Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ
Επικυρώθηκε η ποινή ισόβιας κάθειρξης του πρώην πρωθυπουργού...

ΧΑΓΗ.-

Καταδικαστική απόφαση για αρχηγό κράτους επικύρωσε χτες, για πρώτη φορά, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Γάλλος δικαστής Κλοντ Ζορντά επικύρωσε χτες την απόφαση του Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη γενοκτονία του '94 στη Ρουάντα, το οποίο είχε επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Ζαν Καμπάντα, κρίνοντάς τον ένοχο για την υποκίνηση και διάπραξη της γενοκτονίας εκατοντάδων χιλιάδων Τούτσι...

Ο πρόεδρος του πενταμελούς σώματος δικαστών, ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση, απέκλεισε την οποιαδήποτε πιθανότητα άσκησης έφεσης, καταλήγοντας ότι ο κατηγορούμενος θα πρέπει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Ο Καμπάντα άκουσε σιωπηλός την απόφαση σε ειδικό αλεξίσφαιρο κελί που φρουρούσαν φρουροί των Ηνωμένων Εθνών, εκπρόσωπος του οποίου απέφυγε αργότερα οποιοδήποτε σχόλιο προς τον Τύπο.

Στις 4 Σεπτέμβρη του 1998, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουάντας είχε κριθεί ένοχος από δικαστήριο του ΟΗΕ που συγκροτήθηκε το '94 στην Τανζανία. Οι κατηγορίες σε βάρος του Καμπάντα εστιάστηκαν στο ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουάντας με τις δημόσιες ομιλίες του προκάλεσε το εθνικό μίσος, ότι συνέβαλε στη γενοκτονία οργανώνοντας την αποστολή και διανομή όπλων στους πολιτοφύλακες και ότι απέπεμψε όσους νομάρχες και δημάρχους ήταν αντίθετοι με τις σφαγές των Τούτσι.

Ο Καμπάντα είχε δηλώσει κατ' αρχήν ένοχος, αλλά μετά ανακάλεσε, ζητώντας την ακύρωση της πρώτης δίκης με την αιτιολογία ότι «εξαναγκάστηκε» να υπογράψει συμφωνία με την εισαγγελία, παραδεχόμενος την ενοχή του...

Πάντως, αν και πλήθος κατηγορουμένων εξακολουθεί να κρατείται εδώ και χρόνια στις φυλακές, το παραπάνω δικαστήριο έχει καταφέρει να εκδώσει αποφάσεις μόνο για ελάχιστες περιπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ