ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2011
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ - ΠΛΕΪ ΟΦ
Κυβερνητικό παιχνίδι εντυπώσεων

Σπασμωδικές και αποσπασματικές αντιδράσεις - με κύριο στόχο τις εντυπώσεις - από την κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη συνενοχή της στη διαμορφωθείσα (λόγω και των πολιτικών της) ποδοσφαιρική πραγματικότητα, η πολιτική ηγεσία διέρρευσε χτες την πρόθεσή της να αναβληθούν ή και να ματαιωθούν τα πλέι οφ. Πρόκειται για μια κίνηση πίεσης προς ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα, τους μόνους φορείς που - βάσει του αυτοδιοίκητου - μπορούν να αποφασίσουν.

Μετά από συσκέψεις ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης, και ο γγΑ Π. Μπιτσξής, έκαναν σχετική εισήγηση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος - μετά από νέα σύσκεψη σήμερα το πρωί - θα γνωστοποιήσει την απόφασή του. Η κυβερνητική προσπάθεια γίνεται - με χαρακτηριστική καθυστέρηση - μετά το θόρυβο που προκάλεσαν τα συμβάντα στον τελικό Κυπέλλου αλλά και (πάντα βάσει των ίδιων διαρροών) πληροφορίες για ετοιμασία νέων επεισοδίων με ποδοσφαιρική και εξωαθλητική αφετηρία.

Η πρόταση των κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών στηρίζεται στη λογική του παζαριού. Δηλαδή ζητείται το «πολύ» για να κερδηθεί το «λίγο». Δηλαδή - στη λογική της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού (σύμφωνα με τις διαρροές), την άρνηση αναβολής ή ματαίωσης να ακολουθήσει συμφωνία για διεξαγωγή του μίνι πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών.

ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα, αφού δε ρωτήθηκαν επίσημα, αλλά αντιδρούν στην αναβολή/ματαίωση. Επικαλούμενες - εκτός άλλων - οικονομικά θέματα (χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα και ρήτρες), αντίθεση με διατάξεις και κανονισμούς και πρόβλημα ημερομηνιών (πρέπει να δηλωθούν οι ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, υποχρεώσεις εθνικής ομάδας).

Μένει να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις θα τις κάνουν να δεχτούν το «κεκλεισμένων των θυρών». Να θυμίσουμε εδώ ότι χωρίς την έγκριση των ποδοσφαιρικών φορέων, κάθε κυβερνητική απόφαση μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση στο σχετικό αυτοδιοίκητο. Μάλλον αυτό το γεγονός οδήγησε τη ΓΓΑ σε μερική διάψευση. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως δεν «έχει ληφθεί απόφαση αναβολής» αλλά προσθέτει: «Εξετάζονται όλες οι προτάσεις και τα μέτρα, που διαθέτει η πολιτεία, προκειμένου να διεξαχθεί κανονικά το πρωτάθλημα, χωρίς επεισόδια».

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΑΕ
Υποβιβασμός Ηρακλή... μπάχαλο για τη θέση

Στη Football League θα αγωνίζεται την επόμενη περίοδο ο Ηρακλής. Η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ δεν έκανε δεκτή την προσφυγή του και δεν έδωσε την απαραίτητη άδεια στους «κυανόλευκους».

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γ. Τάκης, σε δηλώσεις του («Sentra 103,3») - μεταξύ άλλων - ανέφερε: «Αποφάσισαν με μια υπογραφή να τερματίσουν 100 χρόνια ιστορία. Το σωματείο αφανίζεται. Αυτοί που αντέχουν τα σκάνδαλα με τις κασέτες και τη βία στα γήπεδα και έχουν τέτοιο πλεόνασμα ξεδιαντροπιάς, ας μας πουν τι γίνεται».

Σε ανακοίνωση της ΠΑΕ γίνεται λόγος - μεταξύ άλλων - για «κύκλους διαπλοκής και ανικανότητας» για «μετασχηματισμό γελοίας φάρσας σε πρωτοφανές έγκλημα», «πλεόνασμα ξεδιαντροπιάς». Επίσης υπήρξε... προειδοποίηση ότι «ίσως, να γνωρίσουν τα επίχειρα των κατάπτυστων αποφάσεών τους»...

Σε συγκέντρωση οπαδών του Ηρακλή, στο «Κατσάνειο», υπήρξε προπηλακισμός του Γ. Τάκη και του Αλ. Κεσόπουλου (οικονομικός υπεύθυνος), ενώ κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας έγιναν επεισόδια και συμπλοκές με την Αστυνομία. Αλλοι οπαδοί του «Γηραιού» έριξαν γιαούρτια στα γραφεία της ΕΠΟ. Τόσο σε Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα έγιναν αρκετές προσαγωγές.

Αντίθετα έγινε δεκτή η έφεση του Πανιωνίου και οι «κυανέρυθροι» παραμένουν στη Super League. Ανακοίνωση (με στόχο αυτή την απόφαση) εξέδωσε και η Λάρισα. Με ερωτηματικά που περιγράφουν - κατά την άποψή της - καταστρατήγηση των κανονισμών. Με αναφορές σε «προαναγγελθείσα αδειοδότηση», «σκηνοθετημένη διαδικασία» και «θέατρο του παραλόγου».

Πλέον αυτό που απομένει είναι να διαπιστωθεί η ομάδα που θα πάρει τη θέση του «Γηραιού». Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΠΟ θα προέρχεται από την Football League. Ομως η διοίκηση της Super League έχει προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο ζητώντας να μην εφαρμοστούν οι κανονισμοί (άνοδος ομάδας από την αμέσως επόμενη κατηγορία), αλλά να παραμείνει στο πρωτάθλημα ομάδα που είχε μαθηματικά υποβιβαστεί. Στην προκειμένη περίπτωση ο Αστέρας Τρίπολης. Στην εκδίκαση έχει ζητήσει να παρέμβει και η διοίκηση της Football League.

Στο μεταξύ έφεση στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ άσκησε ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Μ. Αντωνακάκης. Κατά της απόφασης που πήρε η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League να κρίνει ως «απαράδεκτη» την πειθαρχική δίωξη στον πρόεδρο του Αστικού Συνεταιρισμού και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκη, για τα δρώμενα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

  • Για την Παρασκευή το πρωί κλήθηκαν σε απολογία (για όσα έγιναν στον τελικό Κυπέλλου) ενόψει της Πειθαρχικής Επιτροπής στην Ομοσπονδία, ΑΕΚ και Ατρόμητος.
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ
Στη Βαρκελώνη με αισιοδοξία

Mε στόχο να επιστρέψει έχοντας στη... φανέλα του το 6ο αστέρι, κάτι που θα σημαίνει και την ισάριθμη κατάκτηση του κορυφαίου τροπαίου στην Ευρώπη σε επίπεδο συλλόγων, αυτό της Ευρωλίγκας, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται από χτες στη Βαρκελώνη προκειμένου να συμμετάσχει στο φετινό φάιναλ φορ της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Μάη. Οι «πράσινοι», που στον ένα ημιτελικό της Παρασκευής θα αντιμετωπίσουν τη Σιένα (στο άλλο παιχνίδι Ρεάλ Μαδρίτης - Μακάμπι Τελ Αβίβ), έχουν στόχο την παρουσία τους στον τελικό της Κυριακής και την επιστροφή στα πρωτεία της Ευρώπης. Στους κόλπους του «τριφυλλιού» υπάρχει η αισιοδοξία ότι η αποστολή μπορεί να εξελιχθεί με επιτυχία, ιδιαίτερα μετά το γεγονός πως οι «πράσινοι» ήταν αυτοί που άφησαν έξω ένα από τα βασικά φαβορί της διοργάνωσης, όπως ήταν η Μπαρτσελόνα που δε θα συμμετέχει στο φάιναλ φορ που γίνεται... σπίτι της. Αν και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην ομάδα, τονίζοντας σε όλους ότι προέχει ο αγώνας με την ιταλική ομάδα και αυτό είναι που θα πρέπει να σκέφτονται.

«Ολοι οι παίκτες είναι διψασμένοι για διάκριση. Το κίνητρο είναι ακόμα μεγαλύτερο για ορισμένους από εμάς που πάμε για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καϊμακόγλου κατά την αναχώρηση της ομάδας,

Από την πλευρά του ο Στράτος Περπέρογλου αναφέρθηκε στις δυσκολίες του αγώνα με τη Σιένα. «Περιμένουμε δύσκολο παιχνίδι. Η Σιένα είναι μία μαχητική ομάδα, και απέδειξε στην προηγούμενη φάση ότι μπορεί να πετύχει τα πάντα. Δε θα τα παρατήσει σε κανένα σημείο του παιχνιδιού».

ΠΟΛΟ
Προβάδισμα με ανατροπή

Τάραξε τα νερά ο Ολυμπιακός χθες στον πρώτο τελικό για το Πρωτάθλημα της Α1 γυναικών, αφού πήρε σπουδαία νίκη στο κολυμβητήριο του Λαιμού επί της Βουλιαγμένης με 7-6 σπάζοντας το πλεονέκτημα έδρας των αντιπάλων του και έχοντας πλέον τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι «ερυθρόλευκες» έπαιξαν καλή άμυνα και έδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση στα κρίσιμα σημεία του, όταν η Βουλιαγμένη ισοφάρισε σε 6-6 προς το τέλος του αγώνα. Ο δεύτερος τελικός θα φιλοξενηθεί το Σάββατο (7/5) στο κολυμβητήριο του Πειραιά, με τις δύο ομάδες να επιστρέφουν στη Βουλιαγμένη την επόμενη Τετάρτη (11/5).

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Καθάρισαν οι τρεις...

Εκλεισαν χθες οι τρεις από τις τέσσερις θέσεις των φετινών ημιτελικών για την Α1 ανδρών αφού ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ πέτυχαν τη 2η νίκη τους επί Κολοσσού Ρόδου και Καβάλας, αντίστοιχα, και ακολούθησαν τον Παναθηναϊκό στην τετράδα. Αντίθετα, Μαρούσι και Αρης θα τα ξαναπούν σε τρίτο παιχνίδι, όπου θα κριθεί ποια ομάδα θα συμπληρώσει την τετράδα.

Στο κλειστό του Αγ. Θωμά ένας μεταμορφωμένος σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι στο «Αλεξάνδρειο» Αρης επικράτησε 62-51 του Αμαρουσίου και ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά των προημιτελικών. Ετσι, θα έχει την ευκαιρία το Σάββατο μέσα στην έδρα του να διεκδικήσει την πρόκρισή του στην τετράδα των πλέι οφ. Κορυφαίος για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ο Κώστας Χαραλαμπίδης που σταμάτησε στους 16 πόντους. Οι γηπεδούχοι έχασαν έτσι σπουδαία ευκαιρία να πανηγυρίσουν από χθες την πρόκρισή τους.

Σπουδαίο παιχνίδι έγινε και στην Καβάλα, όπου, χάρη στις βολές του Στίγγερς, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση κόντρα στην τοπική ομάδα, αφού επικράτησε με 64-62 στο δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι. Ο Δικέφαλος θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό.

Χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, ο Ολυμπιακός νίκησε και στη Ρόδο τον Κολοσσό με 83-67 και πλέον θα περιμένει το αποτέλεσμα του 3ου αγώνα Αρης - Μαρούσι που απομένει για να μάθει τον αντίπαλό του στα ημιτελικά.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Με θριαμβευτικό τρόπο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σφράγισε χτες την πρόκρισή της για το φετινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο (Γουέμπλεϊ 28 Μάη), αφού μετά τη νίκη της στη Γερμανία με 2-0 επικράτησε για δεύτερη φορά της Σάλκε με 4-1 (Βαλέντσια 26', Γκίμπσον 31', Αντερσον 72', 77' - Xουράδο 36'), στο Ολντ Τράφορντ. Οι παίκτες του Αλεξ Φέργκιουσον ήταν καλύτεροι των αντιπάλων τους και ιδιαίτερα στο β' μέρος, όταν και επέβαλαν πλήρως το ρυθμό τους και έφτασαν στη μεγάλη νίκη. Οι «κόκκινοι διάβολοι» θα αντιμετωπίσουν στον τελικό την Μπαρτσελόνα.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τον Τελικό

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν χτες οι καταθέσεις στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλο για τα θλιβερά επεισόδια στον αγώνα Ατρόμητου - ΑΕΚ. Ο πρόεδρος του Ατρόμητου Γ. Σπανός καταθέτοντας στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι δεν είχε άμεση εικόνα των επεισοδίων και περιορίστηκε σε όσα έπεσαν στην αντίληψή του. Επίσης, χτες κατέθεσε και ο εκπρόσωπος του ΟΑΚΑ που έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση με την εταιρεία ασφάλειας του γηπέδου (σεκιούριτι), ενώ στις επόμενες μέρες θα καταθέσει ο πρόεδρος της ΑΕΚ Στ. Αδαμίδης.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Και τώρα οι δυο τους...

Ο τίτλος θα πάει σε δικέφαλο. Το ερώτημα είναι σε ποιον από τους δύο. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διπλασίασαν τις νίκες τους, στη β' φάση του πρωταθλήματος της Α1 χάντμπολ και πλέον από τη μεταξύ τους αναμέτρηση το Σάββατο θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Οι γηπεδούχοι αρκούνται και στην ισοπαλία, ενώ οι φιλοξενούμενοι θέλουν μόνο τη νίκη για να στεφθούν τροπαιούχοι. Οι «ασπρόμαυροι» επικράτησαν του ΑΣΕ Δούκα με 25-18 και οι «κιτρινόμαυροι» του Διομήδη Αργους με 29-25. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν από 21 πόντους, ΑΣΕ Δούκα 16 και Διομήδης Αργους 15. Για τις θέσεις 9-12 τα αποτελέσματα ήταν: Πανελλήνιος - Ζαφειράκης Νάουσας 35-27, ΧΑΝΘ - Ιωνικός 38-28. Ετσι Ιωνικός και Ζαφειράκης υποβιβάζονται. Η βαθμολογία ΧΑΝΘ 12, Πανελλήνιος 10, Ιωνικός 6, Ζαφειράκης 4.

  • Στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών ΑΣΕ Ορμή και Ν. Ιωνία θα βρεθούν στον τελικό και θα αναμετρηθούν για το τρόπαιο μετά τις νίκες τους επί του ΠΑΟΚ (25-15) και της Αρτας (26-25), αντίστοιχα. Για τα πλέι άουτ είχαμε: Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών - Μακεδονικός 19-18. Στην Α2 υποβιβάζονται ο Μακεδονικός, ο Αρίων Πτολεμαΐδας, ο Αρης Νίκαιας και ο Αρης Θεσσαλονίκης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ