Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΞΑΝΘΗ
«Ταξίδι» στους καπνεργατικούς αγώνες

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση - πικετοφορία
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση - πικετοφορία
Εκδήλωση - πικετοφορία για τους μεγάλους καπνεργατικούς αγώνες στην Ξάνθη τις δεκαετίες του 1920 και 1930 πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών, το Σάββατο 30 Απρίλη. Εκδήλωση που πήρε χαρακτήρα πανεξόρμησης για την απεργιακή συγκέντρωση της 1ης του Μάη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου σήμερα βρίσκεται η καμπάνα που χτυπούσαν οι καπνεργάτες στην αρχή και τη λήξη του οχτάωρου το 1925. Εκεί μπροστά έγινε αναδρομή σε αγώνες - σταθμούς του καπνεργατικού κινήματος, όπως:

Το 1925 όταν το καπνεργατικό σωματείο της Ξάνθης κήρυξε απεργία για την καθιέρωση του Δώρου. Η απεργία κράτησε 25 μέρες, οι καπνεργάτες κατάφεραν να επιβάλουν με τον αγώνα τους το Δώρο. Η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε διώξεις, συνελήφθησαν 70 καπνεργάτες, οι οποίοι δικάστηκαν και φυλακίστηκαν στην Κομοτηνή. Μαζί τους δικάστηκε η καμπάνα που την είχαν τοποθετήσει οι συνδικαλιστές καπνεργάτες στο κέντρο της πόλης και την χτυπούσαν στην αρχή και στο τέλος του οχτάωρου. Η καμπάνα παρέμεινε στις φυλακές της Κομοτηνής 6 μήνες.

Το 1928, πραγματοποιήθηκε νέα απεργία από τους καπνεργάτες της Ξάνθης για τα μεροκάματα, η οποία διήρκεσε 36 ημέρες. Η τότε κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Αστυνομία να καταπνίξει την απεργία. Στην επίθεση που ακολούθησε υπήρξαν νεκροί εργάτες, ανάμεσά τους οι Καρά Ισμαήλ και Καραβάνας Σωκράτης.

Το 1936 έγινε νέα απεργία των καπνεργατών που κράτησε 36 ημέρες. Μαζί τους συμμετείχαν και τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία και οι επαγγελματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ