ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΙ» ΡΟΔΟΥ
Πάρκο του λαού και όχι των πολυεθνικών

Ερώτηση του ΚΚΕ

Το χαρακτηρισμό του κτιρίου των «Αλευρομύλων» στη Ρόδο ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς και της ευρύτερης περιοχής σε πολιτιστικό πάρκο στη διάθεση του ροδιακού λαού, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Σταύρου Σκοπελίτη, Βέρας Νικολαΐδου, Κώστα Καζάκου προς τους υπουργούς Πολιτισμού - Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας - Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης - Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υποδομών, Μεταφορών - Δικτύων.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Τα παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια σήμερα αποτελούν πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Το μεγάλο κεφάλαιο πιέζει να εκποιηθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος της κερδοφορίας του. Με αφορμή στις εξελίξεις για το κτίριο των "Αλευρόμυλων", αναδεικνύονται τα εξής ζητήματα:

-- Η αδιαφορία των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

-- Η πολιτική της απαξίωσης, του "τα αφήνουμε να ρημάξουν" και "τώρα τι να κάνουμε".

-- Η μετατροπή του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε εμπόρευμα, το οποίο μπορεί να επιφέρει κέρδη στο κεφάλαιο.

-- Η προσπάθεια ενσωμάτωσης της λαϊκής συνείδησης στη "λογική" όλα "πουλιούνται", όλα "εξαγοράζονται", στη "λογική" ότι καλό για το κεφάλαιο είναι και δικό του συμφέρον.

-- Ο αποπροσανατολισμός της λαϊκής συνείδησης με το επιχείρημα ότι θα υπάρξουν επενδύσεις, άρα θα υπάρξει "ανάπτυξη", άρα θα είναι προς "όφελος όλων".

-- Η μετατροπή της περιοχής των "Αλευρομύλων", των "σφαγείων", της "ΚΑΪΡ", της "παλιάς ΔΕΗ" από πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς που αρμόζει να γίνει σε πάρκο κερδοφόρων επιχειρήσεων πολυεθνικών εταιρειών.

-- Η υποκριτική στάση των "αρχόντων" του τόπου.

Το ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη και τις εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων, όπως αυτή του ΤΕΕ, θεωρεί ότι πρέπει:

  • Οι "Αλευρόμυλοι" να μην κατεδαφιστούν.
  • Αμεσα να υπάρξουν μέτρα για την προστασία του κτιρίου στα πλαίσια της ανάδειξής του σε κτίριο βιομηχανικής κληρονομιάς.
  • Την ανάδειξη γενικότερα της περιοχής σε "πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς", το οποίο να είναι ελεύθερο στη διάθεση του ροδιακού λαού».
Οι αρχαιολόγοι

Για το ίδιο θέμα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «εκφράζει την αντίθεση και την έντονη ανησυχία του για την επικείμενη κατεδάφιση του αλευρόμυλου SAMICA (νυν ιδιοκτησίας της εταιρείας με την επωνυμία Ι. Κυπριάδης Finance Car AEBE), ύστερα από το μη χαρακτηρισμό του ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής αρχιτεκτονικής», σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΠΟΤ.

Ο ΣΕΑ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το κτίριο «αποτελεί μέρος ευρύτερου μνημειακού συνόλου βιομηχανικών κτιρίων (...) Με την επικείμενη ανέγερση πολυτελούς εμπορικού ή άλλου κέντρου στην παραλιακή αυτή βιομηχανική ζώνη της πόλης της Ρόδου χάνεται ένα σημαντικό κεφάλαιο της συλλογικής μνήμης του τόπου και η δυνατότητα δημιουργίας πολυδύναμου διαχρονικού μνημειακού συνόλου, με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο πίσω μέρος του ακινήτου της εταιρείας Ι. Κυπριάδη Finance Car AEBE η ΚΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έφερε πρόσφατα στο φως το σημαντικό ελληνιστικό Ιερό της Ισιδας (...)».

Ελληνικές Μουσικές Γιορτές

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών οργανώνει, για έβδομη χρονιά, «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» (έως 23/5), οι οποίες εστιάζονται στην παρουσίαση και ανάδειξη της διαχρονικά πολυσχιδούς ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση ενός κορυφαίου συνθέτη, του Σπύρου Σαμάρα (1861-1917), επιχειρείται αφιέρωμα στην πρώιμη δημιουργική του περίοδο, με παρουσίαση των λυρικών έργων του «Μετζέ», «Λιονέλλα» και «Φλόρα Μιράμπιλις» - στη μοναδική σωζόμενη εκδοχή τους, για φωνές και πιάνο - και της κωμικής όπερας «Κρητικοπούλα», σε μορφή κοντσερτάντε. Επίσης, με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του «Λυκείου των Ελληνίδων» παρουσιάζονται έργα σημαντικών συνθετών της εποχής (Σαμάρας, Λαυράγκας, Λιάλιος, Λαμπελέτ και Καλομοίρης) που υπήρξαν αρωγοί του.

Σημειώνουμε τις προσεχείς εκδηλώσεις: 19/4 (8.30μ.μ., Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) συναυλία με έργα Δ. Λαυράγκα, Σπ. Σαμάρα, Δ. Λιάλιου, Ν. Λαμπελέτ, Μ. Καλομοίρη. Σολίστ: Λένια Ζαφειροπούλου - υψίφωνος, Μαργαρίτα Συγγενιώτου - μεσόφωνος, Αϊ Μοτοχάσι - πιάνο. Συμμετέχει το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών: (Απόλλων Γραμματικόπουλος - βιολί, Παναγιώτης Τζιώτης - βιολί, Πάρις Αναστασιάδης - βιόλα, Ισίδωρος Σιδέρης - βιολοντσέλο). 20/4 (8.30 μ.μ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών): Αφιέρωμα στο Ετος Σαμάρα - «Κρητικοπούλα» του Σπ. Σαμάρα, κωμική όπερα σε μορφή κοντσερτάντε (κείμενο: Νικόλαος Λάσκαρης - Πολύβιος Δημητρακόπουλος - α' εκτέλεση από την ΚΟΑ, αποκατάσταση μουσικού υλικού: Γ. Τσελίκας). Σολίστ: Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Κάτια Πάσχου, Λουκία Σπανάκη, Γιάννης Χριστόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Χρήστος Κεχρής, Χριστόφορος Σταμπόγλης. Συμμετέχουν: Παιδική - Νεανική Χορωδία Rosarte, Χορωδία του Εθνικού Ωδείου. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής. 23/5 (Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138): Αφιέρωμα στο Ετος Σαμάρα - «Φλόρα Μιράμπιλις», παρουσίαση ολόκληρης της όπερας του Σπ. Σαμάρα για πιάνο, φωνές και χορωδία (α' δημόσια παρουσίαση). Σολίστ: Σοφία Κυανίδου, Ζάχος Τερζάκης, Χάρης Ανδριανός, Δημήτρης Κασιούμης, Νίκος Κυριόσογλου. Συμμετέχει η χορωδία του Εθνικού Ωδείου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Εμπειρία Εκδοτική»: Χρύσα Χρονοπούλου - Πανταζή «Ρόζα Ιμβριώτη - Της ζωής και του σχολείου». Φιλόλογος, καθηγήτρια επί χρόνια της Μέσης Εκπαίδευσης, με σημαντικά βιβλία παιδαγωγικού περιεχομένου στο ενεργητικό της, με διδακτορικό στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η εκπαιδευτική και παιδαγωγική δράση της Ρόζας Ιμβριώτη», η συγγραφέας με αυτό το βιβλίο της καταθέτει μια πρωτότυπη και πλήρη μονογραφία για τη ζωή, το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο και τους αγώνες της κομμουνίστριας δασκάλας του λαού Ρόζας Ιμβριώτη. Το βιβλίο αναδεικνύει το πρωτοποριακό παιδαγωγικό έργο της Ιμβριώτη στον 20ό αιώνα, τον πολυεπίπεδο αγώνα της για τη μόρφωση των παιδιών του λαού, για τον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης. Την πολιτική δράση της ως μέλους του ΚΚΕ, την προσφορά της στην ΕΑΜική Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Το μορφωτικό αγώνα της και στην εξορία. Τη συμβολή της για την ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος και την κατάκτηση δικαιωμάτων των γυναικών στη μόρφωση, την εργασία, την κοινωνία. Η μονογραφία είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης, αλλά και θαυμασμού για το πάθος, την πίστη, τα οράματά της για μια σοσιαλιστική Ελλάδα της Ρ. Ιμβριώτη, μιας από τις κορυφαίες προοδευτικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα.

-- Ινστιτούτο Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Σοφοκλέους «Αίας» (κριτική και ερμηνευτική έκδοση του A. F. Garvie - καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Μετάφραση Ντάλιας Τζένου. Επιμέλεια Νικ. Π. Μπεζαντάκου. Η έκδοση περιλαμβάνει προλόγους, εισαγωγή, ανάλυση του μύθου και των προσώπων της τραγωδίας, το αρχαίο πρωτότυπο, βιβλιογραφία, ερμηνευτικό υπόμνημα, παράρτημα για το ποιητικό μετρικό σύστημα του Σοφοκλή και ευρετήριο). Κ. Γ. Γκράνσντεν «Βιργιλίου "Αινείας" (μετάφραση Ολγα Ν. Μπεζαντάκου. Μελέτη για τα ιστορικά δεδομένα του σπουδαίου έπους του Βιργιλίου και της σχέσης του με την ομηρική «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια». Αναφέρεται στα επεισόδια της Διδούς και του Αινεία στον Αδη. Εξετάζονται οι φιλοσοφικές και ψυχολογικές αντιλήψεις του Βιργιλίου, καθώς και η θέση της «Αινειάδας» στην ευρωπαϊκή παιδεία). Κριστιάν Χέμπιχ «Ο περιηγητής Παυσανίας (Ο άνθρωπος και το έργο του)» (μετάφραση Φλωρεντίας Πίκουλα), επιμέλεια Γ. Α. Πίκουλας. Μελέτη για τη ζωή και την προσφορά του Παυσανία στην αρχαιολογική επιστήμη).

-- Βασίλης Πλάτανος: «Μαχαιροθαλασσόκρινα» (νέα ποιητική συλλογή του συνταξιοδοτημένου συναδέλφου, πεζογράφου, ποιητή και λαογράφου. Το βιβλίο, εικονογραφημένο με λιτά όμορφα σχέδια του ίδιου, τυπώθηκε στην Αίγινα και περιλαμβάνει δεκαπεντασύλλαβα ερωτικά ποιήματα για την αδικοχαμένη αγάπη, διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Ορίζοντες», Ακαδημίας 57). «Διάψαλμα» (ποιητική συλλογή με θέμα την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, τις ομορφιές, τους ανθρώπους και τους μύθους της. Εκδόσεις Γαβριηλίδη).

-- Μενέλαος Γουβέτας «Η αντάμωση και οι συνειρμοί» (ένα βιβλίο με μνήμες του συγγραφέα από τους αγώνες του ΕΛΑΣ - ΔΣΕ, τα μετεμφυλιακά χρόνια και τη χούντα. Η έκδοση έγινε από το τυπογραφείο Γκολέμα, Σόλωνος 120, 10681 Αθήνα, 210-3813349).

-- Γαβριηλίδης: «Η κοινή μας φούγκα (Ανθολογία νέων Ούγγρων ποιητών)» (εισαγωγή Αλέξης Ζήρας, επιμέλεια Ρούλα Κακλαμανάκη. Η έκδοση έγινε σε συνεργασία με την πολιτιστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Η Ελλάδα εντός και εκτός Ελλάδας - Helenica»). Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής «Λόγος ερειπίων» (Δοκίμιο για τις έννοιες: κράτος, λαός, πολίτευμα, Δίκαιο). Τούλα Μπούτου «Το παραμύθι μιας ζωής» (μυθιστορηματική αυτοβιογραφία). Αγγελος Γέροντας «Η εσωτερική εφημερία του Αγγελου Σπερχή» (νουβέλα με πρωταγωνιστή έναν νευρολόγο στο «Αιγινήτειο», στην εποχή μας). Δημήτρης Σπ. Τσέρες «Αγριοροδάκινο» (συλλογή διηγημάτων). Τζέιμς Ντάγκλας Μόρισον «Μια αμερικανική προσευχή (κι άλλα «ομόδοξα» ποιήματα)» (εισαγωγή - μετάφραση Πάνος Δρακόπουλος. Ποιήματα του διάσημου αυτοδίδακτου μαύρου τραγουδοποιού).

-- «Polaris»: Χρήστος Μπουλώτης «Επτά ιστοριούλες γιορτινές και παράξενες επτά» (εικονογράφηση Φωτεινή Στεφανίδη - Ολγα Κοντόνη. Βιβλίο για παιδιά).

-- «Δωδώνη»: Γιώργος Κατσιέλας «Ψυχή από ατσάλι» (θεατρικό έργο, το 19ο του συγγραφέα).

-- Ηλίας Τσέχος «'Η σταγόνα ή ωκεανός» (ποιητική συλλογή του ποιητή από τη Νάουσα, που περιλαμβάνει 44 νέα ποιήματα και 18 χαϊκού, με θέματα το Βέρμιο, τους αρχαίους μύθους, την ποντιακή παράδοση, τη φύση, χαρές και δράματα της ζωής. Εκδόσεις «Η συν (+) είδηση», Νάουσα 2011).

-- Βίκυ Δερμάνη «Λέξεις βρύα της ψυχής» (ποίηση. Εκδόσεις «ΑΩ», Αθ. Μιχάλη 19, Καλύβια Αττικής, Τ.Κ. 19010).

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Καπαντζή, Βασ. Ολγας 108) παρουσιάζονται (έως τις 29/5) δύο φωτογραφικές εκθέσεις, που «απαθανατίζουν» καθημερινές όψεις της παλιάς Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις «Η Παπαμάρκου και τα πέριξ (1979-2010)» του αρχιτέκτονα Αρι Γεωργίου και «Ψήγματα μνήμης. Φωτογραφίες 1936-2000», από το αρχείο του ποιητή Κλείτου Κύρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ