Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΕΤΡΟΛΑ»
Δε θα επιτρέψουν τις επεκτάσεις
  • Μεγάλη συγκέντρωση και διαμαρτυρία  των κατοίκων του Θριάσιου
  • Η μονάδα πρέπει να λειτουργήσει με την καλύτερη δυνατή τεχνολογική υποδομή και τον καλύτερο εξοπλισμό, δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης

Τον τόνο έδωσαν οι μαθητές...
Τον τόνο έδωσαν οι μαθητές...
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν πραγματικότητα τα παράλογα επεκτατικά σχέδια της «Πετρόλα», είναι οι κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου, οι οποίοι χτες με ένα δυναμικό συλλαλητήριο έκαναν σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δε θα αφήσουν κανέναν να παίζει με τις ζωές τους.

Η παλλαϊκή πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 10:30 πμ από το Δημαρχείο Ελευσίνας, με τους μαθητές από τα σχολεία της πόλης να δίνουν τον «τόνο» στο πάνδημο συλλαλητήριο, με σφυρίχτρες, καπνογόνα, πικέτες και με κεντρικό σύνθημα «όχι στις νέες επεκτάσεις». Μαζί τους, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπροπύργου και της Κοινότητας Μαγούλας και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Δ. Αττικής. Ακόμη τα μαγαζιά της περιοχής, έκλεισαν συμβολικά για μία ώρα από τις 11 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Περίπου στις 11 η πορεία συνάντησε την προσυγκέντρωση των εργαζομένων στους δήμους που είχαν συγκεντρωθεί στη βενζίνα Χατζημήτρου. Ξεχωριστή εικόνα στο χτεσινό συλλαλητήριο ήταν η στιγμή που η πορεία έφτασε έξω από την «Πυρκάλ», όπου τους υποδέχτηκαν εργαζόμενοι του εργοστασίου με χειροκροτήματα, εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Περίπου στις 11.30 π.μ. οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από την είσοδο των Διυλιστηρίων της «Πετρόλα», και τότε τα συνθήματα «όχι στις νέες επεκτάσεις» και «ο τσαμπουκάς του Λάτση δε θα περάσει», ακούστηκαν ακόμα πιο δυνατά.


Εκεί, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων, παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην είσοδο των διυλιστηρίων, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Η σχεδιαζόμενη εδαφική επέκταση της Πετρόλα θα εξαφανίσει τη ζώνη ασφαλείας με την ΠΥΡΚΑΛ θα φέρει το διυλιστήριο ακόμα πιο κοντά στους οικισμούς, θα αυξήσει τις σημερινές διαρροές και δυσοσμίες, θα πολλαπλασιάσει την εγκαταστημένη ισχύ του διυλιστηρίου, θα υπερτριπλασιάσει τον όγκο των εκπεμπόμενων απαερίων, θα αυξήσει τις πιθανότητες Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης και θα ακυρώσει τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ την οποία για δεκαετίες ολόκληρες η εταιρία εποφθαλμιά...». Ενώ επίσης μέσω του ψηφίσματος καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί και οι κυβέρνηση συνολικά να μην αδειοδοτήσουν το παράλογο επεκτατικό πρόγραμμα της Πετρόλα.

Υστερα από λίγο οι διαδηλωτές αποχώρησαν, έχοντας όμως προηγουμένως δώσει το μήνυμα ότι θα παλέψουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν για το δικαίωμά τους να ζουν με ασφάλεια σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Ο Κ. Λαλιώτης

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης σε συνέντευξή του χτες στο ραδιόφωνο του «Σκάι», έδειξε ότι προθέσεις του ίδιου και της κυβέρνησης συνολικά, είναι να επιτρέψουν στον όμιλο Λάτση να προχωρήσει στα σχέδιά του.

Ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ προς τα «Ελληνικά Διυλιστήρια» και την ΠΕΤΡΟΛΑ είναι «να επιβάλλει τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος» συμπληρώνοντας ότι «η μονάδα αυτή υπάρχει δεκαετίες και πρέπει να λειτουργήσει με την καλύτερη δυνατή τεχνολογική υποδομή και τον καλύτερο εξοπλισμό...»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ