ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλάπηκαν έργα της συλλογής Κωστάκη

Εργο της Λιουμπόβ Ποπόβα, που ανήκει στη συλλογή Κωστάκη
Εργο της Λιουμπόβ Ποπόβα, που ανήκει στη συλλογή Κωστάκη
«Πέπλο μυστηρίου» συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση εξαφάνισης τριών έργων της περίφημης συλλογής Κωστάκη, τα οποία παραχωρήθηκαν από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για να εκτεθούν στο πλαίσιο της έκθεσης «Το θέατρο των ζωγράφων στην Ευρώπη της Πρωτοπορίας» στη Μαδρίτη.

«Το ΚΜΣΤ πραγματοποιεί ανταλλαγές με κορυφαία μουσεία της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτών των ανταλλαγών, δάνεισε στο Εθνικό Μουσείο της Μαδρίτης τρεις πίνακες της Λιουμπόβ Ποπόβα, συνολικής αξίας γύρω στα 20-30 εκατομμύρια», δήλωσε στο «Ρ» ο Μιλτιάδης Παπανικολάου, διευθυντής του ΚΜΣΤ. Ο Μ. Παπαϊωάννου σημείωσε επίσης ότι «κατά τη μεταφορά των πινάκων από το μουσείο μας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφάλειας. Αλλωστε, οι ίδιοι οι Ισπανοί πιστοποιούν ότι τα έργα κατέφθασαν μέσα σε ειδικό κιβώτιο στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Δεν ξέρω γιατί δεν επιτράπηκε στο Ισπανικό Μουσείο να παραλάβει τα έργα κατευθείαν, αλλά αφού είχαν περάσει ήδη δέκα ώρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι άνθρωποι του Μουσείου εισήλθαν στο χώρο όπου φυλάσσονταν τα έργα, μαζί με άλλα ακόμα πιο μεγάλης αξίας, αλλά το κιβώτιο είχε εξαφανιστεί...».

Ο Μ. Παπανικολάου αφού διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη για το αν πρόκειται για κλοπή, κατέληξε: «Εμείς, παρόλο που έχουμε ασφαλίσει τα έργα σε πολύ καλή τιμή, ζητάμε η υπόθεση να διαλευκανθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, και αν είναι δυνατόν να τα συμπεριλάβουμε στη μεγάλη έκθεση της συλλογής Κωστάκη που εγκαινιάζεται στις 15 Δεκέμβρη».

Σημειώνουμε ότι έρευνες για την υπόθεση διενεργεί η ισπανική αστυνομία.

«Εφυγε» ο Σπύρος Πλασκοβίτης

Τα γράμματα και ο πολιτισμός έχασαν έναν σεμνό και άξιο «εργάτη» τους. Ο εκλεκτός συγγραφέας και διακεκριμένος νομικός Σπύρος Πλασκοβίτης (Πλασκασοβίτης ήταν για την ακρίβεια το επίθετό του), ο οποίος υπήρξε βουλευτής και ευρωβουλευτής, πρόεδρος της ΠΠΚ και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999), μετά από ένα χρόνο πάλης κατά του καρκίνου, υπέκυψε το Σάββατο το απόγευμα, σε ηλικία 83 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα (12 μ.), από τον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη και η ταφή του στο νεκροταφείο της Ραφήνας.

Ο Σπύρος Πλασκοβίτης γεννήθηκε το 1917 στην Κέρκυρα, αλλά σύντομα η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Μετά τα γυμνάσιο, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παρίσι. Στη διάρκεια της Κατοχής, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση μέσα από την οργάνωση ΠΕΑΝ. Από το 1951 υπηρέτησε στο δικαστικό σώμα, από το οποίο διώχτηκε από τη χούντα, για να επανέλθει μετά τη μεταπολίτευση, φθάνοντας μέχρι το βαθμό του συμβούλου της Επικρατείας, από όπου παραιτήθηκε το 1977, λόγω της γνωστής υπόθεσης - δίκης του Πολυτεχνείου. Στα χρόνια 1968-1972, ο Σπ. Πλασκοβίτης διώχτηκε και εκτοπίστηκε από τη χούντα στην Κάσο, για τη συμμετοχή του στη «Δημοκρατική Αμυνα». Από το 1977 και μέχρι το 1989, εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Με το γράψιμο είχε σχέση από τα παιδικά του χρόνια. Μαθητής ακόμα, δημοσίευε κείμενά του στη «Διάπλαση των Παίδων» του Γρ. Ξενόπουλου, με το ψευδώνυμο «Λευκήτας». Μετά τις νομικές σπουδές του, άρχισε να γράφει συστηματικά. Η λογοτεχνική εμφάνισή του έγινε το 1947 με διηγήματά του στα περιοδικά «Νέα Εστία», «Εποχές» και «Ταχυδρόμος». Το 1948 εκδίδεται η πρώτη συλλογή διηγημάτων του, «Το γυμνό δέντρο». Το 1952, το βιβλίο του «Η θύελλα και το φανάρι» παίρνει το β` κρατικό βραβείο. Το 1961 εκδίδει το μυθιστόρημα «Το φράγμα» και αποσπά το βραβείο της «Ομάδας των Δώδεκα». Ακολουθούν «Οι γονατισμένοι» (διηγήματα, 1964), «Το συρματόπλεγμα» (διηγήματα που έγραψε στην εξορία στο διάστημα 1969-1972 και εκδόθηκαν το 1974), «Η πόλη» (1979, κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, 1980), «Το τρελό επεισόδιο» (διηγήματα, 1984), «Η πεζογραφία του ήθους» (δοκίμια, 1986), «Η κυρία της βιτρίνας»( μυθιστόρημα, 1990), «Το πουκάμισο του καθηγητή» (διηγήματα, 1993). Κείμενά του δημοσιεύτηκαν στα γνωστά συλλογικά βιβλία «Δεκαοχτώ Κείμενα» και «Νέα Κείμενα», που κυκλοφόρησαν το 1970 και 1972, αντίστοιχα. Αρκετά έργα του Σπ. Πλασκοβίτη μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Σπ. Πλασκοβίτης, άνθρωπος ευγενής, σεμνός, συνετός, με κοινωνικές ευαισθησίες, όταν αποσύρθηκε από το δικαστικό σώμα, ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση για τα θέματα των λογοτεχνών, ενώ πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στον πολιτισμό, μέσω της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης.

Τη θλίψη τους για το θάνατό του εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο ΓΓ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, το ΔΣ και ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Χρ. Λάζος.

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι μουσικοί

Από παλιότερη, μετά τυμπάνων, πορεία των μουσικών στη Βουλή
Από παλιότερη, μετά τυμπάνων, πορεία των μουσικών στη Βουλή
Αποφασισμένοι ν' αντιδράσουν δυναμικά, για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία και ν' αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου τους, που παραμένουν άλυτα εξαιτίας της κρατικής αναλγησίας, είναι οι Ελληνες μουσικοί. Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, όπου τέθηκαν επί τάπητος η ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ελλήνων μουσικών (ανέρχονται στα 10.000 άτομα), τα μεγάλα αδιέξοδα και η απροθυμία του κράτους να επιλύσει τα χρόνια προβλήματά τους. Στη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε ομόφωνα η δυναμική κινητοποίηση των μουσικών και η συμμετοχή τους - και με δικά τους αιτήματα - στη σημερινή απεργία της ΓΣΕΕ. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί μπροστά από τα γραφεία του ΠΜΣ (Σαπφούς 10). Αποφασίστηκε, επίσης, να πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 24/10, συγκέντρωση του κλάδου στα γραφεία του ΠΜΣ (12 το μεσημέρι) και ν' ακολουθήσει πορεία των μουσικών, μετά τυμπάνων, προς το υπουργείο Εργασίας για την επίδοση υπομνήματος διαμαρτυρίας.

Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρξουν το επόμενο διάστημα χωριστές διαμαρτυρίες - πορείες των εργαζομένων σε όλα τα Μουσικά Σύνολα (ΕΡΤ, Δήμου Αθήνας κλπ.) για την επίδοση υπομνημάτων στα αρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Εσωτερικών, Πολιτισμού κ.ά.). Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκε να κλιμακωθούν σε μια πανελλαδική διαμαρτυρία όλων των καλλιτεχνικών σωματείων, σε συνεννόηση με την ΠΟΘΑ.

Θέατρο Κούκλας και Σκιών

Για 8η συνεχή χρονιά, ο Δήμος Καλλιθέας διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κούκλας και Σκιών, επισημοποιώντας το πια ως θεσμό όχι μόνο χάριν της συνέχειας, αλλά κυρίως λόγω της διαρκώς διευρυνόμενης συμμετοχής διεθνών συγκροτημάτων. Στο φετινό Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 11 μέχρι τις 19 του Οκτώβρη, θα συμμετέχουν δώδεκα συγκροτήματα από επτά χώρες και θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Καλλιθέας, στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Αθηναίων, καθώς και σε δρόμους και πλατείες με χάπενινγκς και ειδικές παραστάσεις. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Ιαπωνία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βρετανία, Βραζιλία, Γαλλία και Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Θεάτρου Κούκλας και Σκιών στόχο έχει να καταδείξει πως οι παραδοσιακές τέχνες, με τη χρήση νέων τεχνικών και την αφιέρωση νέων καλλιτεχνών στο είδος, ταξιδεύουν στις ίδιες θάλασσες της έκφρασης με καινούρια «καράβια» στη διάθεση. Και επιπλέον ότι τα σύνορα μεταξύ διαφορετικών τεχνών έχουν αρχίσει να παραμερίζονται, αφού στις σύγχρονες παραστάσεις του μοντέρνου Θεάτρου Σκιών και Μαριονέτας εντάσσονται και διαφορετικές τέχνες και τεχνικές όπως ο μίμος, η παντομίμα, ο χορός κ.ά. Το θέατρο της «σιωπής», το θέατρο χωρίς λόγια, ή διαφορετικά το «Βουβό», όπου ο ηθοποιός περιγράφει τη σημασία και την ένταση της σιωπής, αποκτά όλο και περισσότερους «οπαδούς».

Βραδιές ποίησης

Τετραήμερο ποίησης, διοργανώνει το περιοδικό «Μανδραγόρας». Από αύριο μέχρι τις 14/10 (7μμ) στο Πιλοποιείο Πουλόπουλου (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), φιλοξενούνται παλιότεροι και νεότεροι ποιητές - συνεργάτες του περιοδικού και ποιητές της γενιάς του '80. Ακόμη, θα παρουσιαστεί (14/10), ένα αφιέρωμα στον Νάνο Βαλαωρίτη.

Συγκεκριμένα, αύριο θα διαβάσουν οι ποιητές: Περικλής Κοροβέσης, Αντρέας Παγουλάτος, Γιώργος Παναγιωτίδης, Γιάννης Πομώνης, Ξένη Σκαρτσή, Σωκράτης Σκαρτσής, Κώστας Σταθόπουλος κ.ά. Θα ακουστεί ποίηση του Μιχάλη Κατσαρού. Στις 13/10 θα διαβάσουν οι: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Μαίρη Γυφτάκη, Δέσποινα Δεμερτζή, Μαρία Κολαξή, Κώστας Κρεμμύδας, Θανάσης Κωσταβάρας κ.ά. Στις 12/10, διαβάζουν οι ποιητές της γενιάς του '80: Βαγγέλης Κάσσος, Βασίλης Καλαμαράς, Τάσος Καπερνάνος, Μαρία Κούρση, Νικόλαος Σεβαστάκης κ.ά. Θα προλογίσει ο Κώστας Βούλγαρης. Στη βραδιά για τον ποιητή Ν. Βαλαωρίτη (14/10), θα μιλήσουν οι: Ιωάννα Κωνσταντουλάκη - Χάντζου, Μιχάλης Μήτρας και Αντρέας Παγουλάτος. Θα διαβάσει ο Ν. Βαλαωρίτης.

Το τετραήμερο θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο που εκτίθενται έργα της Μαρίας Κωστάκου - Κουλουφάκου. Αύριο στις 6μμ θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στην έκθεση, ο Μάνος Στεφανίδης.

Το «Eurimages» αποφάσισε να χρηματοδοτήσει οκτώ κινηματογραφικά σχέδια παραγωγής ταινιών μεγάλου μήκους. Σε συνεδρίαση στη Βουλγαρία, οι εκπρόσωποι 25 χωρών που συμμετέχουν στο «Eurimages» αποφάσισαν τη χρηματοδότηση και της ελληνικής ταινίας του Βαγγέλη Σερντάρη «Οι επτά ήλιοι της Αγλαΐας»,με 80 εκατ. δρχ. Η ταινία είναι τριμερούς συμπαραγωγής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία). Μεταξύ των άλλων ταινιών που χρηματοδοτήθηκαν είναι και οι ταινίες: «Τόσκα» του Γάλλου Μπενουά Ζακότ, «Les ames fortes» του Ραούλ Ρουίζ και «La fille de Keltoum» του Αλγερινού σκηνοθέτη Ehdi Charef.

Η κακοκαιρία είχε σαν αποτέλεσμα την αναβολή της συναυλίας, που είχε προγραμματιστεί για το περασμένο Σάββατο στο Ηρώδειο με το «Αξιον Εστί» και το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Μ. Θεοδωράκη. Σε ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται πως η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο και χώρο που θ' ανακοινωθεί σύντομα. Εκφράζουν τη λύπη τους για την ταλαιπωρία του κοινού (είχε προπωληθεί το 100% των εισιτηρίων) και πληροφορούν πως η επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων θα γίνει από τα ταμεία του Ηρωδείου (όχι του Ελληνικού Φεστιβάλ), από σήμερα μέχρι την Παρασκευή (13/10), από 10πμ-4μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ