ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 11 ΜΑΗ
Να γίνει βήμα μαζικού αγώνα για την αποτροπή της αντεργατικής επίθεσης

Κοινή σύσκεψη, χτες, για την οργάνωση της κινητοποίησης από τις τοπικές Γραμματείες Αθήνας, Πειραιά, Θριασίου και Λαυρεωτικής

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη να παρέμβει αποφασιστικά, να παρεμποδίσει τα νέα αντεργατικά μέτρα, να αντιπαλέψει με αξιώσεις την αντιλαϊκή πολιτική, να δώσει τη μάχη και να δημιουργήσει τους όρους για να περάσει η εργατική τάξη στην αντεπίθεση. Αυτό το μήνυμα ήρθε χτες από την κοινή σύσκεψη, μία ημέρα μετά το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που διοργάνωσαν οι τοπικές Γραμματείες Αθήνας, Πειραιά, Θριασίου και Λαυρεωτικής του ΠΑΜΕ, για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 11 Μάη.

Στον «οδικό χάρτη», με τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει τα νέα επώδυνα μέτρα, το ΠΑΜΕ, οι εργάτες και οι εργάτριες αντιπαραθέτουν και καταστρώνουν το δικό τους «Χάρτη της Οργάνωσης και της Πάλης», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη. Στο κέντρο της προσοχής μπήκε το συγκεκριμένο σχέδιο δουλειάς που πρέπει να έχει κάθε ταξικό συνδικάτο, κάθε Επιτροπή Αγώνα, κάθε εκλογικός συνδυασμός που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ.

Γιατί, όπως υπογραμμίστηκε και στην εισήγηση που παρουσίασε ο Χρ. Κατσώτης, η απεργία στις 11 του Μάη «είναι μια ξεχωριστή απεργία, που γίνεται την παραμονή της εξειδίκευσης και νέων μέτρων που γενικεύουν την αντεργατική επίθεση» και ενώ η εργοδοσία ενισχύει τους μηχανισμούς παρέμβασής της στους χώρους δουλειάς, εντείνει την επιθετικότητά της, η κυβέρνηση ενισχύει την προπαγάνδα της και συνολικά η αστική τάξη με όλους τους μηχανισμούς της επιχειρεί να υπονομεύσει την απεργία. Γι' αυτό η απεργία πρέπει να μετατραπεί σε βήμα μαζικής απόρριψης των νέων επώδυνων και βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

Να γίνει δουλειά με συσκέψεις άμεσα σε όλους τους κλάδους, με τη συμμετοχή όλων των κρίκων, με πρόγραμμα, άνθρωπο τον άνθρωπο, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο, υπάρχουν οι προϋποθέσεις - όπως υπογράμμισαν πολλοί συνδικαλιστές - το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ να φτάσει παντού.

Η δράση αυτή να αγκαλιάσει και νέες δυνάμεις, όπως τη συνδικαλίστρια από το Καζίνο Πάρνηθας, που πρώτη φορά ήρθε σε σύσκεψη του ΠΑΜΕ, για να πει με καθαρή φωνή: «Οταν η εργοδοσία άρχισε να "ρίχνει ξύλο" με διάφορους τρόπους μέσα στην επιχείρηση, μόνο τα παιδιά του ΠΑΜΕ ήταν μαζί μας στον αγώνα. Μόνο η πόρτα του ΠΑΜΕ ήταν ανοιχτή, όταν οι άλλοι μας γύρισαν την πλάτη...».

Οπως η εργαζόμενη που συνάντησαν χτες σε περιοδεία οι συνδικαλιστές από το Χρηματοπιστωτικό που τους έλεγε ότι δε θα δεχτεί να γίνει το 8ωρο 4ωρο που επιδιώκει η εργοδοσία: «Δεν θα υπογράψω, ακόμα και αν πεινάσουν τα παιδιά μου...».

Τέτοιες αγωνιστικές διαθέσεις γίνονται όσο περνάει ο καιρός ακόμα πιο έντονες, χρειάζεται όμως - όπως τόνισαν συνδικαλιστές - οι ταξικές δυνάμεις να δώσουν ανοιχτά την ιδεολογική μάχη, με επιχειρήματα, με επιμονή και υπομονή να σπάσουν το κλίμα φόβου και ηττοπάθειας που καλλιεργεί ο αντίπαλος, αλλά και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Να γίνει καθαρό στους εργαζόμενους ότι όσο πιο ανοργάνωτος είναι ο εργάτης, όσο υποχωρεί, τόσο η εργοδοσία θα γίνεται πιο επιθετική, τόσο θα χειροτερεύει η θέση του. Το ζητούμενο είναι - όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη σύσκεψη - «ο αγώνας να διώξει το φόβο και να μην μπει ο φόβος εμπόδιο στον αγώνα».

Επιπλέον, αναδείχθηκε πως πρέπει «να κουβεντιάσουμε ανοιχτά τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους πρέπει να δίνονται οι αγώνες», απαντώντας στο ζήτημα της αποτελεσματικότητάς τους και πώς αυτή διασφαλίζεται. Σ' αυτό το πλαίσιο πρέπει να αξιοποιηθεί και η πείρα από κλάδους όπως αυτός της ΔΕΗ, όπου μπορεί να έγιναν πολυήμερες κινητοποιήσεις, αλλά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στήριζαν το λεγόμενο «υγιή ανταγωνισμό» και την «απελευθέρωση της Ενέργειας», στρώνοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας και την κατεδάφιση.

Στη μάχη και οι ναυτεργάτες

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους «να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο, πιο αποφασιστικά να συμβάλλουμε στην οργάνωση, συσπείρωση δυνάμεων» για την προετοιμασία της απεργίας στις 11 Μάη απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μαγείρων), η Πανελλήνια Ενωση Ρυμουλκών-Ναυαγοσωστικών και η ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Παράλληλα απαιτούν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για να καθορίσει απεργιακή κινητοποίηση στις 11 Μάη.

Στο μεταξύ χτες, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών προστέθηκε τροπολογία ώστε (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση) να «απλουστεύεται εφεξής η διαδικασία απαλλαγής του πλοιοκτήτη από τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ υπό προϋποθέσεις». Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ, ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ κατήγγειλε την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου που υπηρέτησαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ οξύνοντας συνολικά τα προβλήματα σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων και αφού υπενθύμισε τα νομοθετήματα που έχουν οδηγήσει στον αφανισμό των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, αυξάνοντας τα ελλείμματα του ΝΑΤ, υπονομεύοντας τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα της ναυτεργατικής οικογένειας, τόνισε: «Σ' αυτήν την κατεύθυνση προωθείται αντιναυτεργατική νομοθετική ρύθμιση του ΥΘΥΝΑΛ, απαλλάσσοντας τους εφοπλιστές της κρουαζιέρας από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, χαρίζοντας 19.000.000 δολάρια στον όμιλο Λούη, ενώ την ίδια στιγμή κυβέρνηση - τρόικα κόβουν μισθούς, συντάξεις των ναυτεργατών, των εργαζομένων, ιδιωτικοποιούν Υγεία - Παιδεία, ξεπουλούν τη Δημόσια Περιουσία».

«Ταυτόχρονα - τόνισε - παραμένουν ανασφάλιστα πλοία (RUZGAR - ROPAX Ι - ROPAX II κ.ά.) παρότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΠΝΟ - εφοπλιστών, δεν εφαρμόζουν τις οργανικές συνθέσεις, δεν προκαταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι εφοπλιστές στο ΝΑΤ, ναυτολογούνται και απολύονται ναυτεργάτες ανασφάλιστοι με ευθύνη του ΥΘΥΝΑΛ και του ΝΑΤ».

ΞΑΝΘΗ
«Ταξίδι» στους καπνεργατικούς αγώνες

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση - πικετοφορία
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση - πικετοφορία
Εκδήλωση - πικετοφορία για τους μεγάλους καπνεργατικούς αγώνες στην Ξάνθη τις δεκαετίες του 1920 και 1930 πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών, το Σάββατο 30 Απρίλη. Εκδήλωση που πήρε χαρακτήρα πανεξόρμησης για την απεργιακή συγκέντρωση της 1ης του Μάη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου σήμερα βρίσκεται η καμπάνα που χτυπούσαν οι καπνεργάτες στην αρχή και τη λήξη του οχτάωρου το 1925. Εκεί μπροστά έγινε αναδρομή σε αγώνες - σταθμούς του καπνεργατικού κινήματος, όπως:

Το 1925 όταν το καπνεργατικό σωματείο της Ξάνθης κήρυξε απεργία για την καθιέρωση του Δώρου. Η απεργία κράτησε 25 μέρες, οι καπνεργάτες κατάφεραν να επιβάλουν με τον αγώνα τους το Δώρο. Η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε διώξεις, συνελήφθησαν 70 καπνεργάτες, οι οποίοι δικάστηκαν και φυλακίστηκαν στην Κομοτηνή. Μαζί τους δικάστηκε η καμπάνα που την είχαν τοποθετήσει οι συνδικαλιστές καπνεργάτες στο κέντρο της πόλης και την χτυπούσαν στην αρχή και στο τέλος του οχτάωρου. Η καμπάνα παρέμεινε στις φυλακές της Κομοτηνής 6 μήνες.

Το 1928, πραγματοποιήθηκε νέα απεργία από τους καπνεργάτες της Ξάνθης για τα μεροκάματα, η οποία διήρκεσε 36 ημέρες. Η τότε κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Αστυνομία να καταπνίξει την απεργία. Στην επίθεση που ακολούθησε υπήρξαν νεκροί εργάτες, ανάμεσά τους οι Καρά Ισμαήλ και Καραβάνας Σωκράτης.

Το 1936 έγινε νέα απεργία των καπνεργατών που κράτησε 36 ημέρες. Μαζί τους συμμετείχαν και τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία και οι επαγγελματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ