ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Γυμνασιάρχης σε ρόλο παιδονόμου - στρατονόμου!

Απέβαλε 10 μαθητές του γιατί συμμετείχαν σε μαθητική κινητοποίηση, απειλεί ότι θα αποβάλει όλους όσοι συμμετείχαν και αποκαλύπτει τον  ωμό αντικομμουνισμό του

Οι μαθητές απάντησαν και θα απαντήσουν στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την κυβέρνηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της
Οι μαθητές απάντησαν και θα απαντήσουν στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την κυβέρνηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της
Με μονοήμερη αποβολή τιμωρήθηκαν 10 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λάρισας, από το διευθυντή του σχολείου Αρη Συράκη, επειδή συμμετείχαν στη μαθητική κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης. Απείλησε δε ότι σήμερα θ' ακολουθήσουν και άλλες αποβολές!!!

Το πρωί της Τετάρτης και ενώ οι μαθητές ξεκινούσαν για την πορεία που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας ήρθαν αντιμέτωποι με το όργιο απειλών και φασίζουσας συμπεριφοράς του γυμνασιάρχη, ο οποίος απείλησε ότι εάν φύγουν από το σχολείο, θα χρεωθούν με 3 ώρες απουσίας εκείνη την ημέρα και την επόμενη θ' αποβληθούν. Ο «στρατονόμος» γυμνασιάρχης δε σταμάτησε όμως εκεί. Χωρίς να τηρεί, έστω, τις τυπικές αρχές που συνάδουν με το λειτούργημα του παιδαγωγού, επιδόθηκε σε ένα ξέφρενο και αισχρό αντικομμουνιστικό παραλήρημα, με εκφράσεις, όπως «αυτά τα κάνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ που σας χρησιμοποιούν, για ν' αποκομίσουν πολιτικά οφέλη» κ.ά. Διαπιστώνοντας, δε, ότι τα παιδιά δεν πτοούνται, κλείδωσε τις πόρτες του σχολείου και επιστράτευσε μπροστά σ' αυτές ορισμένους καθηγητές, ώστε να μην επιτρέπουν την έξοδο των μαθητών. Τότε, πολλοί μαθητές αναγκάστηκαν να πετάξουν τις τσάντες τους από τα κάγκελα και πηδώντας κατάφεραν να φύγουν και να πάνε στην πορεία.

Χτες το πρωί, την ώρα της προσευχής, ο γυμνασιάρχης φώναξε τα ονόματα 10 παιδιών που συμμετείχαν στην πορεία και είχε καταγράψει στο «ποινικολόγιο», να παρουσιαστούν σαν να ήταν κατάδικοι. Μπροστά σε όλους τους μαθητές έβγαλε «στρατιωτικό» διάγγελμα, για να δικαιολογήσει τις τιμωρίες που επέβαλε, λέγοντας ότι οι συμμαθητές τους «παρασύρθηκαν από κάποια αιτήματα και πρέπει να τιμωρηθούν». Και απευθυνόμενος στους 10 «εγκληματίες» μαθητές, σε 12χρονα, 13χρονα και 14χρονα παιδιά δηλαδή, τους διέταξε να φύγουν στα σπίτια τους και την επόμενη μέρα να πάνε με τους γονείς τους στο σχολείο!!! Συμπλήρωσε, δε, ότι από την τιμωρία του δε θα γλιτώσουν και οι υπόλοιποι μαθητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, καθώς τους «περιμένει» και αυτούς την επόμενη μέρα η αποβολή.

Μετά και την «επίσημη» ανακοίνωση της τιμωρίας των μαθητών, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Τάκη Τσιόγκα, μαζί με γονείς επισκέφτηκαν τον γυμνασιάρχη για να καταγγείλουν την απαράδεκτη και βάρβαρη συμπεριφορά του. Ο γυμνασιάρχης, όχι μόνο δε δικαιολογήθηκε, αντίθετα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των συνδικαλιστών και των γονέων και... αποχώρησε από το γραφείο του!

Οι απαράδεκτες ενέργειες του γυμνασιάρχη ξεσήκωσαν «θύελλα» αντιδράσεων. Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο νομάρχη Λάρισας, αντιπροσωπείες του ΕΚΛ, της ΝΑΣ και της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Επικίνδυνο φαινόμενο

Καταγγέλλοντας την αυταρχική συμπεριφορά του γυμνασιάρχη Αρη Συράκη, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η ενέργεια του γυμνασιάρχη στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας ν' αποβάλει από το συγκεκριμένο σχολείο μαθητές που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις της περασμένης Τετάρτης και ταυτόχρονα να προβεί σ' ένα χυδαίο αντικομμουνισμό, αναδείχνει σ' όλο της το μεγαλείο την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για επικίνδυνη πολιτική, που, μαζί με το διώξιμο των παιδιών του λαού από το σχολείο, εκκολάπτει φασιστικές αντιλήψεις και αντιδραστικές ιδεολογίες, όπως του συγκεκριμένου γυμνασιάρχη και πολλών άλλων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αυτή την πολιτική στο σύνολό της, πρέπει τα συνδικάτα, ο εργαζόμενος λαός, το λαϊκό κίνημα, κάθε δημοκράτης να την ανατρέψουν μαζί με τους πολιτικούς εκφραστές της. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΚΚΕ οργανώνει τις πρωτοβουλίες του για τη συγκρότηση του Μετώπου Πάλης, που θα διεκδικήσει μια παιδεία σύγχρονη, δημοκρατική και υπέρ των συμφερόντων του Λαού και της χώρας μας.

Οσο για τον συγκεκριμένο κύριο, περιμένουμε από τους αρμόδιους να επιδείξουν τις ανάλογες δημοκρατικές ευαισθησίες τους και να τον θέσουν προ των ευθυνών του».

Τη συμπεριφορά πρωτοφανούς ωμότητας και θρασυδειλίας του γυμνασιάρχη Αρη Συράκη καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, στην οποία επισημαίνει ότι ο «συγκεκριμένος παιδονόμος που με τις μεθόδους του προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου πρέπει να ξέρει ότι το έλλειμμα δημοκρατίας που τον χαρακτηρίζει δε θα περάσει έτσι». Στη συνέχεια αφού τονίζει ότι οι συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης εκφράζονται και σ' αυτό το καθόλου τυχαίο περιστατικό, υπογραμμίζει: «Οι μαθητές με την πάλη τους για τα δικαιώματά τους διεκδικούν ώριμα, συντονισμένα και δημοκρατικά, μέσα από τα θεσμοθετημένα και εκλεγμένα όργανά τους. Διεκδικούν και κερδίζουν».

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του γυμνασιάρχη και δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών και συμπαραστέκεται στον αγώνα τους για τη λύση των προβλημάτων της παιδείας.

Σε δήλωσή του ο Θ. Σερδένης, νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας και εκπρόσωπος της ΝΑΣ, επισημαίνει: «Νέα «ήθη» και «έθιμα» θέλει να επιβάλει ο γυμνασιάρχης Αρης Συράκης, που όχι μόνο δε συνάδουν με το λειτούργημα του παιδαγωγού, αλλά ξεπερνούν και τα όρια του ρόλου του «παιδονόμου», που εκμεταλλεύτηκε το δημόσιο λειτούργημα για να επιδοθεί σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα. Στάση που είναι κατακριτέα και πρέπει να παρέμβουν τ' αρμόδια όργανα για να σταματήσουν κάθε τέτοια φωνή, που είναι επικίνδυνη για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Η Νομαρχιακή Αρχή πρέπει να πάρει θέση γι' αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα, που ενισχύονται από την κυβερνητική πολιτική.

Προσπάθειες τρομοκράτησης μαθητών που αγωνίζονται

Την ώρα που οι μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα, που οι μαθητές της Αθήνας εντείνουν τις προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης 26 Οκτώβρη, ένα νέα κρούσματα τρομοκρατίας εκδηλώνονται σε βάρος μαθητών. Η μεθόδευση αυτή δε χτυπάει μόνο τους διωκόμενους μαθητές, αλλά επιχειρεί να συνετίσει το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ετσι σε απολογία στο Αστυνομικό τμήμα με την κατηγορία της «παρακώλυσης λειτουργίας δημοσίου χώρου» καλούνται έξι μαθητές που πριν δύο χρόνια ήταν μαθητές της Γ` και Β` τάξης του 1ου Λυκείου Βούλας. Η δίωξη των έξι μαθητών ξεκίνησε μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου Δημήτρη Παπαστυλιανού. Το «έγκλημα» των έξι μαθητών ήταν η συμμετοχή τους μαζί με τους συμμαθητές τους σε ολόκληρη τη χώρα, στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της περιόδου Νοέμβρης '98 - Φλεβάρης '99.

Την απαράδεκτη για εκπαιδευτικό πράξη του διευθυντή του 1ου Λυκείου Βούλας καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, τονίζοντας ότι το να καταδώσει τους μαθητές του είναι «μια πράξη, που αμαυρώνει την παράδοση ενός περήφανου και δημοκρατικού κλάδου».

«Σήμερα που η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του κ. Αρσένη κατέρρευσε, αναρωτήθηκε ο κ. υπουργός Παιδείας πόσο δικαιωμένοι είναι οι μεγαλειώδεις αγώνες μαθητών και καθηγητών εκείνης της περιόδου; Αναρωτήθηκε ποιο είναι το χρέος του απέναντι στα θύματα αυτών των αντιεκπαιδευτικών επιλογών που δεν είναι άλλα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς;», επισημαίνει το ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Καλεί, επίσης, την κυβέρνηση και τις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης να σταματήσουν να στέλνουν στα Αστυνομικά Τμήματα και στα Δικαστήρια μαθητές γιατί εκπλήρωσαν το ύψιστο χρέος τους να υπερασπιστούν το Δημόσιο Σχολείο και το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Θα τσακιστεί η μεταρρύθμιση

«Η τρομοκρατία δεν πέρασε και δε θα περάσει», είναι το μήνυμα που στέλνει η ΤΟ μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ με ανακοίνωσή της και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης, που στην κινητοποίηση της Τετάρτης επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους μαθητές της Πάτρας, κατακλύζοντας τα σχολεία από αστυνομικούς και ασφαλίτες.

«Η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι με τους αγώνες μας θα τσακιστεί η μεταρρύθμισή της, επιστρατεύει περιπολικά, αστυνομία και ασφαλίτες σε συνεργασία μάλιστα με διευθυντές, οι οποίοι εκτοξεύουν απειλές για διώξεις ενάντια σε πρωτοπόρους μαθητές από την αρχή της χρονιάς». Τονίζεται επίσης ότι«προφανώς θεωρούν πως τα σχολεία μας έχουν ανάγκη από αστυνομία και όχι από παιδεία, από αστυνομικούς και όχι από καθηγητές (παρ' όλες τις ελλείψεις και τις χαμένες ώρες λόγω κενών). Δείχνουν ότι τους μαθητές είναι που φοβούνται. Οτι από τους αγώνες μας κινδυνεύει η πολιτική τους».

Και συμπληρώνουν ότι όπως και πέρσι τσακίστηκαν στην πράξη ιδιώνυμο και διώξεις, έτσι και φέτος με την παρέμβαση γονέων, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων, με τη μαζικότητα, ενότητα και συντονισμό του αγώνα, η προσπάθεια της κυβέρνησης και των μηχανισμών της θα πέσει στο κενό.

AΓΡΙΝΙΟ
Αδικη δίωξη δασκάλων, Πόντιος Πιλάτος το υπουργείο

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Σπ. Στριφτάρης

Αρνείται να παρέμβει ο υφυπουργός Παιδείας προκειμένου να σταματήσει η άδικη και αναίτια δίωξη σε βάρος δύο δασκάλων του Αγρινίου, με πρόσχημα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ και έτσι κάθε παρέμβαση από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

Το θέμα της δίωξης των δύο δασκάλων έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης τονίζοντας ότι αυτοί κλήθηκαν σε ΕΔΕ χωρίς να τους γνωστοποιηθεί ο λόγος, ενώ ακόμα και αστυνομικοί εισέβαλλαν στο σχολείο για να τους απομακρύνουν βίαια.

Ο υφυπουργός Παιδείας Φ. Πετσάλνικος στην απάντησή του είπε ότι για τους δύο δασκάλους υπήρξε καταγγελία από τους γονείς του σχολείου, σύμφωνα με την οποία οι δάσκαλοι «προκειμένου να υπηρετήσουν τις προσωπικές τους ματαιοδοξίες και σκοπιμότητες χαρακτηρίζουν γονείς μαθητών, αλλά και συναδέλφους τους βλάκες και πουλημένους επειδή δε συμφωνούν με τις προτροπές τους ενώπιον των μαθητών». Με βάση και άλλες καταγγελίες διατάχθηκε ΕΔΕ αλλά, όπως είπε ο υφυπουργός, οι δύο δάσκαλοι αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή και προβάλουν διάφορες δυσκολίες τόσο στο έργο του ανακριτή, όσο και στη λειτουργία του σχολείου. Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε, αρνούνται να υπακούσουν σε απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου για τρίμηνη απόσπασή τους σε άλλο σχολείο.

Ο Σπ. Στριφτάρης στην ομιλία του είπε ότι οι δύο εκπαιδευτικοί έχουν 20 και 30 χρόνια υπηρεσία και δε δημιούργησαν κανένα πρόβλημα, ενώ έχουν και τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους, αφού αυτοί εμπόδισαν τους αστυνομικούς να τους συλλάβουν μέσα στο σχολείο.

Ο βουλευτής τόνισε ότι οι δύο δάσκαλοι δεν αρνούνται να υπακούσουν σε απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, αλλά ζητάνε να μάθουν την αιτία της μετακίνησης και δεν τους απαντάει κανένας. Κάλεσε δε τον υφυπουργό να παρέμβει για να λυθεί το πρόβλημα και να μη θεωρείται ότι οι δύο δάσκαλοι είναι ταραχοποιά στοιχεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αναμάσησε τα περί «ανωτατοποίησης» στους σπουδαστές

Με τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, συναντήθηκαν προχτές το βράδυ οι σπουδαστές του ΚΣ της ΕΣΕΕ για το γνωστό ζήτημα, που αφορά στο χαρακτήρα των ΤΕΙ. Ο υπουργός αναμάσησε τα περί «ανωτατοποίησης» χωρίς να δώσει καμιά εγγύηση για την ουσιαστική αναβάθμιση των ιδρυμάτων. Μιλώντας στους σπουδαστές είπε ότι το νομοσχέδιο «ανωτατοποίησης» θα κατατεθεί το Μάη του 2001 και θα προχωρήσει σ' αυτό όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις, γιατί έτσι έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και έχει ψηφιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, ο Π. Ευθυμίου ισχυρίστηκε ότι τα ΤΕΙ έχουν φτάσει από μόνα τους στην ανώτατη βαθμίδα κι απλά ο νόμος θα 'ρθει να το επιβεβαιώσει. Δεν ανέφερε όμως τίποτα για την υποχρηματοδότηση ουσιαστικά των ιδρυμάτων και είναι απορίας άξιο πώς θα χαρακτηριστούν ανώτατα, τμήματα όπως «επεξεργασίας ξύλου»... Το μόνο που είπε ήταν ότι κάποια τμήματα πρέπει να αλλάξουν ρόλο κι όσο για τα προβλήματα των ΤΕΙ υποστήριξε ότι οφείλονται στη θετική τους εξέλιξη! Πρόσθεσε ότι στο νόμο θα ενσωματώνεται ένα σύστημα αξιολόγησης, χωρίς να μπει στον κόπο να το αναλύσει και ότι δε θα αλλάξει ο τεχνολογικός χαρακτήρας των ιδρυμάτων, γιατί είναι ανάγκη της αγοράς.

Οι σπουδαστές της ΠΚΣ από την πλευρά τους έθεσαν το αίτημα για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, που αποτελεί και τη μόνη ουσιαστική λύση και για το πρόβλημα των ΤΕΙ και συνολικά για το χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ολοκληρωμένων επιστημόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ