ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Οι αρμόδιοι να υπερασπίσουν την αλήθεια
  • Επιστολή στο ΕΡΣ, την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ έστειλε χτες ο Ορ. Κολοζώφ, με την οποία καταγγέλλει την προσπάθεια σπίλωσης του Π. Κοσιώνη και του ΚΚΕ από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος»
  • Τον Απ. Κακλαμάνη ενημέρωσε ο Αντ. Σκυλλάκος

Επιστολή προς το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και τις διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ έστειλε χτες ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, με την οποία επισημαίνει την απόπειρα διασυρμού του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη και του Κόμματος συνολικά, από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου.

Για το ίδιο θέμα άλλωστε ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, επισκέφθηκε χτες και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε στον Αντ. Σκυλλάκο την αντίθεσή του στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης εκπομπής και υπογράμμισε ότι έκανε προσπάθειες να παρέμβει κατά τη διάρκειά της, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Η επιστολή προς το ΕΡΣ, την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ, που επιδόθηκε και στον Απ. Κακλαμάνη, έχει ως εξής: «Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να επισημάνουμε την πρωτοφανή απόπειρα σπίλωσης και τηλεοπτικού διασυρμού του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη και του Κόμματός μας από την εκπομπή του κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλου "Κίτρινος Τύπος" (15.10.2000) της τηλεόρασης του ALPHA.

Με αφορμή αυτοκινητικό ατύχημα που έγινε στις 19 Ιούλη 2000, ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τα πραγματικά γεγονότα, που σε καμιά περίπτωση δε συνιστούν ούτε εγκατάλειψη τραυματία, ούτε οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά του βουλευτή, "έστησε" την εν λόγω εκπομπή με αποκλειστικό στόχο να κατασυκοφαντήσει τον βουλευτή Π. Κοσιώνη και το ΚΚΕ. Απόδειξη, εκτός από τη συστηματική διαστρέβλωση των γεγονότων, της αλήθειας αποτελεί το ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής υπήρχε στην οθόνη τίτλος περί "εγκατάλειψης" από τον βουλευτή του ΚΚΕ.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι ο δημοσιογράφος κατέφυγε σε αντιδεοντολογικές και παράνομες μεθόδους, όπως η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του βουλευτή Π. Κοσιώνη, αποσπάσματα των οποίων παρουσίασε κατά το δοκούν.

Εχουμε τη γνώμη ότι τα αρμόδια όργανα (ΕΡΣ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ) θα πρέπει να επιληφθούν του θέματος και να υπερασπίσουν την αλήθεια, την αντικειμενική ενημέρωση και τους κανόνες δεοντολογίας, που στη συγκεκριμένη εκπομπή καταπατήθηκαν βάναυσα».

Η «Πελοπόννησος»

Από το φύλλο της 17ης Οκτώβρη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» αναδημοσιεύουμε το παρακάτω πρωτοσέλιδο σχόλιο, με τίτλο «Τα κίνητρα του διασυρμού»:

«Αφότου επέλεξε για τίτλο της εκπομπής του τη φράση "Κίτρινος Τύπος" και ντεκόρ που παραπέμπει σε ζούγκλα, τα πάντα είναι αναμενόμενα. Και είναι αλήθεια πως κατά καιρούς φρόντισε να επιβεβαιώσει και τον τίτλο και το ντεκόρ.

Τελευταίο του θύμα ο βουλευτής Π. Κοσιώνης. Ο οποίος διεσύρθη ανά το πανελλήνιο για εγκατάλειψη θύματος σε τροχαίο ατύχημα. Βέβαια, από την εκπομπή σαφώς προέκυπτε ότι, μετά το ατύχημα και ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, ο βουλευτής παρέμεινε επιτόπου, ανέφερε το περιστατικό σε περιπολικό της αστυνομίας και επί δίωρο ανέμενε ματαίως το ανακριτικό της Τροχαίας. Πού η εγκατάλειψη και προς τι ο διασυρμός; Προσθέστε επίσης την παράνομη ηχογράφηση και μετάδοση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και το σκηνικό της παγίδευσης του βουλευτή προκύπτει ξεκάθαρα.

Το κακό έχει παραγίνει και η έρευνα επείγει. Και για τις σκαστές παρανομίες που διεξήχθησαν επί της εκπομπής και για τα πραγματικά της κίνητρα. Αρκετά!».

Η αήθης επίθεση

Ηκατασυκοφάντηση του στελέχους και βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη, την οποία επιχείρησε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, μαζί με τον τραυματία στο ατύχημα και το δικηγόρο του, ανταποκρίνεται πλήρως στο όνομα της εκπομπής «κίτρινος τύπος» και στις εικόνες «ζούγκλας» που τη... διακοσμούν. Φαίνεται ότι οι νόμοι της τελευταίας, έχουν μεταφερθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως η συγκεκριμένη. Και όσο και αν προσπαθούν να καλύψουν τις ανθρωποφάγες ορέξεις, στο όνομα της δημοσιογραφικής έρευνας, της υπεράσπισης των αδύνατων και άλλων ηχηρών παρόμοιων, τίποτε δεν καταφέρνουν. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ας κάνει μια βόλτα ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος και ας συζητήσει με ανθρώπους που είδαν την κατάπτυστη εκπομπή του, και θα αντιληφθεί - αν δεν το έχει ήδη αντιληφθεί - τι γνώμη έχουν διαμορφώσει.

Ηπροσπάθεια του Μ. Τριανταφυλλόπουλου να αποδείξει τα αναπόδεικτα, ότι δηλαδή ο Π. Κοσιώνης εγκατέλειψε τον τραυματία, έχει πέσει στο κενό. Τα γεγονότα αποδείχνουν ότι πρόκειται για συνειδητό ψεύδος, που έχει σαφείς σκοπιμότητες. Ποιες είναι αυτές, το γνωρίζει καλύτερα ο ίδιος ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος. Πάντως, έτσι ή αλλιώς, η αήθης ενέργειά του στρέφεται κατά του ΚΚΕ, κατά πρώτον λόγο, αφού ο συνειρμός που πάει να δημιουργήσει στηρίζεται στο «όλοι ίδιοι είναι».

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κύριε Τριανταφυλλόπουλε, και το γνωρίζεις. Η ζούγκλα δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ηθική των κομμουνιστών, με την προσωπικότητα του Π. Κοσιώνη και με την ακεραιότητά του. Αλλά, βλέπεις, ο καθένας ανήκει στο δικό του κόσμο.

Η διαστρέβλωση και η απόκρυψη δέσποσαν στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου.

Οι σύντροφοι, από το ΚΚΕ, που επισκέφτηκαν δύο φορές τον τραυματία, με ενδιαφέρον και συμπάθεια, χαρακτηρίστηκαν από τον ίδιο (έτσι τον δασκάλεψαν;) ως μπράβοι, που τον ειρωνεύτηκαν!!! Το κυριότερο: Αποκρύφτηκε, από τον ίδιο και από τον δικηγόρο του, το γεγονός ότι ο Π. Κοσιώνης έμεινε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, το οποίο και μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο, και αρκετή ώρα αργότερα, περιμένοντας την Τροχαία. Ο δε δικηγόρος του τραυματία, δεν έκανε τον κόπο - στη διάρκεια της εκπομπής - να διαβάσει ολόκληρη τη δήλωση που έκανε στην Ασφαλιστική Εταιρία ο Π. Κοσιώνης και με την οποία αποδεχόταν την ευθύνη για το ατύχημα! Αντί γι' αυτό, διάβασε την αρχή της μόνο!..

Αλλά είπαμε: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν.


Α.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΜΕ
«Ανατολή - Δύση: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός διλήμματος»

Υπό τον τίτλο «Ανατολή - Δύση: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός διλήμματος», αρχίζει σήμερα Παρασκευή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα), η ημερίδα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (επιστημονικό - ερευνητικό ίδρυμα του ΚΚΕ). Οι εργασίες της ημερίδας αρχίζουν στις 4 μ.μ. και θα διαρκέσουν ως τις 9 μ.μ.. Θα χαιρετίσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το ΚΜΕ απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στην ημερίδα και στη συζήτηση που θα αναπτυχθεί, καθώς θα δοθεί χρόνος (έως 10 λεπτά) για παρεμβάσεις στους παραβρισκόμενους.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΚΜΕ υπογραμμίζει την επιθυμία του να συμβάλει στην ανάπτυξη των προβληματισμών που εξελίσσονται στην ελληνική κοινωνία και ευρύτερα, υπό το πρίσμα και τη μεθοδολογία της υλιστικής - διαλεκτικής αντίληψης της πραγματικότητας, ενώ τονίζει αναφορικά με την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας: «Είναι γνωστή η αξιόλογη συζήτηση που διεξάγεται γύρω από το θέμα "Ανατολή - Δύση" και τις διάφορες πτυχές του. Το ΚΜΕ θέλει να καταθέσει τη δική του προβληματική σ' αυτή τη συζήτηση».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας θα επιχειρηθεί να ιχνηλατηθεί η ιστορική πορεία των δύο ενοτήτων, η διαχρονική αλληλεπίδρασή τους, οι κοινωνικοοικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν σ' αυτές. Ακόμα, η σχέση του ελλαδικού χώρου με τις εν λόγω ενότητες και η θέση της χώρας μας στο σημερινό περιβάλλον της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και της ιστορικής εποχής της μετάβασης από τον καπιταλισμό - ιμπεριαλισμό στο σοσιαλισμό, όπως αυτή καθορίστηκε από τις επεξεργασίες των κλασικών της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας.

Οι εργασίες θα χωριστούν σε τρεις θεματικούς κύκλους.

Οπρώτος έχει τίτλο: «Ανατολική ενότητα. Διαμόρφωση και εξέλιξή της. Ο ρόλος της Ορθοδοξίας». Εισηγητής στον κύκλο αυτό θα είναι ο Τηλέμαχος Λουγγής.

Ο δεύτερος θεματικός κύκλος αφορά στην «εμφάνιση και στο σχηματισμό του ελληνικού έθνους, ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση, μέσα από τη γένεση και την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής». Εδώ εισηγήτρια θα είναι η Δώρα Μόσχου.

Οτρίτος αφορά στις «δύο ενότητες, Ανατολή και Δύση, στο ενιαίο σύστημα του ιμπεριαλισμού και η λύση του διλήμματος για τη χώρα μας», με εισηγητή τον Παναγιώτη Γεωργιάδη.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»
  • Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή, στις 17.10 «Θέατρο Σκιών» και την παράσταση του Χάρη Μπιλλίνη «Ο Καραγκιόζης τραγουδιστής» από το 1ο Φεστιβάλ Σπαθάρειου Μουσείου.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις» με θέμα: «Οι εξελίξεις στους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε Ελλάδα και ΕΕ». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Δημήτρη Καλτσώνη, συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ