ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΑΣ ΧΟΛ
«Μεγάλη απώλεια»

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για το θάνατο του Γκας Χολ, επίτιμου προέδρου του ΚΚ ΗΠΑ

Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του ακούραστου αγωνιστή, δασκάλου και μιας από τις λαμπρότερες προσωπικότητες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, του προέδρου του ΚΚ ΗΠΑ, Γκας Χολ, που «έφυγε» την Παρασκευή, 13 Οκτώβρη, εξέφρασε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε προς το Προεδρείο του ΚΚ ΗΠΑ, το οποίο έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του σ. Γκας Χολ. Ο θάνατός του είναι μία μεγάλη απώλεια για το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα της χώρας σας, αλλά και για το διεθνές κίνημα.

Χάσαμε έναν μεγάλο φίλο και διεθνιστή, έναν δάσκαλο, έναν ακούραστο αγωνιστή για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Ο Γκας Χολ, ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚ και της ΚΝ των ΗΠΑ, μία από τις λαμπρότερες προσωπικότητες του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα σας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, κέρδισε την εκτίμηση των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών στη χώρα μας. Η αφοσίωσή του στα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος, η σημαντική συμβολή στη διάδοσή τους, τα θεωρητικά του έργα, η καθημερινή πρακτική δουλιά δεν κάμφθηκε ούτε από τις φυλακίσεις και τις διώξεις, ούτε από τις προβοκάτσιες και τα καθημερινά εμπόδια στην καρδιά του παγκόσμιου αντικομμουνισμού.

Ανεκτίμητη θα μείνει η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των κομμάτων και των λαών μας στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους, όταν πολεμούσαν το ναζισμό, αντιμετώπιζαν το Μακαρθισμό, τη φασιστική δικτατορία στην Ελλάδα, τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Το σύνθημα που το κόμμα σας πρώτο καθιέρωσε "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη" συγκινεί σήμερα εκατομμύρια σ' όλο τον κόσμο.

Οι Ελληνες κομμουνιστές πάντα θα τον θυμούνται για την αυταπάρνηση, τη συνέπεια και το διεθνισμό της αγωνιστικής του πορείας.

Σας παρακαλώ να μεταφέρετε τα βαθιά συλλυπητήριά μας στα μέλη του ΚΚ ΗΠΑ και στα μέλη της οικογένειάς του».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ακαρπη η πρώτη συνάντηση Κοστούνιτσα -Τζουκάνοβιτς...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Με σχεδόν άδειες τις «βαλίτσες» επέστρεψε στο Βελιγράδι ο νέος Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, από τη χτεσινή επίσκεψή του στο Μαυροβούνιο. Η προσπάθειά του να πείσει τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, να συμμετάσχει - τουλάχιστον άμεσα... - στο σχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν καρποφόρησε, καθώς ο Τζουκάνοβιτς έθεσε ως «προϋπόθεση» την πραγματοποίηση «μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της ομοσπονδίας»...

Εντούτοις, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς φάνηκε να «συμμορφώνεται» με τις προ ημερών «υποδείξεις» του απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο'Μπράιεν, καθώς αφ' ενός χειροκρότησε τις «δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία», αφ' ετέρου δεν έσπευσε να επαναλάβει το αίτημά του για ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου...

Αν, πάντως, συμφώνησαν σε κάτι οι Μίλο Τζουκάνοβιτς και Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους, ήταν πως οι προσπάθειες διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι -Ποντγκόριτσα θα συνεχιστούν στην κατεύθυνση αναζήτησης μιας «νέας σχέσης» ανάμεσα στα δύο μέλη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Ο Τζουκάνοβιτς αρνείται τη συμμετοχή του στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πρώτον επειδή μποϊκοτάρισε τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών προεδρικών και γενικών εκλογών της 25ης Σεπτέμβρη στο Μαυροβούνιο και δεύτερον γιατί φέρεται δυσαρεστημένος με την πολύ πιθανή περίπτωση ο επόμενος πρωθυπουργός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας να προέρχεται από το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μαυροβουνίου, το οποίο έως πρότινος συνεργαζόταν πολιτικά και κοινοβουλευτικά με το σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Ο απόηχος της χτεσινής συνάντησης Κοστούνιτσα - Τζουκάνοβιτς σε Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα ήταν σχετικώς ενδεικτικός. Στο Βελιγράδι, για παράδειγμα, ο «σύμβουλος του ομοσπονδιακού Προέδρου» Τζόραν Τζίντζιτς δήλωσε πως η «νέα ηγεσία της ομοσπονδίας δεν είναι πρόθυμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για το σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης και γι' αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε να συμφωνήσει σε προσπάθειες εκβιασμού». Την ίδια ώρα, στην Ποντγκόριτσα, υψηλόβαθμο στέλεχος του σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου (που συμμετείχε στις εκλογές παίρνοντας σημαντικό ποσοστό και εκπροσώπηση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο) προειδοποίησε πως εάν η ΣΔΑ του Κοστούνιτσα δε συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να προχωρήσει στο σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τότε το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα διαλυθεί, «κάτι που θα σήμαινε το τέλος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας»...

ΡΩΣΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Σύνοδος Κορυφής για την Κασπία

ΜΟΣΧΑ.-

Σύνοδο Κορυφής για την Κασπία προτείνει η Ρωσία για την αντιμετώπιση του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζαχστάν και Ιράν για τα ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή της Κασπίας, τα οποία θεωρούνται ως τα τρίτα μεγαλύτερα στον κόσμο, μετά από αυτά του Περσικού Κόλπου και της Σιβηρίας.

Κατά τη συνάντηση τη Δευτέρα, 16 Οκτώβρη, με τον Αζέρο ομόλογό του Βιλαγιάτ Γκουλίεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε ότι η Ρωσία «υποστηρίζει την ιδέα» για διοργάνωση Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας. Σημειώνεται ότι την πρόταση αυτή είχαν υιοθετήσει οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Καζαχστάν Βλαντίμιρ Πούτιν και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Καζαχστάν.

Η Σύνοδος Κορυφής ενδέχεται να έχει «μεγάλη σημασία ως προς την ολοκλήρωση των εργασιών σχετικά με τον προσδιορισμό του καθεστώτος της Κασπίας», πρόσθεσε ο Ιβανόφ. Οι διαφορές των πέριξ της Κασπίας χωρών αφορούν τόσο τη μεταξύ τους κατανομή των ενεργειακών πόρων, όσο και την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας.

Στο μεταξύ, σε νέα φάση εισήλθε η αντιπαράθεση του Τουρκμενιστάν με το Αζερμπαϊτζάν για τα αλληλοδιεκδικούμενα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου Καζάρ και Οσμάν. Το Τουρκμενιστάν δηλώνει ότι θα προσφύγει σε διεθνή επιδιαιτησία για την επίλυση αυτής της διαφοράς. Από τη μεριά του, το Αζερμπαϊτζάν αντιτείνει ότι τα δύο υποθαλάσσια κοιτάσματα ανήκουν στη χώρα του και ονομάζονται Αζέρι και Σιράγκ. Το Τουρκμενιστάν διεκδικεί τη συνολική κυριότητα του κοιτάσματος Καζάρ και τη μερική του κοιτάσματος Οσμάν. Την εκμετάλλευση των δύο αυτών κοιτασμάτων έχει εγκαινιάσει το Αζερμπαϊτζάν το 1994 στο πλαίσιο της κοινοπραξίας «Azerbaijan International Oil Company», στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι BP Amoco, Lukoil LKOH.RTS και Exxon Mobil.

Σύμφωνα με το τουρκμενικό πρακτορείο ειδήσεων Καμπαρλαρί, ο Τουρκμένος προεδρικός εκπρόσωπος για θέματα Κασπίας Μπορίς Σικμουράντοφ δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει τη βοήθεια διεθνών δικαστηρίων, καθώς «το Αζερμπαϊτζάν αγνοεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ασχαμπάντ για την επίλυση του προβλήματος των πετρελαϊκών κοιτασμάτων».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συντριβή αμαξοστοιχίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τέσσερις νεκροί και περίπου 80 τραυματίες είναι ο απολογισμός του εκτροχιασμού μιας υπερταχείας αμαξοστοιχίας κοντά στο Χάρτφιλντ του Χέρτφορντσιρ, της Κεντρικής Αγγλίας.

Οπως ανακοίνωσαν η πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και νοσοκομειακές πηγές, δεκαεννιά άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένοι και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Εκτός αυτών, στο σημείο του δυστυχήματος, αστυνομικοί με τη βοήθεια κάμερας ερευνούν το εσωτερικό των βαγονιών για επιβάτες που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί.

Πάντως, η βρετανική αστυνομία, μερικές ώρες μετά τη συντριβή του τρένου, ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να οφείλεται σε «τρομοκρατική» ενέργεια, καθώς όπως δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή η αστυνομία είχε λάβει τηλεφωνικώς απειλές για την πραγματοποίηση τρομοκρατικής ενέργειας στους σιδηροδρόμους. «Ως αποτέλεσμα αυτού δεν αποκλείουμε σε αυτό το στάδιο την πιθανότητα τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Νίκολας, προσθέτοντας ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας του Λονδίνου θα συμμετάσχει στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής του τρένου.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Ο ιός Εμπολα σκότωσε 38 άτομα και «έκλεισε» σχολεία...

ΚΑΜΠΑΛΑ.-

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει μέρα με τη μέρα η επιδημία του ιού Εμπολα στη βόρεια επαρχία της Ουγκάντας, Γκούλου. Μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, ο ιός Εμπολα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 38 ατόμων, ενώ πάνω από 80 άλλα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανάμεσα στα νέα έκτακτα μέτρα που πήραν χτες οι τοπικές αρχές ήταν η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, ακόμη και η απαγόρευση τέλεσης κηδειών των θυμάτων του ιού Εμπολα, που προκαλεί θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό και θάνατο, μέσα στις πρώτες δύο βδομάδες στο 90% των ατόμων που μολύνονται...

Ο επιδημιολόγος δρ. Νέστορ Νταγιμίργιε, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους πως κάθε μέρα εντοπίζονται περίπου 10 νέα κρούσματα του ιού. Ο ίδιος έκανε έκκληση σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής, προκειμένου να ενισχύσουν τις νοσηλευτικές μονάδες στο Γκούλου με ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στην επαρχία Γκούλου, αναμένεται να καταφθάσει σήμερα μία ομάδα επιδημιολόγων από το Κέντρο Ελέγχου και Αποτροπής Λοιμώξεων των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχοι δύο οργανώσεων αρωγής (Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, Καθολική Υπηρεσία Ανακούφισης Πόνου) άρχισαν χτες να αποσύρουν το προσωπικό τους από την περιοχή, μετά το θάνατο τεσσάρων νοσηλευτών και γιατρών από τον ιό Εμπολα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ