Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Εμπειρία Εκδοτική»: Χρύσα Χρονοπούλου - Πανταζή «Ρόζα Ιμβριώτη - Της ζωής και του σχολείου». Φιλόλογος, καθηγήτρια επί χρόνια της Μέσης Εκπαίδευσης, με σημαντικά βιβλία παιδαγωγικού περιεχομένου στο ενεργητικό της, με διδακτορικό στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η εκπαιδευτική και παιδαγωγική δράση της Ρόζας Ιμβριώτη», η συγγραφέας με αυτό το βιβλίο της καταθέτει μια πρωτότυπη και πλήρη μονογραφία για τη ζωή, το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο και τους αγώνες της κομμουνίστριας δασκάλας του λαού Ρόζας Ιμβριώτη. Το βιβλίο αναδεικνύει το πρωτοποριακό παιδαγωγικό έργο της Ιμβριώτη στον 20ό αιώνα, τον πολυεπίπεδο αγώνα της για τη μόρφωση των παιδιών του λαού, για τον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης. Την πολιτική δράση της ως μέλους του ΚΚΕ, την προσφορά της στην ΕΑΜική Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Το μορφωτικό αγώνα της και στην εξορία. Τη συμβολή της για την ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος και την κατάκτηση δικαιωμάτων των γυναικών στη μόρφωση, την εργασία, την κοινωνία. Η μονογραφία είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης, αλλά και θαυμασμού για το πάθος, την πίστη, τα οράματά της για μια σοσιαλιστική Ελλάδα της Ρ. Ιμβριώτη, μιας από τις κορυφαίες προοδευτικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα.

-- Ινστιτούτο Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Σοφοκλέους «Αίας» (κριτική και ερμηνευτική έκδοση του A. F. Garvie - καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Μετάφραση Ντάλιας Τζένου. Επιμέλεια Νικ. Π. Μπεζαντάκου. Η έκδοση περιλαμβάνει προλόγους, εισαγωγή, ανάλυση του μύθου και των προσώπων της τραγωδίας, το αρχαίο πρωτότυπο, βιβλιογραφία, ερμηνευτικό υπόμνημα, παράρτημα για το ποιητικό μετρικό σύστημα του Σοφοκλή και ευρετήριο). Κ. Γ. Γκράνσντεν «Βιργιλίου "Αινείας" (μετάφραση Ολγα Ν. Μπεζαντάκου. Μελέτη για τα ιστορικά δεδομένα του σπουδαίου έπους του Βιργιλίου και της σχέσης του με την ομηρική «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια». Αναφέρεται στα επεισόδια της Διδούς και του Αινεία στον Αδη. Εξετάζονται οι φιλοσοφικές και ψυχολογικές αντιλήψεις του Βιργιλίου, καθώς και η θέση της «Αινειάδας» στην ευρωπαϊκή παιδεία). Κριστιάν Χέμπιχ «Ο περιηγητής Παυσανίας (Ο άνθρωπος και το έργο του)» (μετάφραση Φλωρεντίας Πίκουλα), επιμέλεια Γ. Α. Πίκουλας. Μελέτη για τη ζωή και την προσφορά του Παυσανία στην αρχαιολογική επιστήμη).

-- Βασίλης Πλάτανος: «Μαχαιροθαλασσόκρινα» (νέα ποιητική συλλογή του συνταξιοδοτημένου συναδέλφου, πεζογράφου, ποιητή και λαογράφου. Το βιβλίο, εικονογραφημένο με λιτά όμορφα σχέδια του ίδιου, τυπώθηκε στην Αίγινα και περιλαμβάνει δεκαπεντασύλλαβα ερωτικά ποιήματα για την αδικοχαμένη αγάπη, διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Ορίζοντες», Ακαδημίας 57). «Διάψαλμα» (ποιητική συλλογή με θέμα την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, τις ομορφιές, τους ανθρώπους και τους μύθους της. Εκδόσεις Γαβριηλίδη).

-- Μενέλαος Γουβέτας «Η αντάμωση και οι συνειρμοί» (ένα βιβλίο με μνήμες του συγγραφέα από τους αγώνες του ΕΛΑΣ - ΔΣΕ, τα μετεμφυλιακά χρόνια και τη χούντα. Η έκδοση έγινε από το τυπογραφείο Γκολέμα, Σόλωνος 120, 10681 Αθήνα, 210-3813349).

-- Γαβριηλίδης: «Η κοινή μας φούγκα (Ανθολογία νέων Ούγγρων ποιητών)» (εισαγωγή Αλέξης Ζήρας, επιμέλεια Ρούλα Κακλαμανάκη. Η έκδοση έγινε σε συνεργασία με την πολιτιστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Η Ελλάδα εντός και εκτός Ελλάδας - Helenica»). Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής «Λόγος ερειπίων» (Δοκίμιο για τις έννοιες: κράτος, λαός, πολίτευμα, Δίκαιο). Τούλα Μπούτου «Το παραμύθι μιας ζωής» (μυθιστορηματική αυτοβιογραφία). Αγγελος Γέροντας «Η εσωτερική εφημερία του Αγγελου Σπερχή» (νουβέλα με πρωταγωνιστή έναν νευρολόγο στο «Αιγινήτειο», στην εποχή μας). Δημήτρης Σπ. Τσέρες «Αγριοροδάκινο» (συλλογή διηγημάτων). Τζέιμς Ντάγκλας Μόρισον «Μια αμερικανική προσευχή (κι άλλα «ομόδοξα» ποιήματα)» (εισαγωγή - μετάφραση Πάνος Δρακόπουλος. Ποιήματα του διάσημου αυτοδίδακτου μαύρου τραγουδοποιού).

-- «Polaris»: Χρήστος Μπουλώτης «Επτά ιστοριούλες γιορτινές και παράξενες επτά» (εικονογράφηση Φωτεινή Στεφανίδη - Ολγα Κοντόνη. Βιβλίο για παιδιά).

-- «Δωδώνη»: Γιώργος Κατσιέλας «Ψυχή από ατσάλι» (θεατρικό έργο, το 19ο του συγγραφέα).

-- Ηλίας Τσέχος «'Η σταγόνα ή ωκεανός» (ποιητική συλλογή του ποιητή από τη Νάουσα, που περιλαμβάνει 44 νέα ποιήματα και 18 χαϊκού, με θέματα το Βέρμιο, τους αρχαίους μύθους, την ποντιακή παράδοση, τη φύση, χαρές και δράματα της ζωής. Εκδόσεις «Η συν (+) είδηση», Νάουσα 2011).

-- Βίκυ Δερμάνη «Λέξεις βρύα της ψυχής» (ποίηση. Εκδόσεις «ΑΩ», Αθ. Μιχάλη 19, Καλύβια Αττικής, Τ.Κ. 19010).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2013-08-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-01-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-05-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-09-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-03-29 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (1998-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ