ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινήσεις «καλής θέλησης» με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

Συλλογή των «πυρομαχικών», που είναι μπουκάλια και πέτρες

Associated Press

Συλλογή των «πυρομαχικών», που είναι μπουκάλια και πέτρες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.-

Επιδιδόμενοι σε ποικίλες κινήσεις «καλής θέλησης» και με «το δάχτυλο πάντα στη σκανδάλη» Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι παραμένουν σε στάση αναμονής, περιμένοντας ο ένας από τον άλλον, να «δείξει με πράξεις ότι εφαρμόζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός». Οι, εκατέρωθεν, εκκλήσεις δεν επέφεραν την πολυσυζητημένη ηρεμία στους δρόμους των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών, όπου ο παλαιστινιακός λαός θρηνεί τους νεκρούς του, διαδηλώνοντας και καθιστώντας σαφές ότι η διάθεσή του κάθε άλλο παρά λιγότερο αγανακτισμένη είναι. Την ίδια στιγμή, στο Κάιρο άρχισαν οι προετοιμασίες για την αραβική Σύνοδο Κορυφής, που αρχίζει το Σάββατο, σε κλίμα μεγάλου προβληματισμού δεδομένης της πρωτοφανούς οργής που επικρατεί στον αραβικό κόσμο.

Μετά από την απομάκρυνση μέρους των τεθωρακισμένων του από τη Ναμπλούς, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε, χτες, σε άρση του εσωτερικού αποκλεισμού που είχε επιβάλει ανάμεσα στις αυτόνομες παλαιστινιακές πόλεις, στην ελεγχόμενη επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Γάζας και σε μερική άρση του αποκλεισμού των διεθνών συνόρων των αυτόνομων περιοχών με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Τις κινήσεις «καλής θέλησης» έσπευσε να ενισχύσει με δηλώσεις του και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εφρέμ Σνεχ, ο οποίος τόνισε ότι «αν και στόχος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός είναι η επικράτηση πλήρους ηρεμίας, η ισραηλινή κυβέρνηση δε θα θεωρήσει ως παραβίαση της συμφωνίας ορισμένα σποραδικά περιστατικά βίας». Αποκλεισμένα παραμένουν τα σύνορα των αυτόνομων περιοχών με το Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός, με εξαίρεση τη Ναμπλούς, διατηρεί τις δυνάμεις του ακροβολισμένες σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις.

Προσπάθεια των Παλαιστινίων διαδηλωτών να προφυλαχτούν από τις σφαίρες πίσω από ένα δέντρο

Associated Press

Προσπάθεια των Παλαιστινίων διαδηλωτών να προφυλαχτούν από τις σφαίρες πίσω από ένα δέντρο
Σε ανάλογες κινήσεις προχώρησε και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Γιάσερ Αραφάτ, με δημόσιο διάγγελμά του, απηύθυνε έκκληση για «άμεση εφαρμογή της συμφωνίας» και τον «άχαρο» ρόλο της αντιμετώπισης των χιλιάδων διαδηλωτών που κατέκλυσαν, και χτες, τους δρόμους των αυτόνομων πόλεων ανέλαβαν οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο και επιβεβαίωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αλλά όχι Ισραηλινοί, οι αρχές ασφαλείας των αυτόνομων συνέλαβαν 8 υπόπτους για το λιντσάρισμα των 2 Ισραηλινών πρακτόρων, την περασμένη Πέμπτη, στη Ραμάλλα. Παράλληλα, υπό την επίβλεψη της CIA, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας.

Περισσότερο από οξυμένα τα πνεύματα

Εντούτοις, η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά αποκλιμακωμένη ήταν, χτες, ένα 24ωρο πριν από την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος που ορίστηκε στο Σαρμ ελ Σέικ και προβλέπει επικράτηση πλήρους ηρεμίας στα αυτόνομα και απομάκρυνση όλων των ισραηλινών δυνάμεων στις πρότερες θέσεις τους. Σφοδρές συγκρούσεις, όπου χρησιμοποιήθηκαν εκατέρωθεν αληθινά πυρά, σημειώθηκαν στη Ναμπλούς, μετά από την κηδεία ενός μέλους της «Φατάχ», και στην πόλη Τζενίν.

Διαστάσεις μάχης έλαβαν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περίμετρο του εβραϊκού οικισμού Κφαρ Νταρόμ, στη Λωρίδα της Γάζας, και στοίχισαν τη ζωή σε 2 Παλαιστινίους ενώ 2 Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σε μάχη που ξέσπασε στην αραβική συνοικία Αμπού Ντις, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με ρουκέτες φέρεται να έπληξε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, την πόλη Ράφα, τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός απαντώντας σε πυρά αγνώστων ενόπλων, γεγονός που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το ισραηλινό αρχηγείο.

Διάχυτη η παλαιστινιακή λαϊκή δυσαρέσκεια

Διαδηλωτής επιστρέφει το δακρυγόνο

Associated Press

Διαδηλωτής επιστρέφει το δακρυγόνο
Με δεδομένα αυτά τα γεγονότα αλλά και την ένταση που επικρατεί ως «ιδιαίτερα απίθανο» εκτιμούνταν από πολλούς αναλυτές το ενδεχόμενο επιτυχούς εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, χωρίς καν να γίνεται λόγο για επανάληψη των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών. Μάλιστα, για τους περισσότερους, το κομβικό γνώρισμα που διαμορφώνει τα νέα δεδομένα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη είναι το λαϊκό αρνητικό συναίσθημα για τον Παλαιστίνιο ηγέτη, το οποίο είναι διάχυτο και καταγράφεται μέσα στις ανταποκρίσεις όλων σχεδόν των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Για τους περισσότερους Παλαιστινίους, η έκκληση για κατάπαυση του πυρός είναι «άλλη μια υποχώρηση της Παλαιστινιακής ηγεσίας προς όφελος μιας ανύπαρκτης ειρηνευτικής διαδικασίας», που δεν κάλυψε, επί της ουσίας, ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσής τους. Οι περισσότεροι, δε, τονίζουν ότι «οι περισσότεροι από 100 νεκροί δεν μπορούν να ξεχαστούν». Η λαϊκή δυσθυμία αναμένεται να ενταθεί με την επιστροφή πολλών τραυματιών που νοσηλεύονται σε γειτονικές αραβικές χώρες. Μια πρώτη γεύση ήταν η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Ενωσης Παλαιστινιακών Οργανώσεων ιατρικής βοήθειας, ο οποίος τόνισε ότι το 10% των 4.000 τραυματιών, των πρόσφατων συγκρούσεων, θα επιστρέψουν στα αυτόνομα ανάπηροι, καθώς έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη.

Με τη σφεντόνα να σημαδεύει κάποιον ένοπλο «Γολιάθ»...

Associated Press

Με τη σφεντόνα να σημαδεύει κάποιον ένοπλο «Γολιάθ»...
Το πικρό αυτό συναίσθημα αποκρυσταλλώνεται και στην εμφανή διχόνοια που έχει κυριεύσει τις γραμμές της «Φατάχ», της πολυπληθέστερης παλαιστινιακής οργάνωσης, που πρόσκειται στο Γιάσερ Αραφάτ. Η «Φατάχ» συνδιοργάνωσε τις χτεσινές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων μαζί με τη «Χαμάς», ενώ ηγετικά της στελέχη καλούσαν σε «συνέχιση της Ιντιφάντα», καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Χαρακτηριστικός είναι ο λόγος που εκφώνησε σε χιλιάδες Παλαιστινίους στη Ναμπλούς, ο Αλί Φαράιγ, τοπικός ηγέτης της «Φατάχ», ο οποίος κάλεσε σε ενότητα για συνέχιση της εξέγερσης. Χρησιμοποιώντας χαμηλότερους τόνους ο γενικός ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, «μήνυσε», εμμέσως πλην σαφώς, στον Γιάσερ Αραφάτ ότι «το λαϊκό συναίσθημα δεν ελέγχεται εύκολα».

Απειλείται η πρωθυπουργία του Μπάρακ

Σοβαρές δυσκολίες, όμως, αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του Ισραήλ και ο Εχούντ Μπάρακ, του οποίου η παραμονή στην εξουσία κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Σαρμ ελ Σέικ στοίχισε, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό την ενδεχόμενη συνεργασία του σε κυβερνητικό επίπεδο με το ακροδεξιό αντιπολιτευόμενο «Λικούντ». Ο ηγέτης του, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε σαφώς, χτες, ότι διακόπτει τις διαβουλεύσεις με τον Μπάρακ και δεν πρόκειται να επανεξετάσει το θέμα, αν δε σταματήσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις και η ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μπάρακ άρχισε εναγώνιες προσπάθειες κυβερνητικής επανασύνδεσης με το θρησκευτικό εξτρεμιστικό κόμμα «Σας», καθώς την επόμενη βδομάδα αρχίζουν οι συνεδριάσεις της Κνεσέτ και ενόψει της τελευταίας ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εναντίον του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα πρέπει να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία δε διαθέτει σήμερα.

Στενά τα περιθώρια και για τις αραβικές ηγεσίες

Με την «πλάτη στον τοίχο» φαίνεται, όμως, ότι βρίσκονται και αρκετοί Αραβες ηγέτες, ενόψει της αραβικής Συνόδου Κορυφής, που αρχίζει το Σάββατο στο Κάιρο. Διατηρώντας το σταθερό «μοτίβο» των τελευταίων ημερών, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, επιδιδόταν σε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, τονίζοντας ότι «ο αραβικός κόσμος αναμένει από το Ισραήλ να εφαρμόσει τη συμφωνία, καθώς δε φημίζεται για τη συνέπειά του». Στο Κάιρο άρχισαν, ήδη, να καταφτάνουν ορισμένες αντιπροσωπείες, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός αλλά και το επίπεδο των αντιπροσωπειών που θα συμμετάσχουν εκ μέρους των 22 αραβικών χωρών, αν και αναμένεται να είναι, κυρίως, υψηλόβαθμες εκπροσωπήσεις.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που έχουν, ήδη, υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, φέρονται διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν «σκληρή ρητορική», αλλά απρόθυμες να προχωρήσουν στη λήψη συγκεκριμένων αυστηρών μέτρων, όπως η πρόταση που κομίζει ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαλίμ Χος και αναφέρεται σε συνολική διακοπή κάθε διπλωματικής ή εμπορικής σχέσης με το Ισραήλ μέχρις ότου επιτευχθεί συνολική ικανοποιητική ειρήνη. Την εκτίμηση ότι και αυτή η έκτακτη σύνοδος, η πρώτη από το 1996, δε θα καταλήξει παρά μόνο σε μια επαναδιατύπωση των αραβικών αιτημάτων για εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ εξέφρασε και ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα συνομιλήσουμε για ενιαία αραβική αγορά, ενώ ο κόσμος σκοτώνεται στους δρόμους των αυτόνομων παλαιστινιακών πόλεων».

Τη δεινή θέση πολλών αραβικών ηγεσιών υπογράμμιζε ο Εζέν Ρογκάν, ειδικός αναλυτής για τη Μέση Ανατολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισημαίνοντας ότι η «έμπρακτη και αποτελεσματική υποστήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό θα σήμαινε, για πολλές αραβικές ηγεσίες, εναντίωση στη θέληση των ΗΠΑ, από τις οποίες έχουν πλήρως εξαρτηθεί τις τελευταίες δεκαετίες». Την ίδια στιγμή, όμως, για πρώτη φορά, υπογράμμιζαν οι αναλυτές του βρετανικού Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, Κχαλέντ Χρουμπ και Ρόζμαρι Χόλις, η δυσαρέσκεια της αραβικής κοινής γνώμης είναι τόσο μεγάλη που «είναι σαφές ότι μια ελάχιστη υπόνοια εγκατάλειψης του παλαιστινιακού λαού θα σημάνει τη στροφή των μαζικών διαδηλώσεων στις αραβικές χώρες ενάντια στα ίδια τους τα καθεστώτα, τα οποία, ήδη, κατηγορούνται από μεγάλη μερίδα των λαών τους, για διαφθορά, αυταρχισμό, έλλειψη δημοκρατίας και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πολύωρη συνάντηση Ασαντ - Ολμπράιτ

Τη λαϊκή αυτή οργή φέρεται να επικαλέστηκε, πολλάκις, ως σοβαρό διαφοροποιητικό παράγοντα στη λήψη της όποιας απόφασης ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο οποίος συναντήθηκε, για περισσότερες από δύο ώρες, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Η Ολμπράιτ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ζήτησε από τον Σύρο Πρόεδρο να αναλάβει ενεργότερη δράση για την αποκλιμάκωση της έντασης και για τον περιορισμό της δράσης της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο. Ο Ασαντ, από την άλλη, φέρεται να σημείωσε ότι η «Χεζμπολάχ» έχει ευρεία κοινωνική και λαϊκή βάση στους αραβικούς λαούς και ότι ο αραβικός κόσμος «βράζει» από οργή κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, γεγονός που, όπως λέγεται, συνέστησε στην Ολμπράιτ να ληφθεί υπόψιν στη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Πολεμικός» πυρετός...

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ενώ το «Σχέδιο Κολομβία» έχει τεθεί σε εφαρμογή θέτοντας σε «πολεμικό κίνδυνο» ολόκληρη τη Νότια Αμερική, τα «τάγματα θανάτου» εξακολουθούν να σπέρνουν το θάνατο προς «συμμόρφωση»...

Ενα ακόμη περιστατικό ωμής δολοφονικής θηριωδίας έλαβε χώρα προχτές, όταν τουλάχιστον 15 χωρικοί δολοφονήθηκαν σε δύο χωριά της Βόρειας Κολομβίας από δεξιούς παραστρατιωτικούς, όπως υποστήριξαν οι κάτοικοι που κατόρθωσαν να διαφύγουν από τους αιμοσταγείς οπλοφόρους, μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ράδιο Καρακόλ».

Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο σταθμό πως οι ένοπλοι, προφανώς μέλη των «Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας» (UAC), εισέβαλαν στις κοινότητες Κάρμεν ντε Μπολίβαρ και Τόλου Βιέχο, περίπου 1.000 χλμ. βόρεια της Μπογκοτά, με το πρόσχημα ότι αναζητούν «συνεργάτες» των ανταρτών στην περιοχή. Η περιοχή της νέας σφαγής αποτελεί θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους δεξιούς παραστρατιωτικούς, στους αντάρτες των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» (FARC-ΕΡ) και του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» (ELN). Εκτός αυτών, σύμφωνα πάντα με το κολομβιανό ραδιόφωνο «Καρακόλ», οι ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί εξανάγκασαν περίπου 4.000 χωρικούς να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και να ζητήσουν καταφύγιο στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Σινσελέχο.

Στο μεταξύ, το «Σχέδιο Κολομβία» προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική, με την Αργεντινή να σπεύδει να τάσσει τη χώρα υπέρ του Σχεδίου και της ανάπτυξής του. Διαμετρικά αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει η Βραζιλία, χώρα που συνορεύει με την Κολομβία, καθώς χτες ο Πρόεδρος Καρδόσο προειδοποίησε ότι το «Σχέδιο Κολομβία» μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την ήπειρο και δήλωσε πως η χώρα του δε θα δεχτεί «ξένες δυνάμεις» να σταθμεύσουν και σε περίπτωση «διάχυσης του πολέμου» η Βραζιλία και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μπορούν να αντιδράσουν και να απαντήσουν επιτυχώς σε μία πιθανή «εισβολή»...

Σημαντικό βαρόμετρο των άμεσων εξελίξεων θα είναι και οι τοπικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του Οκτώβρη.

ΚΟΥΒΑ
«Κάτω το εμπάργκο»

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Αβάνας έδωσαν «άμεση απάντηση» και κυρίως μαχητική, στο πρόσφατο αμερικανικό νομοσχέδιο

ΑΒΑΝΑ.-

Περισσότεροι από 800 χιλιάδες Κουβανοί με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, πήραν μέρος στο χτεσινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του εμπάργκο γενοκτονίας που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στο νησί της Επανάστασης σχεδόν 40 χρόνια και καταγγέλλοντας την υποκριτική «κίνηση καλής θέλησης» εκ μέρους των ΗΠΑ, για υποτιθέμενη χαλάρωσή του.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας Αβάνας πήρε μέρος στη διαδήλωση κρατώντας σημαίες της χώρας. Η διαδήλωση ξεκίνησε από την αρχή της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν και ξεχύθηκε σαν ποτάμι σε όλη τη διαδρομή της, περνώντας μάλιστα και από τα γραφεία αντιπροσώπευσης των αμερικανικών συμφερόντων, όπου σταμάτησε για να αποδώσει διάβημα διαμαρτυρίας κατά της πρόσφατης ψήφισης νομοσχεδίου για τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπει την πώληση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης στην Κούβα.

Η διαδήλωση, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Κάτω το εμπάργκο» και «Ζήτω η Επανάσταση», μεταδόθηκε απ' ευθείας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Κούβας, και χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τον Κουβανό Πρόεδρο που τέθηκε επικεφαλής της πορείας. Η διαδήλωση είχε επίσης ως στόχο, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, να καταγγείλει «τη χονδροειδή παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος των Αμερικανών υπηκόων να μεταβούν στην Κούβα».

Οσον αφορά στο κύριο στόχαστρο των διαδηλωτών, που ήταν η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε ήδη από το Κογκρέσο και αφορά τις εμπορικές σχέσεις, μάλλον τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κούβα: Οπως τόνισαν εξαρχής Κουβανοί αξιωματούχοι, το παρόν νομοσχέδιο στόχο έχει να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό του αποκλεισμού γύρω από την Κούβα, καθώς οι όροι που θέτει επί της ουσίας τον «ενισχύουν». Ετσι, ο κουβανικός λαός έδωσε μια πρώτη απάντηση, μια «άμεση απάντηση... στις βλαπτικές τροποποιήσεις οι οποίες περιέχονται στο νομοσχέδιο αυτό».

Το επίμαχο νομοσχέδιο, που πρέπει επίσης να ψηφιστεί και από τη Γερουσία και να επικυρωθεί από τον Λευκό Οίκο, επιτρέπει την πώληση ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στην Κούβα, απαγορεύει όμως τη χρηματοδότηση τέτοιων πωλήσεων από κυβερνητικούς οργανισμούς ή αμερικανικές ιδιωτικές τράπεζες, συνεπώς η Κούβα στις συναλλαγές της θα πρέπει να καταβάλλει μετρητά ή να πρέπει να έχει εγγυητή κάποια άλλη χώρα, γεγονός πρωτόγνωρο παγκοσμίως και κυρίως αντίθετο με όλους τους ισχύοντες νόμους που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο. Τέλος, το νομοσχέδιο αυτό θα προσδώσει επίσης ισχύ νόμου στους ισχύοντες περιορισμούς που αφορούν τα ταξίδια των Αμερικανών στην Κούβα, γεγονός που θα εμποδίσει το Λευκό Οίκο να άρει τέτοιου τύπου κυρώσεις χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους

Ανακοινώσεις του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Β. Ελλάδας και του ΤΕΙ Λαμίας

Την αγανάκτηση των σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας για τις δολοφονίες και τους τραυματισμούς εκατοντάδων Παλαιστινίων αμάχων, ακόμα και παιδιών, από τα στρατεύματα κατοχής του Ισραήλ, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας (ΣΣΒΕ) - τμήμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Με την ανακοίνωσή του αυτή, ο ΣΣΒΕ καταγγέλλει την επίθεση του Ισραήλ στη Ραμάλα και τη Γάζα, που, όπως σημειώνει, «επεκτείνει το λουτρό αίματος ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και ανοίγει και τους "ασκούς του Αιόλου" για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή». Καταδικάζει ακόμα το ρόλο των Αμερικανών στην περιοχή και την ένοχη σιωπή των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ΣΣΒΕ καλεί τους σιδηροδρομικούς της Β. Ελλάδας να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και τη διεθνή κοινότητα «να δρομολογήσει ουσιαστικές διαδικασίες για τη δημιουργία πραγματικά ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

To TEI Λαμίας

Με ψήφισμά του για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Παλαιστίνη, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου σπουδαστών ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Λαμίας«εκφράζει την αντίθεσή του στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης και καταγγέλλει τις παρεμβάσεις τους κατά των λαών», και τονίζει: «Είμαστε αλληλέγγυοι και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο σκληρά δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Συγκεντρώνουν φάρμακα

Η ΕΕΔΥΕ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και τα μέλη της, να συγκεντρώσουν φάρμακα, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες, θύματα της δολοφονικής επίθεσης του Ισραήλ.

Τα φάρμακα μπορούν να σταλούν στα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), οδός Θεμιστοκλέους 56 Αθήνα Τ.Κ. 10681. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 3827303 - 3843444.

Ακόμη, μπορούν να κατατεθούν χρήματα για τον ίδιο σκοπό, στον τραπεζικό λογαριασμό που υπάρχει στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό: 04067959868.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ