ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Συνεχίζουμε στη γραμμή του αγώνα

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η τέταρτη Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχών Εμπόρων

Αποψη από την προχτεσινή συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ
Αποψη από την προχτεσινή συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, με τα προβλήματα των ΕΒΕ να πολλαπλασιάζονται -ελέω της κυβερνητικής πολιτικής - με γεωμετρική πρόοδο, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ να έχει συστρατευτεί, στο να περάσει ανώδυνα η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή, η 4η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων. Η συνδιάσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΔΗΚΕΒΕ, οι εργασίες της οποία θα ολοκληρωθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Κοινή εκτίμηση, όλων όσοι συμμετείχαν στη Συνδιάσκεψη, που, σημειωτέον, ξεπέρασε και τα ικανοποιητικά επίπεδα, είναι ότι, η δράση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που μεθοδευμένα, «ξεκληρίζει» τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, βιοτέχνες εμπόρους, πρέπει να κορυφωθεί. Βέβαια, μπορεί η πλειοψηφία του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου να κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, από την κατεύθυνση των αγώνων, αυτό όμως δεν αποτελεί παράδειγμα, αλλά στοιχείο ανησυχίας για όλους τους ΕΒΕ, που καθημερινά διαπιστώνουν ότι το εισόδημά τους συρρικνώνεται και οι μικρές τους επιχειρήσεις «πνίγονται» από τις μεγάλες πολυεθνικές, από τα πολυκαστήματα, γενικά από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ Π. Γαλανόπουλος σημείωσε ότι «η 4η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ, βρίσκει τους μικρούς ΕΒΕ, όπως και τους ιδιοκτήτες μικρών φορτηγών και Ταξί σε ακόμη πιο δύσκολή θέση. Η κυβέρνηση, εκτελώντας τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου έβαλε τη χώρα μας πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και με την ένταξη της οικονομίας στη Νομισματική Ενωση είχαμε συγκέντρωση παραγωγής και υπηρεσιών σε λίγα χέρια».

Ευρεία αναφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους ΕΒΕ, έκανε ο Π. Γαλανόπουλος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα ήταν μικρότερα και η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν υπήρχε η συντονισμένη αντίσταση από το συνδικαλιστικό κίνημα. Σ' αυτό το σημείο, εξήγησε τι συμβαίνει σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Είπε, λοιπόν: «Σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ έχουν διαμορφωθεί δύο πόλοι. Ο ένας που αποτελείται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕΒΕ, της ΔΑΚΜΜΕ και του ΣΥΝ, που ελέγχουν την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος και παρά τις όποιες διαφορές που έχουν, ευθύνονται για τον αγωνιστικό αφοπλισμό του κινήματος». Γι' αυτές τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ σημείωσε ότι «ευθυγραμμίζονται με τις επιλογές της κυβέρνησης και την πολιτική της ΕΕ. Ο άλλος πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι η ΔΗΚΕΒΕ και εκείνες οι δυνάμεις που συνεργάζονται μαζί της.

Αναφορικά με τη δράση των σωματείων των ΕΒΕ στην περιοχή της Αθήνας, υπάρχουν περισσότερα από 110 σωματεία, όμως τα περισσότερα είναι άμαζα και ξεκομμένα από τη βάση. Τα ΔΣ δε συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε συνεδριάζουν ασχολούνται με συντεχνιακά θέματα και όχι με τις αιτίες που δημιουργούν τα μεγάλα προβλήματα. «Η ΔΗΚΕΒΕ - σημείωσε ο Π. Γαλανόπουλος - θέλει τα σωματεία να ασχολούνται όχι μόνο με τα ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και να έχουν λόγο για το τι γίνεται στην κοινωνία. Θέλουμε τα σωματεία να διεκδικούν συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τόπου».

Κάνοντας τον απολογισμό της δράσης της ΔΗΚΕΒΕ στον ένα χρόνο που πέρασε από την προηγούμενη συνδιάσκεψη, ο Π. Γαλανόπουλος σημείωσε ότι «ενεπιφύλακτα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι στην προηγούμενη συνδιάσκεψη. Σήμερα η ΔΗΚΕΒΕ έχει βελτιώσει τη λειτουργία της, την παρέμβασή της στα σωματεία. Αποκτήσαμε επαφές με νέους κλάδους και νέες περιοχές, ενώ πετύχαμε και συνεργασία με πολλούς συνδικαλιστές που ήταν πέρα από εμάς, που όμως συμφώνησαν μαζί μας για ένα συνδικαλιστικό κίνημα αγωνιστικό και σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Τέτοιους συνδικαλιστές είχαμε από το μέταλλο, το ξύλο, χρυσοχόους, κομμωτές, οδοντοτεχνίτες. Αυτές οι συνεργασίες μας βοήθησαν να κατακτήσουμε αυτοδυναμία στην ΟΒΣΑ, σε μια περίοδο μάλιστα που η ΠΑΣΚΕΒΕ είχε πανελλαδικά και σε επίπεδο Αθήνας

Θέτοντας τους άμεσους στόχους της ΔΗΚΕΒΕ για το επόμενο διάστημα, αυτοί σε γενικές γραμμές είναι:

  • Να στήσουμε ΔΗΚΕΒίτικες ομάδες σε κλάδους και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν.
  • Να βοηθήσουν οι ΔΗΚΕΒίτες στη μαζικοποίηση των σωματείων - να αλλάξουμε τους συσχετισμούς σε νέα σωματεία και ενώσεις.
  • Να δυναμώσουμε το αντιμονοπωλιακό κίνημα στους ΕΒΕ
  • Να αναπτύξουμε αγώνες με τους εργαζόμενους για κοινά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, υγεία - παιδεία, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
  • Να παλέψουμε με τους εργαζόμενους ενάντια στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ.
Στας διαταγάς σας...

Η στάση του υπουργείου Ανάπτυξης προς τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, που τους ικανοποιεί τις αξιώσεις για το καθεστώς των προσφορών

Ούτε μία εργάσιμη μέρα δεν πέρασε από τη συνάντηση της υφυπουργού Ανάπτυξης, Μιλένας Αποστολάκη, με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, που της ζητούσαν να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους σχετικά με την αναμόρφωση των προσφορών, και χτες, με υπουργική απόφαση μάλιστα, προχώρησε στην ικανοποίησή τους. Η υπουργική απόφαση, που υπογράφτηκε στα πλαίσια αναμόρφωσης του καθεστώτος των προσφορών, προβλέπει:

Επιτρέπεται σε κάθε εμπορική επιχείρηση λιανικής πώλησης να διαθέτει τα είδη της σε τιμές χαμηλότερες των τρεχουσών (προσφορές) υπό τους εξής όρους: α) Να περιορίζεται σε μεμονωμένα εμπορεύματα και όχι στο σύνολο των διατιθέμενων στο κατάστημα... β) Να διαθέτει επαρκή ποσότητα των εμπορευμάτων αυτών και να μην προβαίνει σε προσφορές εποχιακών ειδών 20 μέρες πριν από την έναρξη και 20 μέρες μετά τη λήξη των εκπτώσεων. Τέλος, στη σχετική απόφαση γίνεται και αναφορά σε μια... απαγόρευση, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με προσφορές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των προσφερομένων προϊόντων...

Η υπουργική αυτή απόφαση είναι σίγουρο ότι αποτελεί ένα από τα κυριότερα πλήγματα κατά των εκπτώσεων και κατά συνέπεια των μικροκαταστηματαρχών, αφού με αυτό τον τρόπο οι εκπτώσεις χάνουν την όποια αξία τους, μετατρεπόμενες σε ένα ατελείωτο παζάρι προσφορών, που τις περισσότερες φορές θα είναι πλασματικές.

ΧΟΝΔΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Αυξημένες 7,9% τον Αυγουστο

Σημαντική άνοδος για το δείκτη τιμών χονδρικής προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η αύξηση για τον μήνα Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 1999 έφτασε σε 7,9% (από 2,2% το 1999 και 2,9% το 1998) και βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με τον τιμάριθμο λιανικής, που σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, είχε αυξηθεί φέτος τον Αύγουστο μόνον κατά 3%. Το μέσο επίπεδο των τιμών χονδρικής Γενάρη - Αυγούστου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 1999 ενισχύθηκε κατά 4,7%. Ανοδο σημείωσαν όλοι οι επιμέρους τομείς που απαρτίζουν το γενικό δείκτη.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση των δεικτών Αυγούστου 2000 -Αυγούστου 1999 προκύπτουν οι ακόλουθες μεταβολές:

  • Ο δείκτης του τομέα «τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση» σημείωσε αύξηση 12,92%.
  • Ο δείκτης του τομέα «τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση» σημείωσε αύξηση 7,61%.
  • Ο δείκτης του τομέα «εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής» παρουσίασε αύξηση 0,8%.
  • Ο δείκτης του τομέα «τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού» σημείωσε αύξηση 0,6%.
ΠΔΕ
Πληρωμές 1,6 τρισ. στο εννιάμηνο

Στα 1,036 τρισ. δραχμές έφτασαν στο εννιάμηνο Γενάρη -Σεπτέμβρη του 2000 οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τα λεγόμενα «συγχρηματοδοτούμενα» έργα. Πρόκειται για έργα, που αφορούν κυρίως τις διάφορες ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και για τις οποίες προορίζεται η μερίδα του λέοντος από τα σχετικά κονδύλια. Σε ό,τι αφορά το εθνικό σκέλος, οι πληρωμές ήταν 540 δισ. δραχμές και το σύνολο των πληρωμών έφτασε σε 1,576 τρισ. δραχμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, είχε εκτελεστεί το 64,6% του ΠΔΕ για το 2000. Στο ίδιο διάστημα είχαν εκδοθεί αποφάσεις για χρηματοδοτήσεις ύψους 1,895 τρισ. δραχμών, δηλαδή για το 77,7% του φετινού προϋπολογισμού. Να σημειωθεί πως οι πληρωμές που θα αποσπάσουν φέτος τα «συγχρηματοδοτούμενα» έργα φτάνουν σε 77,9% του συνολικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των σχετικών στοιχείων, ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Πάχτας επανέλαβε για πολλοστή φορά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης στα επίπεδα του 4% για το 2000, κάνοντας λόγο για επιτυχημένη πορεία προς την «πραγματική σύγκλιση» με τις χώρες της ΕΕ, ενώ, ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της περιόδου 2000-2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ