ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μελωδική τιμή στην Εργατική Πρωτομαγιά

Συναυλία του Χρήστου Λεοντή, στις 6 Μάη, 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ

Αφίσα του ΚΚΕ για τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά
Αφίσα του ΚΚΕ για τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά
Μεγάλη συναυλία - τιμή στην εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνει το ΚΚΕ, την Παρασκευή, στις 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα των Συνεδρίων του, στον Περισσό, με τον Χρήστο Λεοντή. Ο σπουδαίος συνθέτης θα καθοδηγήσει την ορχήστρα και τους ερμηνευτές σε ένα πρόγραμμα δυόμισι ωρών, το οποίο δομείται με δικές του συνθέσεις καθώς και με τραγούδια νεότερων συνθετών, κάποια από τα οποία θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση.

Ερμηνεύουν οι: Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Χαλκιάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Ιωάννα Φόρτη, Γιώργος Καλογήρου, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Νεοκλής Νεοφυτίδης. Την ορχήστρα θα αποτελούν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες), Τεό Λαζάρου (κοντραμπάσο), Αντώνης Παπαγγελής (κλασική κιθάρα), Σταύρος Κεκές (μπουζούκι), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής τραγούδια: «Οδηγητής» Κ. Βάρναλη, Γιώργος Καλογήρου. «Η ζωγραφιά μου» Γεωργίου Σουρή, Γεωρ. Καλογήρου. «Δούλος τρίδουλος» Κ. Βάρναλη, Γ. Καλογήρου. «Στον ίσκιο μου» και «Ρωμιός» του Γ. Σουρή, Λάκης Χαλκιάς. «Εχει ο θεός» Λευτέρη Παπαδόπουλου, Λάκης Χαλκιάς. «Νανούρισμα» Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα - απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου, Ιωάννα Φόρτη. «Το στρείδι και το μαργαριτάρι» Ντάριο Φο - απόδοση Κωστή Σκαλιώρα, Ιωάννα Φόρτη. «Ερωτας αρχάγγελος» Δημήτρη Λέντζου, Μίλτος Πασχαλίδης. «Αμάρτημα προπατορικό» Δημήτρη Λέντζου, Μίλτος Πασχαλίδης. «Θούριος» Ρήγα Φερραίου, Μίλτος Πασχαλίδης. «Ο ήλιος εβασίλεψε» Μακρυγιάννη, Μίλτος Πασχαλίδης.

Τραγούδια νέων συνθετών: Γιώργου Καλογήρου «Ανάγκη και μοίρα» (ερμηνεία του ίδιου). Κώστα Μόντη «Καλά το λεν για το φεγγάρι» (Γ. Καλογήρου). Βασίλη Κανάκη «Η κόρη» (Μανόλης Ανδρουλιδάκης). Βασίλη Κανιάρη «Τα αγριόσκυλα» (Μ. Ανδρουλιδάκης). Νεοκλή Νεοφυτίδη «Με τη σιωπή» (ερμηνεία του ίδιου). Δημήτρη Λέντζου «Παραγγελιά» (Νεοκλής Νεοφυτίδης).

Στα 141 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν

Συμπληρώνονται σήμερα 141 χρόνια από τη γέννηση (22 Απρίλη 1870) του Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, στην πόλη Σιμπίρσκ στο Βόλγα. Με αυτήν την αφορμή, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», στο ένθετο «7 Μέρες μαζί», φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον Λένιν, το όνομα του οποίου είναι ταυτισμένο με το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Η ζωή και η δράση του Λένιν είναι αξεχώριστα δεμένη με την ίδρυση και τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μελετώντας και αναπτύσσοντας παραπέρα το μαρξισμό στις συνθήκες του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, παίρνοντας ο ίδιος άμεσα μέρος στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης, επέμενε στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε και, μάλιστα, σε διάκριση από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δεύτερης Διεθνούς. Ετσι, το μπολσεβίκικο κόμμα είναι το πρώτο με τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου».

Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός της εποχής του ιμπεριαλισμού και των προλεταριακών επαναστάσεων, της εποχής της κατάρρευσης της αποικιοκρατίας και της νίκης των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, της εποχής του περάσματος της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και της οικοδόμησης της κομμουνιστικής κοινωνίας. Σήμερα που η κρίση αποκαλύπτει τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού, ο μαρξισμός - λενινισμός επιβεβαιώνεται σαν ολοζώντανη θεωρία. Παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ και το καλύτερο εργαλείο για επαναστατική δράση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ως το οριστικό πέρασμα του καπιταλισμού στο παρελθόν της Iστορίας.

Εκδήλωση της ΚΝΕ για νέα ζευγάρια και νέες γυναίκες

Την Παρασκευή 29 Απρίλη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης

Εκδήλωση για τα προβλήματα και τις σύγχρονες ανάγκες των νέων ζευγαριών διοργανώνει η ΚΝΕ την Παρασκευή 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας και Αθανασίου Διάκου), με ομιλήτρια τη Βιβή Δάγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο, ενώ θα υπάρχουν στο χώρο δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά.

Η επίθεση του κεφαλαίου πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες και μετατρέπει το νέο ξεκίνημα των ζευγαριών για τη δημιουργία της δικής τους οικογένειας σε δρόμο μετ' εμποδίων. Η ανεργία, ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας, η μετατροπή της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας σε εμπορεύματα, οδηγούν μπροστά σε νέα αδιέξοδα την προσπάθεια των ζευγαριών να σχεδιάσουν το μέλλον.

Κόντρα στην πολιτική που πολλαπλασιάζει τα εμπόδια και τις δυσκολίες, η ΚΝΕ καλεί τα νέα ζευγάρια να οργανωθούν και να παλέψουν στο πλευρό του ΚΚΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για την κοινωνία που θα παράγει με άξονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη την Τετάρτη για τη Μαραθώνια Πορεία

Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών

Σύσκεψη για την προετοιμασία της φετινής 32ης Μαραθώνιας Πορεία Ειρήνης, και του 16ου Συνεδρίου της, διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ την Τετάρτη 27 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετέχουν οι Επιτροπές Ειρήνης Αθήνας, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής. Η Μαραθώνια Πορεία διοργανώνεται φέτος την Κυριακή 8 Μάη 2011.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλους τους αγωνιστές της ειρήνης και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, τη νεολαία και τους εργαζόμενους, με τη μαζική συμμετοχή τους να καταδικάσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη, να απαιτήσουν να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή και να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Η εκκίνηση της πορείας θα δοθεί στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και ο τερματισμός θα γίνει στις 6.30 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική συγκέντρωση.

Βιβλιοπαρουσίαση

Μπροστά στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ΚΟΒ Εξαρχείων - Νεάπολης της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Απτον Σίνκλερ «Ο βασιλιάς άνθρακας», το Σάββατο 30 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στην εκδήλωση θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και θα ακολουθήσει προβολή βίντεο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ