ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών σε ανθρώπους με ανάγκες

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, σε ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και Κέντρο Εκπαίδευσης ΑμΕΑ στον Πύργο

Αθλιες οι συνθήκες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Αθλιες οι συνθήκες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
«Η Πρόνοια με συνειδητή κυβερνητική πολιτική επιλογή, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, οδηγείται στην υποβάθμιση και στη συρρίκνωση της λειτουργίας της με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα όσον αφορά τις παρεχόμενες προνοιακές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία».

Αυτό τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος στην Ηλεία, κατά τη διάρκεια περιοδείας χτες στα προνοιακά ιδρύματα της Ηλείας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) Λεχαινών και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ) στον Πύργο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ, παρότι διαθέτει νεότευκτο κτίριο, σύγχρονες εγκαταστάσεις και ειδικό εξοπλισμό για να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία στο πεδίο της αποκατάστασης, τα τελευταία δύο χρόνια ουσιαστικά δε λειτουργεί. Από το 2003 - όταν και παραδόθηκε προς χρήση - το κέντρο πρόνοιας ουδέποτε στελεχώθηκε με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό αφού δεν καταχωρήθηκε στον οργανισμό λειτουργίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να προσλαμβάνονται από το 2004 εργαζόμενοι με προγραμματικές συμβάσεις των έξι μηνών, να εργάζονται περίπου 40 άτομα και να γίνονται 2.000 συνεδρίες το χρόνο μέχρι το 2009. Από τότε, όταν και έληξαν οι συμβάσεις που ήταν σε ισχύ, δεν έχει προσληφθεί κανένας, με αποτέλεσμα δύο χρόνια τώρα το ίδρυμα να μη λειτουργεί και εκατοντάδες άτομα και οι οικογένειές τους να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Το ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ, παρότι διαθέτει νέο κτίριο, σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, τα τελευταία 2 χρόνια ουσιαστικά δε λειτουργεί
Το ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ, παρότι διαθέτει νέο κτίριο, σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, τα τελευταία 2 χρόνια ουσιαστικά δε λειτουργεί
Παρά τις προσπάθειες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Ηλείας και των τεσσάρων εργαζομένων που έχουν απομείνει για τη στελέχωση του ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ, με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει γίνει τίποτα. Μάλιστα, η κοροϊδία της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε όριο όταν για να εντάξει στον οργανισμό λειτουργίας το Κέντρο πρότεινε να λειτουργήσει με 10 άτομα προσωπικό, όταν το ΔΣ του ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ, με βάση τις ανάγκες που διαμορφώνονται και την κάλυψή τους στοιχειωδώς, προτείνει το λιγότερο 32 άτομα.

Σε ό,τι αφορά το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι ένα ίδρυμα το οποίο περιθάλπει παιδιά με ειδικές ανάγκες και διανοητικά προβλήματα (όλα τα περιστατικά είναι βαριάς μορφής). Οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων για τη λειτουργία του ιδρύματος δεν αρκούν καθώς σε σύνολο 163 οργανικών θέσεων οι μισές δεν έχουν καλυφθεί με αποτέλεσμα το προσωπικό να καταπονείται ακόμη περισσότερο λόγω και της φύσης της εργασίας. Οι ίδιες οι εγκαταστάσεις του κτιρίου - χτίστηκε το 1987 - είναι ακατάλληλες τόσο από άποψη υποδομών όσο και από σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 8 χρόνια δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός, δεν υπάρχει σταθερή ιατρική φροντίδα όπως κατήγγειλε η Αννα Μαζαράκη, διοικητής του ιδρύματος, καθώς τα έκτακτα περιστατικά τα επιλαμβάνεται ο αγροτικός γιατρός της περιοχής.

Θέλουν η Πρόνοια να περάσει σε εθελοντισμό - φιλανθρωπία

Στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε σχετικά:

«Στην Ηλεία, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχει ραγδαία υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρόνοιας προς τα άτομα που την έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια αυτή υπονομεύεται από την έλλειψη εκπαιδευμένου και βοηθητικού προσωπικού. Λέμε ότι είναι συνειδητή επιλογή η υποβάθμιση αυτή γιατί την εντοπίζουμε στην υπόθεση κόστους - οφέλους, στην εμπορευματοποίηση των προνοιακών δομών όπως και των υπηρεσιών Υγείας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι δημόσιες δομές. Ταυτόχρονα, η λογική που κυριαρχεί είναι αυτή του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας μέσα από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση.

Η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση, τόσο σε ό,τι αφορά τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερη φροντίδα όσο και στους εργαζόμενους στα προνοιακά αυτά ιδρύματα. Αυτή η λογική εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία των κυβερνήσεων, στην ικανοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής όπου ουσιαστικά η Υγεία, η Παιδεία και η Πρόνοια μετατρέπονται σε εμπόρευμα.

Οι οικογένειες που έχουν να διαθέσουν χρήματα για να παρέχουν τις προνοιακές φροντίδες στο παιδί τους θα μπορούν να το κάνουν ενώ οι λαϊκές οικογένειες οδηγούνται σε μια κατάσταση εξαθλίωσης, βαρβαρότητας και απανθρωπιάς στον τομέα αυτό. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πεδίο δράσης και για την επιχειρηματική δράση - αυτό αφορά και τις ΜΚΟ - που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην Πρόνοια. Αυτή η κατάσταση που υπάρχει στα προνοιακά ιδρύματα είναι αντανάκλαση της γενικότερης φιλοσοφίας και πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα, η οποία ουσιαστικά κλιμακώνει τη βάρβαρη και αντιλαϊκή επίθεση με πρόσχημα την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010 από το 9,6% του ΑΕΠ στο 10,5%».

Ενισχύονται οι άθλιες εργασιακές σχέσεις στα ΤΕΙ

«Θέσεις - πιστώσεις» για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) στα ΤΕΙ της χώρας και την ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, με σχετική απόφαση, αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, πώς εννοεί τη θέση εργασίας στα ιδρύματα της χώρας. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, που υπογράφει ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος, τα ΤΕΙ έχουν την «ευχέρεια» να «αξιοποιήσουν» «τις διατιθέμενες πιστώσεις προσλαμβάνοντας για κάθε πίστωση περισσότερους εκπαιδευτικούς»! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η κάθε πίστωση - θέση «σπάει» σε πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι «φυσικά» είναι ελαστικά εργαζόμενοι.

Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με το έγγραφο, «ο συνολικός αριθμός εβδομαδιαίας απασχόλησης» των εκπαιδευτικών πρέπει «να μην υπερβαίνει το ανώτατο προβλεπόμενο, για κάθε κατηγορία, εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας». Οι πιστώσεις, δηλαδή, θα αντιστοιχούν σε διαφορετικό αριθμό ωρών διδασκαλίας, ανάλογα με την κατηγορία. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εντάσσονται σε κατηγορία πρόσληψης με 16 ώρες την εβδομάδα και μισθό που είναι ποσοστιαίος σε αυτόν του καθηγητή, αλλά και εκπαιδευτικοί με όριο τις 15 ώρες εβδομαδιαίως, με ωριαία αντιμισθία.

Το υπουργείο Παιδείας, με τις «πιστώσεις - θέσεις», οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, από τη μία μειώνει τις θέσεις που ήδη υπάρχουν και από την άλλη προτρέπει τα ΤΕΙ να προσλαμβάνουν πολλούς εργαζόμενους για μία θέση εργασίας. Πρακτικά «συμβουλεύει» τα ΤΕΙ να προσλαμβάνει ακόμα περισσότερους έκτακτους καθηγητές με λίγες ώρες εργασίας. Υπενθυμίζουμε πως στα περισσότερα ΤΕΙ ήδη οι έκτακτοι αποτελούν την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και πολλές τα ποσοστά φτάνουν στο 80%.

Οι 2.800 «θέσεις - πιστώσεις» κατανέμονται στα παρακάτω ΤΕΙ ως εξής: Αθήνας 498, Δυτ. Μακεδονίας 140, Ηπείρου 176, Θεσσαλονίκης 316, Ιονίων Νήσων 42, Καβάλας 168, Καλαμάτας 77, Κρήτης 239, Λαμίας 126, Λάρισας 274, Μεσολογγίου 70, Πάτρας 183, Πειραιά 246, Σερρών 84, Χαλκίδας 119, ΑΣΠΑΙΤΕ 42.

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας απόψε στις 8 το βράδυ στα παράπλευρα διόδια που έστησε η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στη Λεπτοκαρυά και εγκαινιάζει σήμερα, διοργανώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Δίου - Ολύμπου, και καλεί τον εργαζόμενο λαό και τους μικροεπαγγελματίες της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά και να ακυρώσουν με τον αγώνα τους τη νέα επιδρομή στο εισόδημά τους.

Η εμπειρία των συγχωνεύσεων σχολείων στην Πορτογαλία

Τα αρνητικά αποτελέσματα από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στην Πορτογαλία παρουσιάζει η εθνική ομοσπονδία εκπαιδευτικών της χώρας (FENPROF), σε επιστολή της στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Στην επιστολή αναφέρεται στη συγχώνευση 1.933 σχολικών μονάδων στην Ελλάδα και σημειώνει: «Αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί επίσης στην Πορτογαλία, με πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της εκπαίδευσης». Στη συνέχεια ενημερώνει για την εμπειρία των συγχωνεύσεων σχολείων στην Πορτογαλία παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως:

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε αποφασίσει να κλείσουν «όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με λιγότερους από 21 μαθητές» και «έκλεισαν περισσότερα από 701 σχολεία το 2010, χωρίς να λάβουν υπόψη τη διαφορετική πραγματικότητα κάθε σχολείου και τις συνέπειες που έχει το κλείσιμο χωρίς διακρίσεις στην ερήμωση της επαρχίας». Επίσης, το 2010, «αγνοώντας τις απόψεις των σχολικών κοινοτήτων και των τοπικών αρχών» αποφάσισε τη συγχώνευση «σχεδόν 200 προπαρασκευαστικών σχολείων και σχολείων δευτεροβάθμιας σε 48 τεράστια "σχολικά συγκροτήματα"», μη λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παράγοντες. Μάλιστα, αναφέρει πως «η κυβέρνηση τελικά αναγνώρισε ότι αυτή η αναδιάρθρωση έχει επιτρέψει τη μείωση 5.000 δασκάλων στο σύστημα κατά το 2010-'11».

Τέλος, η FENPROF συμπληρώνει πως από μια μελέτη που έκανε κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η συγχώνευση των σχολείων με τις διαφορετικές ιστορίες και τους πολιτισμούς (σε μερικές περιπτώσεις φυσικώς απομακρυσμένα), σε τεχνητές "οργανικές μονάδες", οδηγεί σε απανθρωποποιημένους χώρους και σε απρόσωπες σχέσεις, καθώς επίσης και σε αυξανόμενες συγκρούσεις, στη γραφειοκρατία και στο συγκεντρωτισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ