ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
Αποκαλυπτικά στοιχεία
  • Οι ετήσιες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στο 1 τρισεκ. δραχμές, ενώ ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος.
  • Η διατήρηση της ανεργίας, στα σημερινά επίπεδα, θα στερήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία 5 τρισεκατομμύρια δραχμές την τρέχουσα δεκαετία. Εννοείται, πως η ενδεχόμενη αύξησή της θα μεγαλώσει αντίστοιχα και τις απώλειες των ταμείων.
  • Το ποσό που οφείλει το κράτος στο ΙΚΑ, για τη χρονική περίοδο 1975 έως 1998, ανέρχεται στις 1,304 τρισεκατ. δραχμές.
  • Το ύψος της ετήσιας εισφοροδιαφυγής, μόνο στο ΙΚΑ, ξεπερνά τα 500 δισεκατ. δραχμές, ενώ μία στις πέντε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη, δηλαδή δεν εμφανίζεται στο ΙΚΑ.
  • Το 50% των συνταξιούχων της χώρας βρίσκεται στην κατηγορία των κατώτατων ορίων (μέχρι 120.000 δραχμές το μήνα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΙΚΑ ανεβαίνει στο 70% περίπου.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα στοιχεία, που έδωσαν προχτές στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Στοιχεία, τα οποία μιλάνε από μόνα τους. Και, όμως, οι κυβερνώντες επιμένουν στην κατεύθυνση του παραπέρα πετσοκόμματος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για τη σωτηρία των ταμείων, δήθεν...

Κανονικά...

«Σήμερα είχαμε αναχαιτίσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κατά την πτήση τους στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου». Ετσι ξεκίνησε τη χτεσινή του δήλωση ο Δ. Ρέππας, σχετικά με την κοινή άσκηση Ελλάδας - Κύπρου, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θαυμάστε τώρα πώς έκλεισε τη δηλωσή του ο ίδιος, αφού προηγουμένως είχε μιλήσει για τις αναχαιτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών: «Κατά τα άλλα η άσκηση διεξάγεται κανονικά»!

Οπως και η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, αυτόν τον... ακοίμητο φρουρό της εθνικής ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας...

Οι ανατιμήσεις

Τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών αυξήθηκαν κατά 25%, των υπεραστικών κατά 12% και τα κόμιστρα των ταξί κατά 8%, τα βιομηχανικά είδη κατά 4 έως 5%, τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ κατά 10% και της ΔΕΗ κατά 3%. Ακόμη και η τιμή των τσιγάρων αυξήθηκε κατά 5 έως 9%. Χώρια, οι γνωστές σε όλους, υπέρογκες αυξήσεις στις βενζίνες και το πετρέλαιο. Κι όλ' αυτά, στους τελευταίους δυο τρεις μήνες. Χώρια οι αυξήσεις των προηγούμενων μηνών. Βογκάει το βαλάντιο των μεροκαματιάρηδων, των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, καθώς εξαντλούνται και τα τελευταία περιθώριά του. Και όμως, ο επίσημος πληθωρισμός παραμένει ακόμη στο 3,1%...

Είναι φανερό, πως άλλη επίδραση έχουν οι προαναφερόμενες αυξήσεις στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και άλλη στους επίσημους δείκτες. Βλέπετε, οι τελευταίοι πρέπει να παίρνουν υπόψη τους και μια σειρά άλλους παράγοντες...

Επανήλθε χτες στο προσκήνιο η «κοτερολογία» κι έτσι έγινε και επίκαιρη η, έτσι κι αλλιώς εύστοχη, παραπάνω γελοιο-φωτογραφία του τελευταίου φύλλου της σατιρικής εφημερίδας «Το ποντίκι». Και μην ψάχνετε να βρείτε κάποιο ιδιαίτερο νόημα στα εικονιζόμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στη θέση τους μπορείτε να βάλετε οποιαδήποτε άλλα θέλετε... Αλλωστε, όλα στο ίδιο τρένο επιβαίνουν και για τον ίδιο... σοσιαλισμό πορεύονται.

Ωμή διαστρέβλωση

Ο,τι ξέρατε για τον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία μεταξύ της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης και του απελευθερωτικού μετώπου, ξεχάστε το. Ξεχάστε ακόμη και το «Σχέδιο - Κολομβία», που επεξεργάζεται η CIA για την ανοιχτή ιμπεριαλιστική εισβολή στη λατινοαμερικάνικη αυτή χώρα.

Στην «πραγματικότητα», οι μάχες διεξάγονται μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και «ακροαριστερών ανταρτών» για «τον έλεγχο των περιοχών» στις οποίες παρασκευάζονται ναρκωτικά! Ετσι παρουσίασε το χτεσινό δελτίο ειδήσεων του «Σταρ» τις μάχες που μαίνονται στην Κολομβία. Και κάπως έτσι επιχειρείται να εξωραϊστούν οι ωμές και απάνθρωπες επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού στα μάτια του κόσμου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με δόγμα την υποτέλεια

Οσο κορυφώνεται η ΝΑΤΟική άσκηση με το μεγαλεπήβολο τίτλο «Αναπόφευκτη Δόξα» («Destined Glory») και αποκαλύπτεται το μέγεθος της υποτέλειας της κυβέρνησης, τόσο εντείνεται η κυβερνητική προπαγάνδα, με στόχο, αφ' ενός, να υποβαθμίσει τη σημασία των όσων συμβαίνουν, αλλά και να ασκήσει τρομοκρατία σε όσους ασκούν κριτική στην πολιτική και τους χειρισμούς της! Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει το «νόμο της σιωπής», προκειμένου να μην ενημερώνεται και να μην αντιδρά ο λαός. Παράλληλα, συστηματικά παραπληροφορεί και «καθησυχάζει» την «κοινή γνώμη», ακριβώς γιατί θέλει να παγιωθεί στη λαϊκή συνείδηση ως φυσιολογικό γεγονός η ενεργός συμμετοχή στη ΝΑΤΟική συμμαχία και τη Νέα Δομή της με οποιοδήποτε τίμημα και πάση θυσία. Ακόμα και με εκχώρηση βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμα και με εξευτελιστικούς όρους.

Τα όσα έχουν διαδραματιστεί στην τελευταία άσκηση του ΝΑΤΟ είναι γνωστά. Από την αρχή του σχεδιασμού, με την ανοχή και υπόθαλψη των Αμερικανών αξιωματούχων, αμφισβητήθηκε το δικαίωμα των ελληνικών αεροσκαφών, τα οποία, ας σημειωθεί, έφεραν τη «σημαία» του ΝΑΤΟ, να πετούν πάνω από ελληνικά νησιά, στο όνομα του ότι είναι αποστρατιωτικοποιημένα! Η κυβέρνηση Σημίτη, μετά από πέντε μέρες «διαπραγματεύσεων», κατάφερε να πείσει τους ΝΑΤΟικούς ότι τα ελληνικά αεροπλάνα έχουν το δικαίωμα να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά! Μόλις όμως το επιχείρησαν προχτές, αναχαιτίστηκαν από τα συμμαχικά τουρκικά και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν! Αλλά η κυβέρνηση, αντί να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα, επιμένει δογματικά στη γραμμή της υποταγής στα ΝΑΤΟικά δόγματα και σε καμία περίπτωση δε θέλει να δυσαρεστήσει τους αρχιτρομοκράτες του πλανήτη. Από αυτήν ακριβώς τη σκοπιά, πραγματοποιεί τους όποιους χειρισμούς, οι οποίοι, όμως, έχουν βαρύτατο τίμημα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Σημίτη θεωρεί «ένα το κρατούμενο» το ότι η χώρα μας είναι «περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας». Περίτρανη απόδειξη είναι η σπουδή της να υπογράψει το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ και να πρωτοστατεί στην εφαρμογή του βήμα βήμα, αδιαφορώντας, μεταξύ των άλλων, για το γεγονός ότι μετατρέπει το Αιγαίο σε «αμφισβητούμενη θάλασσα» υπό αμερικανική επικυριαρχία. Στα πλαίσια αυτά, όπου οι ΗΠΑ έχουν τον πρώτο λόγο και επιβάλλουν το «δίκαιό» τους, με βάση, φυσικά, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, είναι φυσικό επακόλουθο η «προνομιακή σχέση» με την Τουρκία να επιτρέπει στην τελευταία να «υπενθυμίζει» και να επιχειρεί να επιβάλλει τις επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της κυριαρχίας της χώρας μας. Η κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει μπροστά στα τετελεσμένα που δημιουργεί η «νέα τάξη», ακόμα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προσδοκώντας και πασχίζοντας να τα ανταλλάξει με κάποιο «ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων.

Στο κείμενο των Θέσεων για το 16ο Συνέδριο, το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια για το ρόλο της κυβέρνησης Σημίτη στο πλαίσιο της «νέας τάξης»: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ενεργό ρόλο για λογαριασμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή: Διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, με την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στους στρατούς πίεσης και κατοχής... Η κυβέρνηση Σημίτη αναδείχνεται συνεργός στην πορεία διχοτόμησης της Κύπρου. Αλλαξε ριζικά τη στάση της απέναντι στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Τάσσεται στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου». Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι η δικαίωση του Θέσεών μας, αλλά ο παλλαϊκός αγώνας για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και της «νέας τάξης».

«Παράλογα»

Ολα πάνω

και στα ύψη

και να σ' έχουν

κιόλας στύψει,

ε, του κόσμου

θα του στρίψει!

*

Τακ, η... βίδα

θα λασκάρει

και το εύχομαι,

μακάρι,

μπας και φόρα

έτσι πάρει!

*

Ναι, μακάρι,

για καλό του

να το... χάσει

το μυαλό του,

γιατί τώρα

που το έχει,

δίχως «κιχ»

τα πάντα αντέχει,

λες και «μέτρα»

γι' άλλους βρέχει!

*

Αν, λοιπόν,

του τη «βιδώσει»

ίσως του 'ρθει

τότε η γνώση

και παντιέρα πια

σηκώσει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ