ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαθητικές κινητοποιήσεις την Τετάρτη

Μαθητικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στις 18 Οκτώβρη σε Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, με απόφαση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων. Οι μαθητές της χώρας συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, ενώ διεκδικούν ολόπλευρη μόρφωση για όλους και ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Στον Πειραιά οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή, ενώ λίγο πιο πριν οι μαθητές της Νίκαιας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτώντας να καταργηθεί ο εσωτερικός κανονισμός που προωθείται στα σχολεία.

Στη Λάρισα, οι μαθητές καλούν γονείς, εκπαιδευτικούς, να συμμετάσχουν στην πορεία που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Παλαιό Κτηνιατρείο. Οι μαθητές της Πάτρας, αποφάσισαν την Τετάρτη να πραγματοποιήσουν αποχές από τα μαθήματά τους και να «στήσουν» μπλόκα έξω από τα σχολεία τους. Νέα συνεδρίαση έχει αποφασίσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας σήμερα Σάββατο, στην οποία καλεί τους μαθητές να πάρουν μέρος και να συζητήσουν για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης αλλά και να καθορίσουν τη δράση τους για το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ αύριο Κυριακή συνεδριάζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Οι μαθητές της Αθήνας θα συζητήσουν για τις συνέπειες της εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες αλλά και θα αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν για μια ακόμα χρονιά και οι μαθητές της Θεσσαλονίκης.

Ετσι, το Συντονιστικό των τεσσάρων ΤΕΕ της Σταυρούπολης, μετά από μαζική συνεδρίασή του, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, αποκλεισμός της οδού Λαγκαδά, μπροστά από τα ΤΕΕ, με παράλληλη τρίωρη αποχή και στις δύο βάρδιες των ΤΕΕ. Μετά τον συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, θα γίνει συναυλία με ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα.

Η κινητοποίηση έρχεται σαν φυσική συνέχεια του αναβρασμού που προηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στο συγκεκριμένο συγκρότημα ΤΕΕ, εξαιτίας της διάλυσης και υποβάθμισης τόσο των συγκεκριμένων «εκπαιδευτηρίων» όσο και συνολικά της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

ΕΣΑΚ - ΔΕΕ
O αγώνας στα χέρια της βάσης του κλάδου

Αδιέξοδη η τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Αλλη μια συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη σύγκληση άμεσα των γενικών συνελεύσεων του κλάδου οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, για άλλη μια φορά, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσα να συγκληθούν οι συνελεύσεις για να ιεραρχήσουν τους στόχους και να αποφασίσουν αγωνιστικό πρόγραμμα διεκδίκησης για το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση εισήγησης (η πάγια αυτή πρόταση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ ψηφίστηκε και από τη «Συνεργασία», που όχι λίγες φορές την κατήγγειλε ως καταστροφική για τον κλάδο).

«Σε μια περίοδο που η αντιεκπαιδευτική πολιτική οξύνει τα προβλήματα, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παρεμποδίζει τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων και την αγωνιστική ενεργοποίηση της βάσης», σημειώνει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ. Η ΠΑΣΚ επικαλέστηκε το καταστατικό και πρότεινε να συγκληθούν γενικές συνελεύσεις με περιεχόμενο μετασυνεδριακό (απλή καταγραφή των πεπραγμένων), όταν τον Ιούνη μαζί με τη ΔΑΚΕ απέρριψε την πρόταση για σύγκληση μετασυνεδριακής στις προθεσμίες που προβλέπει το καταστατικό. Η «Παρέμβαση» αρχικά δήλωσε ότι ψηφίζει τον απολογισμό που κατέθεσε ο γραμματέας για να συγκληθούν οι γενικές συνελεύσεις, με την προϋπόθεση στις γενικές συνελεύσεις να συζητηθεί η Οργανωτική 1 και να προστεθούν στον απολογισμό οι ευθύνες του ΔΣ για τη μη υλοποίηση των αποφάσεων.

Τελικά η «Παρέμβαση» κατέθεσε πρόταση για πραγματοποίηση μόνο μετασυνεδριακής γενικής συνέλευσης (το ίδιο πρότεινε και η «Συνεργασία» ως πρόταση σύνθεσης), με προσθήκη των ενστάσεών της στο σχέδιο απολογισμού.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να συγκαλέσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις που θα οδηγούν σε αποφάσεις δράσης των πρωτοβάθμιων οργάνων. Δηλώνει, δε, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό σε αυτή την κατεύθυνση.

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Σύγχρονα τμήματα ... 35 μαθητών

Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η αποχή

Για τέταρτη ημέρα συνέχισαν χτες την αποχή από τα μαθήματά τους, οι μαθητές του 2ου Λυκείου Βόλου, απαιτώντας βελτιωτική ρύθμιση του ορίου αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Υπενθυμίζουμε ότι η νέα σχολική χρονιά «βρήκε» τους μαθητές του 2ου Λυκείου Βόλου «στοιβαγμένους» ανά 30 έως 35 στις αίθουσες διδασκαλίας.

Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με υπόμνημά τους προς τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου, ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως η απάντηση που έδωσε πριν λίγες μέρες στο αίτημά τους ο υπουργός, ήταν ότι «παραμένει σε ισχύ η διάταξη του νόμου 1566/85» που καθορίζει ως ανώτατο αριθμό ανά τμήμα τους 35 μαθητές. Προκλητική ήταν και η στάση του προϊστάμενου του 1ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου Α. Λαζάρου, ο οποίος δήλωσε ότι «ο νόμος ισχύει και εφαρμόζεται για όλα τα σχολεία και η διαφορετική προνομιακή μεταχείριση στο συγκεκριμένο σχολείο θα ήταν αιτία ώστε να παραβεί τα καθήκοντά του και να υπερβεί τις δικαιοδοσίες του».

Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Βόλου ζήτησαν, όμως, και την παρέμβαση του νομάρχη Μαγνησίας Π. Σκοτινιώτη, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος(!).

Την αντίθεσή της στα υπεράριθμα τμήματα εκφράζει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας και καλεί τους αρμόδιους να πάρουν θέση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον αγώνα οι φοιτητές

Συλλαλητήριο υπεράσπισης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας την ερχόμενη Τετάρτη 18του Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου, διοργανώνουν από κοινού 6 φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Με τις αποφάσεις τους οι σύλλογοι διαπιστώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, που προχωράει βάσει των κατευθύνσεων του νόμου 2525/97 και αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με την κατάθεση των νομοσχεδίων για την «Οικονομική και Διοικητική Αυτοτέλεια» και για τα μεταπτυχιακά. Σχετικά με με την κινητοποίηση, ο Γιώργος Κορίτσας, γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο «Ρ»: «Σε μια σειρά χώρους και για μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων, όπως είναι τα συγγράμματα, τα προγράμματα σπουδών, η σίτιση και η στέγαση, γίνονται διεργασίες σε πολλές σχολές. Η κινητοποίηση στις 18 του μήνα είναι ένας πρώτος σταθμός που έρχεται μετά από μια σειρά κινητοποιήσεις στις σχολές που είχαν έντονο το στοιχείο της μαζικότητας. Το κλίμα στις σχολές είναι αν μη τι άλλο καλό και ευελπιστούμε στις 18 να γίνει το μεγαλύτερο φοιτητικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ