ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου ... ενίσχυσης του εμπάργκο!

Από την προχτεσινή τεράστια διαδήλωση κατά του εμπάργκο στην Αβάνα

Associated Press

Από την προχτεσινή τεράστια διαδήλωση κατά του εμπάργκο στην Αβάνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την επομένη της μεγαλειώδους διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της γενοκτονίας, που επιχειρείται διά μέσου του εμπάργκο, εκατοντάδων χιλιάδων Κουβανών, τελικά η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη «μερική» χαλάρωση του εμπάργκο εναντίον της Κούβας, όπως διατείνονται οι Αμερικανοί νομοθέτες, που όμως στην πράξη πρόκειται για ενίσχυση του εμπάργκο.

Με ψήφους 68 υπέρ και 8 κατά, η Γερουσία ψήφισε χτες το «συμβιβαστικό» - όπως πολύ επιεικώς και άκρως υποκριτικώς χαρακτηρίστηκε - σχέδιο νόμου, που προβλέπει τη χαλάρωση του εμπάργκο όσον αφορά στην πώληση τροφίμων και φαρμάκων προς την Κούβα. Τώρα το μόνο που απομένει για την επικύρωσή του είναι να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος μάλλον θα το συνυπογράψει, καθώς δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πράξει το αντίθετο, παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και επισημάνσεις του, με τις οποίες εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, καθώς υπογραμμίζει ότι με αυτό το νομοσχέδιο δε γίνονται τα αναμενόμενα βήματα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον της Κούβας επιβλήθηκε το 1962, όταν η Αβάνα δέχτηκε βοήθεια από τη Σοβιετική Ενωση. Ομως, τα τελευταία χρόνια αγροτικές και επιχειρηματικές οργανώσεις στις ΗΠΑ επέκριναν αυτή την πολιτική ως απομεινάρι της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Επί της ουσίας, αυτές οι δύο οικονομικές ομάδες «στέναζαν» λόγω της κατακόρυφης πτώσης των εξαγωγών των προϊόντων τους και για το λόγο αυτό η ρητορική τους αναλωνόταν στο ότι «η οικονομική διείσδυση της Ουάσιγκτον στην κουβανική οικονομία θα έχει περισσότερα αποτελέσματα αναφορικά με τη διαδικασία εκδημοκρατισμού».

Οσον αφορά στο επίμαχο σχέδιο νόμου, οι Αμερικανοί βουλευτές ύστερα από αρκετές συζητήσεις κατέληξαν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο, που τελικά εγκρίθηκε τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία χτες, όπου προβλέπεται ότι εξαιρούνται τα τρόφιμα και τα φάρμακα από τους αποκλεισμούς που επιβάλλει η Ουάσιγκτον σε διάφορες χώρες. Ωστόσο, διατηρείται η απαγόρευση επίσκεψης Αμερικανών πολιτών στην Κούβα, εκτός εάν έχουν ειδική άδεια, ή προσκαλούνται από μη αμερικανική οργάνωση, στην οποία θα χρεωθούν τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στην Κούβα.

Οπως τόνισαν πολλές φορές οι Κουβανοί αξιωματούχοι, οι περιοριστικοί όροι που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, όπως, π.χ., αυτοί που επιβάλλονται στις επισκέψεις Αμερικανών πολιτών στην Κούβα, κάνουν ουσιαστικά το εμπάργκο πιο ασφυκτικό. Μάλιστα, ο Φιντέλ Κάστρο έχει χαρακτηρίσει τους περιορισμούς που επιβάλλονται «εξευτελιστικούς για την Κούβα» και για το λόγο αυτό η Κούβα, προειδοποίησε, δεν πρόκειται να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα.

ΚΚΕ
Συμπαράσταση στον κουβανικό λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σχετικά με την ενίσχυση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας

«To KKE εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον κουβανικό λαό, που με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέρριψε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των ΗΠΑ για την ενίσχυση του γενοκτόνου αποκλεισμού.

Αποτελεί πρόκληση για τους λαούς, όταν λίγες μόνο μέρες πριν από την Παγκόσμια Συνάντηση Αλληλεγγύης με τον Κουβανικό Λαό, που θα γίνει το Νοέμβρη στην Αβάνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει τον οικονομικό πόλεμο ενάντια στην Κούβα. Οι νέες μεθοδεύσεις ενισχύουν τους απαράδεκτους νόμους Χελμς-Μπάρτον και τις άλλες αμερικανικές ρυθμίσεις αφού:

  • απαγορεύουν τις εξαγωγές κουβανικών προϊόντων στις ΗΠΑ
  • απαγορεύουν τις πληρωμές, τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές και μία σειρά από άλλες ρυθμίσεις του διεθνούς εμπορίου, με σοβαρότατες συνέπειες ακόμα και στους τομείς των φαρμάκων και των ειδών διατροφής
  • διατηρούν τον αποκλεισμό στις χρηματιστηριακές συναλλαγές
  • απαγορεύουν τον ελλιμενισμό για 6 μήνες στις ΗΠΑ πλοίων που προηγουμένως είχαν επισκεφτεί την Κούβα
  • διατηρούν την απαγόρευση επενδύσεων στην Κούβα
  • διατηρούν τους περιορισμούς στις επισκέψεις πολιτών των ΗΠΑ στην Κούβα.

Για άλλη μια φορά γίνεται ξεκάθαρο ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να τιμωρήσουν το λαό και την κυβέρνηση της Κούβας για τη συμβολή της στην αυξανόμενη αντίσταση των λαών στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση.

Τεράστιες ευθύνες επωμίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που με τη στάση τους διευκολύνουν τα μέτρα αυτά.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους να εντείνουν την αγωνιστική τους αλληλεγγύη δυναμώνοντας την πάλη και την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση και σε κάθε άλλη κατεύθυνση για την άρση επιτέλους των κυρώσεων σε βάρος του κουβανικού λαού. Η συμμετοχή ακόμα περισσότερων οργανώσεων των εργαζομένων από τη χώρα μας στη 2η Παγκόσμια Συνάντηση Αλληλεγγύης στην Αβάνα, στις 10 του Νοέμβρη, θα είναι η απάντηση».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Ακατάλληλες» οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, λέει ο Κοστούνιτσα... .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Την αντίθεσή του για τις προγραμματισμένες στις 28 του μήνα δημοτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ο νέος Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούνδο».

«Οι τοπικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο είναι ακατάλληλες για να μην πω εσφαλμένη απόφαση... Οχι μόνον δε θα λύσουν κάποιο πρόβλημα, αλλά θα πολλαπλασιάσουν τα ήδη υπάρχοντα και θα δημιουργήσουν νέα», σημείωσε ο Κοστούνιτσα στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως οι κάλπες που θα στήσει ο ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο το ερχόμενο Σάββατο δε θα κάνουν άλλο τι «από το να νομιμοποιήσουν την εθνοκάθαρση σε βάρος των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και ιδιαίτερα των Σέρβων»... Ο Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας αναγνώρισε βέβαια πως το Βελιγράδι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να αποφευχθούν ή να ματαιωθούν αυτές οι εκλογές.

Στην ίδια συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Ελ Μούνδο», ο Κοστούνιτσα υπογράμμισε πως η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να μην κάνει πλήρως σεβαστή την απόφαση 1244 του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία, καθώς αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός της γιουγκοσλαβικής κυριαρχίας στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και το θέμα της επιστροφής περιορισμένου έστω αριθμού δυνάμεων ασφαλείας και στρατού στην επαρχία.

Φήμες και παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, στο Βελιγράδι, συνεχίζονταν τα παζάρια -διαβουλεύσεις επί το κομψότερον...- ανάμεσα σε στελέχη της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης», του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης. Από το τραπέζι των συνομιλιών αυτών που προσδοκάται πως θα οδηγήσουν κάποτε στο σχηματισμό μιας νέας σερβικής μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τις πρόωρες σερβικές βουλευτικές εκλογές της 23ης Δεκέμβρη, δε βγαίνουν ειδήσεις, αλλά φήμες... Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπιτς», τη θέση του πρωθυπουργού της σερβικής μεταβατικής κυβέρνησης διεκδικούν τρία στελέχη του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (Μίλομιρ Μίνιτς, Μπράνισλαβ Ιβκοβιτς, Ζόραν Αντζελίβκοβιτς) με μάλλον επικρατέστερο φαβορί τον Μίλομιρ Μίνιτς... Αλλες, εξίσου έντονες, φήμες φέρουν το στέλεχος της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» Νεμπόισα Κόβιτς ως επικρατέστερο για τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Σερβίας. Οσο για μία σειρά υπουργικών χαρτοφυλακίων, φημολογείται πως το υπουργείο Ενέργειας θα αναλάβει (από μέρους της ΣΔΑ) ο Σρμπα Αντιτς, το υπουργείο Οικονομικών Σχέσεων με το Εξωτερικό ο Γκόραν Πίτιτς και το υπουργείο Υγείας ο διευθυντής της ΕΜΟΦΑΡΜ, Μιόντραγκ Μπάμπιτς...

Οσο για τα παζάρια που αφορούν το άλλο ζέον ζήτημα, εκείνο της συγκρότησης ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και εκείνα συνεχίζονται με τη διαφορά πως τίποτε καινούριο - ούτε καν φήμη...- δεν έχει ακόμη δει το φως της δημοσιότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ