Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προσπάθειες τρομοκράτησης μαθητών που αγωνίζονται

Την ώρα που οι μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα, που οι μαθητές της Αθήνας εντείνουν τις προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης 26 Οκτώβρη, ένα νέα κρούσματα τρομοκρατίας εκδηλώνονται σε βάρος μαθητών. Η μεθόδευση αυτή δε χτυπάει μόνο τους διωκόμενους μαθητές, αλλά επιχειρεί να συνετίσει το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ετσι σε απολογία στο Αστυνομικό τμήμα με την κατηγορία της «παρακώλυσης λειτουργίας δημοσίου χώρου» καλούνται έξι μαθητές που πριν δύο χρόνια ήταν μαθητές της Γ` και Β` τάξης του 1ου Λυκείου Βούλας. Η δίωξη των έξι μαθητών ξεκίνησε μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου Δημήτρη Παπαστυλιανού. Το «έγκλημα» των έξι μαθητών ήταν η συμμετοχή τους μαζί με τους συμμαθητές τους σε ολόκληρη τη χώρα, στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της περιόδου Νοέμβρης '98 - Φλεβάρης '99.

Την απαράδεκτη για εκπαιδευτικό πράξη του διευθυντή του 1ου Λυκείου Βούλας καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, τονίζοντας ότι το να καταδώσει τους μαθητές του είναι «μια πράξη, που αμαυρώνει την παράδοση ενός περήφανου και δημοκρατικού κλάδου».

«Σήμερα που η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του κ. Αρσένη κατέρρευσε, αναρωτήθηκε ο κ. υπουργός Παιδείας πόσο δικαιωμένοι είναι οι μεγαλειώδεις αγώνες μαθητών και καθηγητών εκείνης της περιόδου; Αναρωτήθηκε ποιο είναι το χρέος του απέναντι στα θύματα αυτών των αντιεκπαιδευτικών επιλογών που δεν είναι άλλα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς;», επισημαίνει το ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Καλεί, επίσης, την κυβέρνηση και τις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης να σταματήσουν να στέλνουν στα Αστυνομικά Τμήματα και στα Δικαστήρια μαθητές γιατί εκπλήρωσαν το ύψιστο χρέος τους να υπερασπιστούν το Δημόσιο Σχολείο και το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη μόρφωση.

Θα τσακιστεί η μεταρρύθμιση

«Η τρομοκρατία δεν πέρασε και δε θα περάσει», είναι το μήνυμα που στέλνει η ΤΟ μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ με ανακοίνωσή της και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης, που στην κινητοποίηση της Τετάρτης επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους μαθητές της Πάτρας, κατακλύζοντας τα σχολεία από αστυνομικούς και ασφαλίτες.

«Η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι με τους αγώνες μας θα τσακιστεί η μεταρρύθμισή της, επιστρατεύει περιπολικά, αστυνομία και ασφαλίτες σε συνεργασία μάλιστα με διευθυντές, οι οποίοι εκτοξεύουν απειλές για διώξεις ενάντια σε πρωτοπόρους μαθητές από την αρχή της χρονιάς». Τονίζεται επίσης ότι«προφανώς θεωρούν πως τα σχολεία μας έχουν ανάγκη από αστυνομία και όχι από παιδεία, από αστυνομικούς και όχι από καθηγητές (παρ' όλες τις ελλείψεις και τις χαμένες ώρες λόγω κενών). Δείχνουν ότι τους μαθητές είναι που φοβούνται. Οτι από τους αγώνες μας κινδυνεύει η πολιτική τους».

Και συμπληρώνουν ότι όπως και πέρσι τσακίστηκαν στην πράξη ιδιώνυμο και διώξεις, έτσι και φέτος με την παρέμβαση γονέων, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων, με τη μαζικότητα, ενότητα και συντονισμό του αγώνα, η προσπάθεια της κυβέρνησης και των μηχανισμών της θα πέσει στο κενό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ