ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΕΤΡΟΛΑ»
Δε θα επιτρέψουν τις επεκτάσεις
  • Μεγάλη συγκέντρωση και διαμαρτυρία  των κατοίκων του Θριάσιου
  • Η μονάδα πρέπει να λειτουργήσει με την καλύτερη δυνατή τεχνολογική υποδομή και τον καλύτερο εξοπλισμό, δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης

Τον τόνο έδωσαν οι μαθητές...
Τον τόνο έδωσαν οι μαθητές...
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν πραγματικότητα τα παράλογα επεκτατικά σχέδια της «Πετρόλα», είναι οι κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου, οι οποίοι χτες με ένα δυναμικό συλλαλητήριο έκαναν σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δε θα αφήσουν κανέναν να παίζει με τις ζωές τους.

Η παλλαϊκή πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 10:30 πμ από το Δημαρχείο Ελευσίνας, με τους μαθητές από τα σχολεία της πόλης να δίνουν τον «τόνο» στο πάνδημο συλλαλητήριο, με σφυρίχτρες, καπνογόνα, πικέτες και με κεντρικό σύνθημα «όχι στις νέες επεκτάσεις». Μαζί τους, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπροπύργου και της Κοινότητας Μαγούλας και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Δ. Αττικής. Ακόμη τα μαγαζιά της περιοχής, έκλεισαν συμβολικά για μία ώρα από τις 11 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Περίπου στις 11 η πορεία συνάντησε την προσυγκέντρωση των εργαζομένων στους δήμους που είχαν συγκεντρωθεί στη βενζίνα Χατζημήτρου. Ξεχωριστή εικόνα στο χτεσινό συλλαλητήριο ήταν η στιγμή που η πορεία έφτασε έξω από την «Πυρκάλ», όπου τους υποδέχτηκαν εργαζόμενοι του εργοστασίου με χειροκροτήματα, εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Περίπου στις 11.30 π.μ. οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από την είσοδο των Διυλιστηρίων της «Πετρόλα», και τότε τα συνθήματα «όχι στις νέες επεκτάσεις» και «ο τσαμπουκάς του Λάτση δε θα περάσει», ακούστηκαν ακόμα πιο δυνατά.

Εκεί, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων, παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην είσοδο των διυλιστηρίων, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Η σχεδιαζόμενη εδαφική επέκταση της Πετρόλα θα εξαφανίσει τη ζώνη ασφαλείας με την ΠΥΡΚΑΛ θα φέρει το διυλιστήριο ακόμα πιο κοντά στους οικισμούς, θα αυξήσει τις σημερινές διαρροές και δυσοσμίες, θα πολλαπλασιάσει την εγκαταστημένη ισχύ του διυλιστηρίου, θα υπερτριπλασιάσει τον όγκο των εκπεμπόμενων απαερίων, θα αυξήσει τις πιθανότητες Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης και θα ακυρώσει τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ την οποία για δεκαετίες ολόκληρες η εταιρία εποφθαλμιά...». Ενώ επίσης μέσω του ψηφίσματος καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί και οι κυβέρνηση συνολικά να μην αδειοδοτήσουν το παράλογο επεκτατικό πρόγραμμα της Πετρόλα.

Υστερα από λίγο οι διαδηλωτές αποχώρησαν, έχοντας όμως προηγουμένως δώσει το μήνυμα ότι θα παλέψουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν για το δικαίωμά τους να ζουν με ασφάλεια σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Ο Κ. Λαλιώτης

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης σε συνέντευξή του χτες στο ραδιόφωνο του «Σκάι», έδειξε ότι προθέσεις του ίδιου και της κυβέρνησης συνολικά, είναι να επιτρέψουν στον όμιλο Λάτση να προχωρήσει στα σχέδιά του.

Ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ προς τα «Ελληνικά Διυλιστήρια» και την ΠΕΤΡΟΛΑ είναι «να επιβάλλει τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος» συμπληρώνοντας ότι «η μονάδα αυτή υπάρχει δεκαετίες και πρέπει να λειτουργήσει με την καλύτερη δυνατή τεχνολογική υποδομή και τον καλύτερο εξοπλισμό...»!

ΣΠ. ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Η ευθύνη στην κυβέρνηση

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους κατοίκους μετέφερε ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

«Σήμερα ο λαός της περιοχής έδωσε τη δική του απάντηση. Από εδώ και στο εξής, για το ό,τι συμβεί υπεύθυνος δε θα είναι ο Λάτσης, αλλά η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε ο Σπ. Στριφτάρης.

Ο Αλ. Μαραγκός, δήμαρχος Μάντρας, δήλωσε ότι το Θριάσιο δεν μπορεί να αντέξει κι άλλη ρύπανση, κι άλλα θύματα. «Ο λαός της περιοχής θα βρίσκεται σε εγρήγορση για να αποτρέψει τη σχεδιαζόμενη επέκταση», είπε, τονίζοντας ακόμη ότι όλα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα «περί τελειωμένης υπόθεσης» είναι πέρα για πέρα ψευδή.

Ο Γ. Κονδύλης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, τόνισε ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μέρος του αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής για να διασφαλίσουν το περιβάλλον που ζουν και εργάζονται, ενώ κατηγορηματικά δήλωσε ότι «δε θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια των επεκτάσεων».

Δουλεμπόριο κατ' εξακολούθηση

Συνελήφθη πάλι κυβερνήτης πλοίου, που είχε καταδικαστεί για μεταφορά λαθρομεταναστών

Μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη καρότσας φορτηγού, βρέθηκαν 61 λαθρομετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας προχθές το βράδυ, σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε φορτηγό - ψυγείο, ιδιοκτησίας γερμανικής εταιρίας με την επωνυμία «KONRAD MEYER», ενώ άλλοι 13 λαθρομετανάστες βρέθηκαν στο επαγγελματικό ιστιοφόρο σκάφος «JANTAR», νότια της Χίου.

Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού Ν. Λίνος του Γεωργίου, ενώ σε έρευνα που έγινε βρέθηκε στο σακίδιο του ποσότητα 18 γραμμαρίων ακατέργαστης ινδικής. Οι λαθρομετανάστες κρατούνται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ ο Ν. Λίνος παρουσιάστηκε χθες στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Θεσπρωτίας.

Οι 13 λαθρομετανάστες που βρέθηκαν στο ιστιοφόρο είχαν αναχωρήσει αεροπορικώς από την Ινδία και μέσω Μπαγκόγκ και Μπαχρέιν έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί οδικώς κατευθύνθηκαν στο Τσεσμέ, όπου και επιβιβάστηκαν στο «JANTAR». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος κυβερνήτης είχε συλληφθεί στις 14 Ιούνη 1999 από το Λιμεναρχείο Καρύστου, ως ενεχόμενος στη μεταφορά 33 Ινδών λαθρομεταναστών με το ρυμουλκό «FOYLI» με σημαία Ονδούρας. Για την υπόθεση αυτή, ο Β. Καρατζιάς καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 99 μηνών με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας και αφού παρέμεινε στις φυλακές Χαλκίδας 13 ημέρες, αποφυλακίστηκε λόγω αναστολής εκτέλεσης της ποινής, σύμφωνα με απόφαση του Γ` Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, αφού κατέβαλε 800.000 δραχμές ως εγγύηση. Ο Β. Καρατζιάς, καθώς και οι 13 λαθρομετανάστες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χίου, μετά την ολοκλήρωση της σε βάρος τους σχηματιζόμενης δικογραφίας.

Αγορανομικές παραβάσεις

Πενήντα παραβάσεις για απαγορευμένα τρόφιμα, πέντε παραβάσεις που επισύρουν τη στέρηση της άδειας λειτουργίας κυλικείου και μια παράβαση για αλλοιωμένα κοτόπουλα, διαπίστωσαν οι αστυκτηνίατροι της Αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής, σε 113 ελέγχους που πραγματοποίησαν σε κυλικεία των σχολείων.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποίησαν στη Βαρβάκειο Αγορά, βρήκαν και κατάσχεσαν ακατάλληλα κρέατα Βουλγαρίας συνολικού βάρους 80 κιλών, στο κρεοπωλείο του Κωνσταντίνου Κόντου.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Απεργίες των εργαζομένων

Τρίωρη στάση εργασίας στις 2 Νοέμβρη - μέρα έναρξης του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ - με παράλληλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και την Κω (όπου θα γίνει και το Συνέδριο) αποφάσισε χτες αργά το απόγευμα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Παράλληλα κατέληξε στην απόφαση να πραγματοποιηθεί 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Νοέμβρη, ενώ την ίδια μέρα (10 Νοέμβρη), θα γίνει σύσκεψη για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας και η κλιμάκωση των αγώνων της.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, πολιτική προσωπικού, κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων και ενιαία σχέση εργασίας για όλους τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (μόνιμη σχέση εργασίας και κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων). Παράλληλα όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους ζητήματα οι εργαζόμενοι στην ΤΑ ζητούν διπλασιασμό του εφάπαξ (από 1.500.000 στα 3.000.000) και σύνταξη όλων των μονίμων υπαλλήλων στα βαρέα και ανθυγιεινά στα 58 τους χρόνια, με 12ετή προϋπηρεσία και όχι με 25ετή όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ζητούν ακόμα αυξήσεις για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων μέσα στο 2000, αύξηση του ειδικού επιδόματος στις 30.000 - 45.000 δραχμές και ρύθμιση για το πριμ παραγωγικότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ