ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή

Εναρξη την 1η Μάη με τους πυροσβέστες να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα

Eurokinissi

Φέτος, οι πυροσβέστες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών του Σώματος) με λιγότερο προσωπικό, λιγότερα υλικοτεχνικά μέσα και με πενιχρά κονδύλια. Από την πρώτη σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, φάνηκε πως στην πυροσβεστική υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μάη.

Το πιο βασικό είναι πως οι πυροσβέστες που θα κληθούν να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια θα πρέπει να δουλέψουν, για να καλύψουν και τα 4.300 οργανικά κενά που υπάρχουν στο Σώμα. Αυτά όχι μόνο δεν έχουν καλυφθεί, αλλά κάθε χρόνο αυξάνονται, με κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές περικοπές στα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική. Για το 2011 είναι μειωμένα κατά 81,35 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010 και κατά 129 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2009. Τέσσερα καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι «ετοιμοπόλεμα» τον Ιούλη λόγω βλαβών, ενώ και τα 5 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής είναι καθηλωμένα εδώ και μήνες, αφού δεν έχουν συντηρηθεί. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επιχειρησιακά σχέδια θα απουσιάζει ένα ελικόπτερο λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ η πολιτική ηγεσία «θριαμβολογούσε» πως νοίκιασε εναέρια μέσα σε τιμές ανάλογες με εκείνες των περσινών επιπέδων.

Μέσα σε όλα, προστίθεται το ζήτημα της έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Οι καταγγελίες για απαρχαιωμένα οχήματα, ορισμένα μάλιστα από τα οποία φορούν ελαστικά φθαρμένα και πολυχρησιμοποιημένα, γίνονται ολοένα και περισσότερες. Οπως τονίζουν συνδικαλιστές, τα οχήματα δεν περνάνε από ΚΤΕΟ γιατί είναι ακατάλληλα για κυκλοφορία!

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κάτω τα χέρια από τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Δυναμική πρώτη απάντηση ενάντια στο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας

«Η "ΔΩΔΩΝΗ" ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το τραπεζικό». Αυτό το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας που δρομολογεί η κυβέρνηση, βγάζοντας στο σφυρί τις εναπομείνασες συνεταιριστικές μεταποιητικές βιομηχανίες που ανήκουν στην ΑΤΕ, δόθηκε χτες το πρωί κατά τη δυναμική κινητοποίηση που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα.

Αγρότες, εργαζόμενοι και νεολαίοι, με τη συμμετοχή αγροτικών και εργατικών φορέων της Ηπείρου που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, στο ΠΑΜΕ, στο ΜΑΣ, συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά από τις πύλες του εργοστασίου διαδηλώνοντας ενάντια στην πολύχρονη προσπάθεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να παραδώσουν τη «ΔΩΔΩΝΗ» σε ιδιώτες.

Στην κεντρική του ομιλία o Νίκος Μωραΐτης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στον «οικονομικό στραγγαλισμό και στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Στην όξυνση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» αναφέρθηκε ο Σπύρος Κλινάκης, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» να «δένει» με την προοπτική μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής.

Στην πείρα, στις συνέπειες στη δουλειά και συνολικά στα εργασιακά δικαιώματα που έχουν και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του γάλακτος και των τροφίμων οι συγχωνεύσεις - εξαγορές επιχειρήσεων στο χώρο, όπου κυριαρχούν οι ΦΑΓΕ, VIVARTIA και FRIESHLAND, στάθηκε η Γεωργία Γεωργιάδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων, καλώντας σε ενίσχυση της κοινής πάλης και δράσης εργαζομένων και αγροτών ενάντια στην αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία μέσα στο εργοστάσιο.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΞΕΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ από το αλκοόλ που κατανάλωσε είναι, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η αιτία θανάτου της 15χρονης, που έχασε τη ζωή της τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα. Οπως έγινε γνωστό, η άτυχη έφηβη φέρεται να κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να υπάρξει τοξικότητα σε μεγάλο βαθμό. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του καταστήματος λένε πως η 15χρονη έμεινε μόνο 40 λεπτά της ώρας στο κατάστημα και κατανάλωσε μόνο ένα ποτό, χωρίς όμως να απαντούν στο γιατί μπόρεσε η ανήλικη να καταναλώσει αλκοόλ, αφού απαγορεύεται βάσει νόμου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φίλοι της άτυχης έφηβης μίλησαν για μικρή κατανάλωση ποτών, ενώ αντίθετα ο ιατροδικαστής είπε ότι κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε μικρό χρονικό διάστημα. Την άλλη βδομάδα θα ανακοινωθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις.

ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΚΟΥΠΑ» σε βάρος μεταναστών, προχώρησε χθες η ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Σε αυτή συμμετείχαν - όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής - «μεγάλος αριθμός αστυνομικών» από διάφορες υπηρεσίες της Αστυνομίας, ακόμα και από την Τροχαία. Βασικός στόχος ήταν οι «έλεγχοι σε μετανάστες χωρίς πιστοποιητικά νόμιμης παραμονής τους στη χώρα», αλλά και για «την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, της πορνείας, του εμπορίου ναρκωτικών και άλλων μορφών εγκληματικής δράσης». Μέχρι αργά το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό το πόσοι μετανάστες υπέστησαν τον αστυνομικό έλεγχο, πόσοι προσήχθησαν για τα ... περαιτέρω στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και πόσοι συνελήφθησαν.

ΕΝΑΣ 34ΧΡΟΝΟΣ φέρεται πως είναι ο «εγκέφαλος» κυκλώματος που προχωρούσε σε εκβιασμούς καταστηματαρχών, αλλά και τοκογλυφία, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στο σχηματισμό δικογραφίας εναντίον 22 ατόμων από τους οποίους συνελήφθησαν οι εννέα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων 13 συνεχίζονται. Οπως έγινε γνωστό, το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν τα τελευταία πέντε χρόνια αποκομίζοντας τεράστια ποσά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μόνο για το 2009, ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τους τελευταίους 11 μήνες το όφελος του κυκλώματος ανέρχεται στις 375.000 ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται ένα δάνειο του 34χρονου, ύψους 514.000 ευρώ, σε ΠΑΕ με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

ΑΡΓΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ συνελήφθη στο Βύρωνα ο προϊστάμενος του τμήματος εξόδων της εφορίας Κυψέλης, ο οποίος φέρεται να είχε υπεξαιρέσει το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ
Λήγει σήμερα η πρώτη προθεσμία

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την εφάπαξ πληρωμή όλου του ποσού των χαρατσιών ή της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου για την «τακτοποίηση» κλειστών ημιυπαίθριων ή άλλων χώρων που άλλαξαν χρήση (πατάρια, υπόγεια, πιλοτές κ.ά.) για όσους είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2010.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές του ΥΠΕΚΑ, δεν θα υπάρξει καμιά επίπτωση για όσους ενώ έχουν υποβάλει κανονικά τις αιτήσεις τους μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2010 και τα δικαιολογητικά τους, αλλά δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα ειδοποιητήρια για να πληρώσουν με υπαιτιότητα των αρμόδιων πολεοδομικών υπηρεσιών. Το ΥΠΕΚΑ έκανε τη διευκρίνιση αυτή επειδή πολλές πολεοδομίες λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και, σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό που υπάρχει δεν προλαβαίνει να διεκπεραιώσει τον όγκο των αιτήσεων. Επίσης έστειλε εγκύκλιο στις πολεοδομίες οι οποίες καλούνται να παρατείνουν τη σχετική προθεσμία με αιτιολογημένη πράξη τους που πρέπει να εκδοθεί το αργότερο έως 10/5/2011. Στη συνέχεια, ο έλεγχος των φακέλων θα πρέπει να έχει γίνει εντός 15 ημερών από την έκδοση της πράξης και η πληρωμή της πρώτης δόσης στις επόμενες 15 μέρες.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, μετά την παράταση που δόθηκε, δικαίωμα να υποβάλει κανείς αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για «τακτοποίηση» ημιυπαίθριου ή άλλου χώρου που άλλαξε χρήση έχει μέχρι τις 30 Ιούνη 2011. Η προθεσμία για την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού των χαρατσιών ή της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου για όσους υπέβαλαν αίτηση από την 1-1-2011 ή θα την υποβάλουν ως τις 30 Ιούνη λήγει στις 30 Οκτώβρη 2011.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι τα πρόστιμα για «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων ή άλλων χώρων που αφορούν κατοικία καταβάλλονται σε 10 δόσεις και η τελευταία πρέπει να καταβληθεί στις 28 Οκτώβρη 2012, ενώ για την «τακτοποίηση» άλλων χώρων πλην κατοικίας καταβάλλονται σε 8 δόσεις και η τελευταία θα πρέπει να καταβληθεί στις 28 Δεκέμβρη 2012. Σε περίπτωση που καταβληθεί εφάπαξ όλο το ποσό των χαρατσιών υπάρχει έκπτωση 10%.

Εκδήλωση για την κρίση στον τομέα των κατασκευών

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Κρίση στον Τομέα των Κατασκευών και η διέξοδος απ' τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Μάη 2011 στις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4 Αθήνα, 1ος όροφος. Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο 7χρονος

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία» εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 7χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Δροσιά Χαλκίδας από ναυτική φωτοβολίδα. Ο 7χρονος έχει χάσει το ένα μάτι του και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμη.

Ενας ακόμα μαθητής, ηλικίας 10 ετών, από το Λουτράκι Εδεσσας, νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο δεξί μάτι στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», από φωτοβολίδα που τον χτύπησε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ