Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Συμπαράσταση στον κουβανικό λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σχετικά με την ενίσχυση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας

«To KKE εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον κουβανικό λαό, που με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέρριψε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των ΗΠΑ για την ενίσχυση του γενοκτόνου αποκλεισμού.

Αποτελεί πρόκληση για τους λαούς, όταν λίγες μόνο μέρες πριν από την Παγκόσμια Συνάντηση Αλληλεγγύης με τον Κουβανικό Λαό, που θα γίνει το Νοέμβρη στην Αβάνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει τον οικονομικό πόλεμο ενάντια στην Κούβα. Οι νέες μεθοδεύσεις ενισχύουν τους απαράδεκτους νόμους Χελμς-Μπάρτον και τις άλλες αμερικανικές ρυθμίσεις αφού:

  • απαγορεύουν τις εξαγωγές κουβανικών προϊόντων στις ΗΠΑ
  • απαγορεύουν τις πληρωμές, τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές και μία σειρά από άλλες ρυθμίσεις του διεθνούς εμπορίου, με σοβαρότατες συνέπειες ακόμα και στους τομείς των φαρμάκων και των ειδών διατροφής
  • διατηρούν τον αποκλεισμό στις χρηματιστηριακές συναλλαγές
  • απαγορεύουν τον ελλιμενισμό για 6 μήνες στις ΗΠΑ πλοίων που προηγουμένως είχαν επισκεφτεί την Κούβα
  • διατηρούν την απαγόρευση επενδύσεων στην Κούβα
  • διατηρούν τους περιορισμούς στις επισκέψεις πολιτών των ΗΠΑ στην Κούβα.

Για άλλη μια φορά γίνεται ξεκάθαρο ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να τιμωρήσουν το λαό και την κυβέρνηση της Κούβας για τη συμβολή της στην αυξανόμενη αντίσταση των λαών στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση.

Τεράστιες ευθύνες επωμίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που με τη στάση τους διευκολύνουν τα μέτρα αυτά.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους να εντείνουν την αγωνιστική τους αλληλεγγύη δυναμώνοντας την πάλη και την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση και σε κάθε άλλη κατεύθυνση για την άρση επιτέλους των κυρώσεων σε βάρος του κουβανικού λαού. Η συμμετοχή ακόμα περισσότερων οργανώσεων των εργαζομένων από τη χώρα μας στη 2η Παγκόσμια Συνάντηση Αλληλεγγύης στην Αβάνα, στις 10 του Νοέμβρη, θα είναι η απάντηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ