ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
Καταδίκασαν την αντιαγροτική πολιτική

Με συνθήματα καταδίκης της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, «υποδέχτηκαν», χτες το απόγευμα, στην Κοζάνη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΥ, στην ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ. Ο υπουργός παραβρέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για να παρουσιάσει «το καλάθι» των προϊόντων της περιοχής.

Οι διαδηλωτές αρχικά στάθηκαν στην είσοδο της Περιφέρειας και στη συνέχεια μετέφεραν τη διαδήλωση μέσα στο χώρο της συνεδρίασης, όπου ξεδίπλωσαν ένα πανό διαμαρτυρίας. Αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Το «καλάθι» των προϊόντων της περιοχής περιλαμβάνει τα κρασιά, τον κρόκο, τα όσπρια, τις πατάτες, τα μήλα και τα ροδάκινα, τα μανιτάρια, τις τρούφες, το ιπποφαές, τα αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά και τα ενεργειακά φυτά για βιομάζα. Επίσης, ανακοινώθηκε η δημιουργία πρότυπου πάρκου ροδάκινων στο Βελβεντό.

«Καλά είναι τα καλάθια, όμορφα, παραδοσιακά και επικοινωνιακά πιασάρικα. Ομως το πρόβλημα είναι το περιεχόμενο. Και το περιεχόμενο των καλαθιών σας είναι οι εντολές και οι οδηγίες της ΚΑΠ, της ΕΕ και του ΠΟΕ. Οσο καλά αμπαλαρισμένο κι αν είναι αυτό το περιεχόμενο κουβαλάει μέσα του την καταστροφή και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς», σημείωσε στην παρέμβασή του ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Τσάκωνας.

Θύμισε τις δυναμικές καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας, όπως ο καπνός και τα τεύτλα που δεν υπάρχουν πια. Αναφέρθηκε στη ληστεία των αγροτών από τους εμπόρους και τους μεσάζοντες, τις πολυεθνικές, που αγοράζουν την παραγωγή με τιμές του '90 ενώ οι αγρότες πληρώνουν πανάκριβα τα εφόδια και αγροτικά μηχανήματα, τα χαράτσια της κυβέρνησης για διάφορες αδειοδοτήσεις, τον ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΦΠΑ κλπ. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών σας, που διαχειρίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οι πολιτικές της ΚΑΠ, της ΕΕ και του ΠΟΕ, που πιστά υπηρετείτε», σημείωσε. Και κατέληξε: «Το πρόβλημα δεν είναι το ποια αγροτικά προϊόντα μπορούν να φέρουν κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, τις επιχειρήσεις, τους μεσάζοντες, τους μεγαλέμπορους και μεγαλοαγρότες. Το ζήτημα είναι να υπάρχει πανεθνικός, κεντρικός, επιστημονικός σχεδιασμός που θα λύνει το διατροφικό πρόβλημα του λαού μας, θα αξιοποιεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της βιομηχανίας της χώρας με βάση την αγροτική παραγωγή σε όφελος των αγροτών και των εργαζομένων».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ της σιδηροδρομικής γραμμής, που είχε ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση εμπορικής αμαξοστοιχίας που μετέφερε καύσιμα, πραγματοποίησαν χτες το πρωί φορείς και κάτοικοι του Αμυνταίου Φλώρινας, απαιτώντας επαναλειτουργία των επιβατικών δρομολογίων του ΟΣΕ προς και από την περιοχή. Οπως κατάγγειλαν, τα δρομολόγια των επιβατικών αμαξοστοιχιών έχουν σταματήσει εδώ και τρεις μήνες. Το υπουργείο δεσμεύθηκε για την επαναλειτουργία των δρομολογίων από τις 30 Απρίλη, όμως καμία θετική εξέλιξη δεν προέκυψε.

ΦΑΚΕΛΟ με υποθέσεις κακοδιαχείρισης στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) απέστειλε χτες η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Δρέττα στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ε. Ράικου και ζητά την ποινική διερεύνηση προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

ΙΣΧΥΡΗ αστυνομική δύναμη δεν επέτρεψε χτες στους μετανάστες πρώην απεργούς πείνας της «Υπατίας» να πλησιάσουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε μόνο με τον υπεύθυνο του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή. Οι πρώην απεργοί πείνας είχαν προσυγκεντρωθεί στο σταθμό του μετρό στην Κατεχάκη για να διαμαρτυρηθούν επειδή η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της ποινής κάθειρξης των 8 χρόνων «συμφώνησε» τελικά χτες το μεικτό ορκωτό Εφετείο για τον Γιώργο Βογιατζή - Βούτση, που κατηγορείται για τη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή του Γκύζη (2007). Να σημειωθεί ότι είχε ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα (πρωτοδίκως) κατά της πρώτης απόφασης του δικαστηρίου και ζητούσε μεγαλύτερη ποινή για τον κατηγορούμενο. Ο νεαρός δε θα οδηγηθεί στη φυλακή γιατί έχει εκτίσει την ποινή του και έχει αποφυλακιστεί. Στην απολογία του είπε ότι «δε μετανιώνω, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα το ξαναέκανα». Προηγήθηκε η κατάθεση της μητέρας του, που μίλησε για μεγάλη ποινή που επιβλήθηκε πρωτόδικα, χωρίς αναγνώριση του ελαφρυντικού του νεαρού της ηλικίας και του πρότερου έντιμου βίου.

Εκδήλωση στο Τρίκερι

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στις χιλιάδες αγωνίστριες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, οι οποίες στην περίοδο του Εμφυλίου και μετά (1948 - 1953) βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στο νησάκι Τρίκερι του Παγασητικού, διοργανώνουν αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας και οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Λιτόχωρου. Η εκδήλωση θα γίνει εκεί, στο χώρο του μαρτυρίου, όπου έζησαν σε άθλιες συνθήκες, πρώτα άντρες εξόριστοι και στη συνέχεια γυναίκες και παιδιά, πολλές μωρομάνες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά και έγκυες που γέννησαν εκεί στον τόπο της εξορίας τα παιδιά τους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και της Παγκόσμιας Μέρας της Μητέρας, περιλαμβάνει:

  • Ξενάγηση στο χώρο εξορίας, αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας και κατάθεση στεφανιού ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στις, περίπου, πέντε χιλιάδες γυναίκες που κρατήθηκαν σ' εκείνο το κολαστήριο της μεταβαρκιζιανής βαρβαρότητας, γιατί αρνήθηκαν να προδώσουν τα ιδανικά τους και να αποκηρύξουν τις ιδέες τους, όπως ζητούσαν επίμονα οι δεσμοφύλακές τους, υποβάλλοντάς τες σε φρικτά βασανιστήρια.
  • Εκδήλωση στην παραλία με ομιλίες, μαρτυρίες, αναφορές, απονομή πλακετών.
  • Μουσική εκδήλωση.

Θάνατος αγωνιστή

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
φωτο

«Εφυγε» χτες, σε ηλικία 88 χρόνων, ο σύντροφος

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ,

μέλος του ΚΚΕ και

αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Σάββατο 7.5.2011, στις 10.30 το πρωί, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Η οικογένειά του,

οι σύντροφοί του

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη μάχη του Φαρδύκαμπου (1943), το κορυφαίο γεγονός του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα στη Δυτική Μακεδονία, διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 8 Μάη, η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Παράρτημα Σιάτιστας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Φαρδύκαμπο.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 120 εκτελεσθέντες το 1944 από τους κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες τους πραγματοποιεί το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο Κυριακή 8 Μάη και ώρα 10.30 π.μ. στο χώρο εκτέλεσης στην Αγία Τριάδα Αγρινίου

-- Εκδήλωση για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διοργανώνει το ΔΣ του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Θερίσου στα Χανιά, αύριο Κυριακή 8 Μάη, στις 11.30 π.μ.

-- Εκδήλωση τιμής της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών διοργανώνει το Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στις 9 Μάη στις 10 π.μ., στον ανδριάντα του στρατηγού Σαράφη.

Απειλούσε να πέσει στο κενό

Η απελπισία ώθησε χτες 50χρονο άνδρα από το Ιράν να ανέβει στον 4ο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στην οδό Σολωμού 25, και να απειλεί να αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 50χρονος είχε επιχειρήσει να ταξιδέψει από το λιμάνι της Πάτρας προς την Ιταλία, ωστόσο δεν του επετράπη, καθώς στην κατοχή του είχαν βρεθεί πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στο σημείο είχαν σπεύσει τρία οχήματα της Πυροσβεστικής, καθώς και δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες έχουν αποκλείσει την περιοχή. Τελικά αργά το απόγευμα, ο 50χρονος κατέβηκε από τον 4ο όροφο του κτιρίου.

ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στα Ψηλά Αλώνια

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση, αφιερωμένη στους εκτελεσμένους κομμουνιστές και ΕΑΜίτες από τους ναζί κατακτητές (Ψηλά Αλώνια, 9 Μάη 1944), αύριο Κυριακή 8 Μάη, στις 7 μ.μ., στα Ψηλά Αλώνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ