ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
1951: Αρχίζει η πρώτη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη

Ο Νίκος Μπελογιάννης μιλά κατά τη διάρκεια της πρώτης του δίκης
Ο Νίκος Μπελογιάννης μιλά κατά τη διάρκεια της πρώτης του δίκης
Η σύλληψη του Ν. Μπελογιάννη έγινε στις 20 Δεκέμβρη του 1950, αλλά η Ασφάλεια έδωσε στη δημοσιότητα το γεγονός μισό μήνα αργότερα, στις 5 Γενάρη 1951. Μια μέρα πριν, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών κλείστηκε ο «Δημοκρατικός», η πρώτη νόμιμη αριστερή εφημερίδα που βγήκε μετά τον Αμφύλιο, με την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ για να καλύψει το κενό της έλλειψης νόμιμου κομματικού Τύπου. Τις επόμενες ημέρες ανακοινώθηκαν οι συλλήψεις και άλλων κομμουνιστών, ενώ το όλο θέμα παρουσιάστηκε ως μεγάλη επιτυχία των υπηρεσιών δίωξης του κομμουνισμού. Δε χωράει αμφιβολία πως ήταν. Ετσι λίγους μήνες αργότερα οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη δίκη του Ν. Μπελογιάννη και 92 ακόμη συντρόφων του.

Η δίκη άρχισε στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών, στις 19 Οκτώβρη 1951 και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοέμβρη του ιδίου έτους. Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπισαν την κατηγορία ότι παραβίασαν τον ΑΝ 509, το νόμο δηλαδή με τον οποίο βγήκε, και τυπικά, παράνομο το ΚΚΕ, το Δεκέμβρη του 1947. Γινόταν, συνεπώς, φανερό πως επρόκειτο για μια πολιτική δίκη και πως οι κατηγορούμενοι δικάζονταν για τις πεποιθήσεις τους και μόνο γι' αυτές. «Είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ - είπε στην απολογία του ο Ν. Μπελογιάννης - και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το Κόμμα μου παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας. Στο πρόσωπό μου δικάζεται η πολιτική του ΚΚΕ».

Το γεγονός αυτό, ότι η δίκη ήταν ξεκάθαρα πολιτική, πράγμα που δεν αρνούνταν ούτε αυτοί που την οργάνωσαν, κατέστησε στην πράξη ανεφάρμοστη την απόφαση του στρατοδικείου βάσει της οποίας ο Ν. Μπελογιάννης και 11 ακόμη σύντροφοί του καταδικάστηκαν σε θάνατο. Αλλά, το καθεστώς της αμερικανοκρατίας, οι ίδιοι οι Αμερικανοί και οι ντόπιοι γκαουλάιτερ, ήθελαν αίμα, για να αποθαρρύνουν οποιαδήποτε εκδήλωση κομμουνιστικής δράσης και για να αποδείξουν στον ελληνικό λαό πως δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Ετσι οργάνωσαν μια δεύτερη δίκη του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του, αυτή τη φορά στο τακτικό στρατοδικείο με την κατηγορία της διάπραξης του αδικήματος της κατασκοπίας σε βάρος της Ελλάδας.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις που στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική χώρα και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί μέχρι μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και βαθμιαία στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8-17, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12-21, στο Αιγαίο από 15-23 και στη Θεσσαλονίκη από 11-15 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, μέτριοι που βαθμιαία θα γίνουν μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-19 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1781 Γεννιέται στην Ανδρο ο Θεόφιλος Καΐρης. Ενας από τους φωτισμένους «Δασκάλους του Εθνους». Μετά τις πρώτες του σπουδές στην Ακαδημία των Κυδωνιών της Μ. Ασίας φεύγει για την Ιταλία και στη συνέχεια το Παρίσι, όπου σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία. Στο διάστημα αυτό διαμορφώνει τις απόψεις του για τη θρησκεία, οι οποίες τον έφεραν αντιμέτωπο με την Εκκλησία και την Ιεραρχία. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και πολέμησε ως απλώς οπλίτης στον Ολυμπο. Αρνείται τόσο το παράσημο που του πρόσφερε ο βασιλιάς Οθωνας, όσο και τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ανοιξε στην Ανδρο Σχολή για τα ορφανά παιδιά του Αγώνα. Σύντομα στη Σχολή του συγκεντρώνονται φοιτητές απ' όλα τα Βαλκάνια. Η μεγάλη απήχηση της διδασκαλίας του προκαλεί την αντίδραση της μοναρχίας και της Ιεράς Συνόδου. Η Εκκλησία τον αφορίζει και η κυβέρνηση τον εξορίζει στη Σκιάθο όπου αρρωσταίνει. Μετά από ένα σύντομο διάστημα ελευθερίας δικάζεται ως αιρετικός και κλείνεται στις φυλακές της Σύρας όπου πεθαίνει στις 9 Γενάρη 1853.

ΟΜΟΦΩΝΑ καταδικάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, αλλά και η τοπική κοινωνία της πόλης, την προκλητική και αήθη απόπειρα συκοφάντησης του βουλευτή Π. Κοσιώνη, από πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου (σελίδα 11)

ΣΑΘΡΑ, αντιφατικά και παραπλανητικά χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τα επιχειρήματα με τα οποία η Κομισιόν προσπαθεί να στηρίξει την πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού για τον τομέα του βάμβακος (σελίδα 16)

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ο απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει την Ιταλία και την Ελβετία. Σχεδόν όλο το βόρειο και πιο πλούσιο μέρος της ιταλικής επικράτειας βρίσκεται κάτω από το νερό, ενώ τα σωστικά συνεργεία της χώρας σπεύδουν να βοηθήσουν στην εκκένωση ολόκληρων περιοχών (σελίδα 24)

ΧΩΡΙΣ το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό και με σοβαρές ελλείψεις σε σχολικά βιβλία, λειτουργούν πολλά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Εύβοιας, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, χωρίς να γνωρίζουν ακόμα οι μαθητές πότε θα συμπληρωθούν οι θέσεις και πότε θα καλυφθούν τα χαμένα μαθήματα (σελίδες 28 - 29)

ΤΡΙΩΡΗ στάση εργασίας στις 2 Νοέμβρη - ημέρα έναρξης του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ - με παράλληλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και την Κω (όπου θα γίνει και το Συνέδριο) αποφάσισε χτες αργά το απόγευμα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ. (σελίδα 32)

ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ του πορίσματος Ι. Ντογιάκου που αφορά στο ΔΟΛ και στον «Τηλέτυπο» και το οποίο ανήκει στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θα βρεθεί μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΕΣΡ (σελίδα 33)

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ελληνικές και ξένες ταινίες - πρόσφατης και παλαιότερης παραγωγής - θα προβληθούν στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από 10 έως 19 του Νοέμβρη στο «Ολύμπιον» και στις Αποθήκες της Προβλήτας Α` του λιμανιού (σελίδα 35)

ΑΠΟ ΤΗ Μόσχα ξεκινάει σήμερα η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Παναθηναϊκού, όπου οι πρωταθλητές Ελλάδας αντιμετωπίζουν την ΤΣΣΚΑ στο πρώτο τους αγώνα για τη ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ της ΦΙΜΠΑ (σελίδα 39)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ

1910 Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1912 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ελασσόνα.

1929 Η Διεθνής Αντιφασιστική Επιτροπή δημοσιεύει έντονη διαμαρτυρία για την ασκούμενη τρομοκρατία στην Ελλάδα.

1952 Η αστυνομία της Καβάλας επιτίθεται εναντίον μαζικής συγκέντρωσης καπνεργατών. Σκοτώνει τον καπνεργάτη Ψαρόπουλο και τραυματίζει δύο άλλους.

1934 Σε κοινή Σύνοδο της Βουλής και της Γερουσίας, ο Αλέξανδρος Ζαΐμης επανεκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για την πενταετία 1934- 1939.

1939 Υπογράφεται συμφωνία για αμοιβαία βοήθεια από τη Γαλλία, την Αγγλία και την Τουρκία.

1962 Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη συμφωνία πενταετούς διάρκειας για το ελληνικό δημόσιο χρέος μεταξύ Αμερικανών κατόχων ελληνικών χρεογράφων και ελληνικής αντιπροσωπείας. Η συμφωνία αφορά στη ρύθμιση του 40ετούς δανείου του 1924, του επίσης 40ετούς του 1928 και του δανείου για τη βελτίωση της ύδρευσης του 1925.

1979 Απονέμεται στον Οδυσσέα Ελύτη το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ