρατία.

Με απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και τη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11 π.μ. οι εργαζόμενοι παίρνουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, καταδικάζουν τον «κοινωνικό διάλογο». Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ., ενώ μέχρι χτες το βράδυ συνέχιζαν τις περιοδείες σε εργασιακούς χώρους. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο, ενώ η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, μετά την άρνηση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, την ευθύνη της απεργιακής συγκέντρωσης ανέλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοραή.

Δεν πρέπει να λείψει κανείς

Στο μεταξύ, μέχρι την τελευταία στιγμή, όλο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία και καλούν τα μέλη τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Η ΠΟΕΣΥ έχει κηρύξει επίσης στάση εργασίας, ενώ η ΠΟΣΠΕΡΤ κήρυξε 8ωρη στάση εργασίας στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) καλεί τους λογιστές σε ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα και διεκδικεί: Δουλιά για όλους, ουσιαστική προστασία των ανέργων, μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες, με 7ωρο, πενθήμερο και αύξηση αποδοχών. Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, αύξηση των συντάξεων. Δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο το λαό. Αύξηση κονδυλίων για τις κοινωνικές δαπάνες.

Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης καλεί τους λογιστές και τους βοηθούς λογιστές «να σταθούν εμπόδιο στο ξεθεμελίωμα των ασφαλιστικών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, που προωθούν κυβέρνηση και εργοδότες».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών καταγγέλλει την «ακραία αντεργατική πολιτική που περιθωριοποιηθεί σημαντικό κομμάτι του κόσμου της εργασίας» και καλεί τους σιδηροδρομικούς ν' απεργήσουν, απαιτώντας την απόσυρση των μέτρων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου δηλώνει την απόφαση των μελών του ν' αγωνιστούν για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου και απαιτεί την άμεση αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ από το διάλογο της απάτης.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στηρίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών (ΟΒΣΑ) και καλεί τους βιοτέχνες να συμμετάσχουν στην απεργία. Η ΟΒΣΑ υπογραμμίζει ότι «όλες αυτές οι ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις είναι κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αναδιανέμεται η αγορά σε βάρος των βιοτεχνών και γενικότερα των ΕΒΕ, με ταυτόχρονη μείωση του εργατικού εισοδήματος, που και αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στο εισόδημα των ΕΒΕ».

Συμμετοχή στην απεργία δηλώνει η Ομοσπονδία Προσωπικού Υδρευσης και Αποχέτευσης Ελλάδος, που καλεί τα μέλη της να απεργήσουν και να περιφρουρήσουν τους χώρους εργασίας τους.

Τα κυβερνητικά μέτρα που απορυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις απορρίπτει η ΟΜΕ - ΕΛΤΑ και καλεί τους ταχυδρομικούς ν' απεργήσουν.

Στην απεργία κατεβαίνουν και οι μηχανικοί του δημοσίου, που όπως διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών «η κυβέρνηση, στα πλαίσια επίτευξης των στόχων της ΟΝΕ, ακολουθεί σκληρή δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις και εκχώρηση επιτελικών αρμοδιοτήτων του δημόσιου τομέα σε ιδιωτικούς φορείς».

Να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις καλεί τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος.

Συμμετοχή στην πανεργατική πανυπαλληλική απεργία αποφάσισαν και τα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ν' αντιπαλέψουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους της πόλης τους, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ηλιούπολης.

Απεργιακή συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 10.π.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Ν. Χανίων, καταδικάζοντας τον «κοινωνικό διάλογο». Στη συγκέντρωση καλεί όλους τους αγρότες του νομού και η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών.

Με τους απεργούς εργαζόμενους σμίγουν τη φωνή τους και οι σπουδαστές. Ο Σύλλογος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών αποφάσισε να παραμείνει κλειστή η σχολή και καλεί όλους τους σπουδαστές στην απεργιακή συγκέντρωση, απαιτώντας την κατάργηση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, δαπάνες 15% για την παιδεία, ολόπλευρη μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά για όλους.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών και Συνεργαζομένων (ΑΠΕΛ-Σ).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στον αντεργατικό της κατήφορο επιμένει η κυβέρνηση, που διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου υποστήριξε χτες ότι «έχει διατυπώσει την πρότασή της για την ανεργία». Κάνοντας μάλιστα ότι δεν την αγγίζει - κατά τον συνήθη τρόπο - η λαϊκή κατακραυγή που έχουν ξεσηκώσει τ' αντεργατικά της μέτρα, έφτασε να ισχυριστεί ότι «η κυβέρνηση βλέπει τα πράγματα με το ίδιο πρίσμα» με τους εργαζόμενους! Επικαλούμενος δε τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει το ζήτημα της ανεργίας, επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει τις αποφάσεις της στο άμεσο μέλλον, γιατί η ευθύνη ανήκει σ' αυτήν.

Κατά τ' άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έριξε και μια δόση «κοινωνικού διαλόγου», ο οποίος όπως είπε «βρίσκεται σε εξέλιξη» και όταν ολοκληρωθεί, «θα έχει οδηγήσει σε σύμπτωση απόψεων», εκφράζοντας έτσι τους μύχιους πόθους και στόχους της τακτικής της κυβέρνησης.


«Χειρόφρενο» στις συγκοινωνίες

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες απεργούν και στην Αθήνα δε θα κινηθούν λεωφορεία, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τρόλεϊ, μετρό

Ακινητοποιημένα σήμερα τα μέσα συγκοινωνίας
Ακινητοποιημένα σήμερα τα μέσα συγκοινωνίας
Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα όλα τα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα της Αθήνας, «μπλε» και «πράσινα» λεωφορεία, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τρόλεϊ και μετρό, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ολοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση για να εκφράσουν μ' αυτό τον τρόπο την κατηγορηματική τους αντίθεση στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Στην απεργία συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τις ξένες αεροπορικές εταιρίες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ και τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Οπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, η ενιαία αυτή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν είναι μια απλή τυπική συμμετοχή στην απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ούτε έχει την έννοια της «τουφεκιάς στον αέρα», αλλά σηματοδοτεί την αρχή θεμελίωσης του ενιαίου φορέα στις αστικές συγκοινωνίες, με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και κυρίαρχο γνώμονα την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδοσαν και οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ και μετρό, στην οποία υπογραμμίζουν ότι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, λέγοντας κατηγορηματικά ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις, στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, στην αύξηση του ορίου των απολύσεων, στις διευθετήσεις, στα ωράρια - «λάστιχα» και στην υποκατάσταση της σταθερής και πλήρους απασχόλησης από μερική ή «σπαστή» απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι στην ΟΑ, την ΥΠΑ και τις ξένες αεροπορικές εταιρίες έχουν ορίσει ως τόπο προσυγκέντρωσης τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Με ανακοινωσή της η ΟΑ γνωστοποιεί ότι λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στη σημερινή κινητοποίηση θα εκτελεστούν μια πτήση ανά προορισμό στο εσωτερικό και μια πτήση ανά χώρα στο εξωτερικό. Επίσης, από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα κυκλοφορήσουν μόνο οι αμαξοστοιχίες «κοινωνικών αναγκών», που θα εκτελέσουν από δύο δρομολόγια ανά προορισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ