ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
«Οχι» στις ξένες βάσεις στη Λατινική Αμερική

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ._

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Σεμιναρίου ενάντια στις ξένες βάσεις στη Λατινική Αμερική που διοργανώθηκε από το Κουβανικό Κίνημα για την Ειρήνη και την Κυριαρχία των Λαών (MOVPAZ) σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) στην επαρχία Γκουαντάναμο της Κούβας με την συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων και κινημάτων ειρήνης από 36 χώρες.

Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, που με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» προωθούνται και έχουν σαν αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Επιπλέον καταδίκασαν την συνέχιση της λειτουργίας του στρατόπεδου συγκέντρωσης που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο καθώς και την λειτουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στον κόσμο, ανάμεσα σε άλλες χώρες, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, στον Παναμά, στην Κόστα Ρίκα και στην Κολομβία. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και ο Νίκος Ζώκας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλές για «μεγάλο πόλεμο» με αιχμή το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δηλώσεις εν είδει προειδοποιήσεων εμφανίζεται να κάνει από τη φυλακή του Ιμραλί ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος, σύμφωνα με το φιλοκουρδικό πρακτορείο Φιράτ, προειδοποιεί για έναρξη «μεγάλου πολέμου» μετά τις εκλογές της 12ης Ιούνη, εάν η Τουρκία αρνηθεί να διαπραγματευτεί με το ΡΚΚ και να δώσει τέλος στην πολυετή σύγκρουση. Η φερόμενη ως δήλωση του Α. Οτσαλάν έρχεται τη στιγμή που το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μετά την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κασταμονή, την Τετάρτη, δίνοντας αφορμή για «εκτιμήσεις» ότι η βία θα κλιμακωθεί ιδιαίτερα στις περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

Παράλληλα, η τουρκική ηγεσία επιβεβαιώνει ότι είχε επαφές με τον Α. Οτσαλάν για τερματισμό της βίας, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι δε δέχεται συνομιλίες με τους αντάρτες, οι οποίοι εδώ και χρόνια βρίσκονται στις λίστες των «τρομοκρατικών» οργανώσεων.

Για έκρηξη βίας στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν μιλήσει και Κούρδοι βουλευτές στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ενώ πληροφορίες θέλουν να κάνουν την εμφάνισή τους χάρτες, σε αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό, που παρουσιάζουν ένα μεγάλο Κουρδιστάν, ένα ενισχυμένο Ιράκ, την Τουρκία σαφώς μικρότερη και τη Σαουδική Αραβία διαλυμένη. Την ίδια στιγμή, την Τετάρτη, ο Ρ. Ερντογάν, μετά την επίθεση, φωτογράφιζε το ΡΚΚ και προειδοποιούσε ότι δε θα επιτρέψει διαμελισμό της Τουρκίας.

Αντίστοιχα σχέδια έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν, δεδομένου ότι τα πετρέλαια του Κιρκούκ και η γεωστρατηγική θέση του σχεδιαζόμενου Κουρδιστάν, αποτελούν μήλον της Εριδος και τραβούν το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Προληπτικά μέτρα κλεισίματος πυρηνικού σταθμού

ΤOKIO.-- Σε μία προσπάθεια να προλάβει την επανάληψη του εφιάλτη της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν, έστω και με καθυστέρηση, διέταξε το κλείσιμο τριών αντιδραστήρων στο παράκτιο πυρηνικό συγκρότημα της Χαμαόκα της εταιρείας «Τσούμπου» («Chubu Electric Paower Co») της Κεντρικής Ιαπωνίας επειδή βρίσκεται σε ιδιαίτερα σεισμογόνο περιοχή και διότι υπάρχουν προβλέψεις ειδικών για σεισμό πάνω από 8 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

«Εάν συμβεί δυστύχημα στη Χαμαόκα, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις», είπε ο πρωθυπουργός, δίχως ωστόσο να γίνει άμεσα γνωστό εάν η εταιρεία ενέργειας «Τσούμπου» θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία και ενός τρίτου που είναι ήδη κλειστός για τακτικό έλεγχο. Το πυρηνικό συγκρότημα στη Χαμαόκα, που απέχει μόλις 100 μέτρα από τις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι το μόνο από τα 54 πυρηνικά εργοστάσια στη χώρα που διατάχθηκε να κλείσει για προληπτικούς λόγους. Οταν πάντως ανασταλεί η λειτουργία του συγκεκριμένου πυρηνικού συγκροτήματος, υποτίθεται ότι θα γίνει για να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2014 συγκεκριμένες εργασίες ενίσχυσης του κτιρίου και προστασίας του από τσουνάμι και ισχυρότατο σεισμό σαν και εκείνον της 11ης Μάρτη.

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιουτάκα Μπάνο ζήτησε τη συνεργασία της Ρωσίας προκειμένου να ελεγχθεί η συνεχιζόμενη διαρροή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Στο μεταξύ, εταιρεία έρευνας στον τομέα των τραπεζικών πιστώσεων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 66 ιαπωνικές εταιρείες έκλεισαν συνεπεία του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μάρτη, εκ των οποίων οι περισσότερες επλήγησαν έμμεσα από την καταστροφή.

Από τις 66 οι 20 εταιρείες, ή 30,3% του συνόλου, χρεοκόπησαν λόγω του συλλογικού συναισθήματος αυτοσυγκράτησης και οικονομίας των Ιαπώνων καταναλωτών μετά τον εφιάλτη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Υπολογίζεται ακόμη ότι το λουκέτο στις 66 εταιρείες άφησε 1.229 εργαζόμενους άνεργους και οι συνολικές τους ανεξόφλητες οφειλές ανέρχονται σε 37,13 δισεκατομμύρια γεν (461 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με την εταιρεία. Από το σύνολο των 66, οι 27 ήταν μικρές επιχειρήσεις με πέντε ή και λιγότερους εργαζόμενους. Ο συνολικός αριθμός των χρεοκοπιών είναι περίπου τριπλάσιος από το επίπεδο που είχε καταγραφεί ενάμιση μήνα μετά το σεισμό του 1995 στο Κόμπε, σύμφωνα με την Τεϊκόκου.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΑSEAN
Ατζέντα με ασφάλεια, τρομοκρατία, οικονομία...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Περιφερειακή ασφάλεια, ναυτιλία και πειρατεία, αναχαίτιση της παράνομης ξυλείας, «τρομοκρατία», οικονομία, διμερείς εντάσεις, στρατιωτικές σχέσεις εξετάζουν μεταξύ άλλων αυτό το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του 10μελούς Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Στο πλαίσιο της συνόδου, που ξεκίνησε στις 5 του μήνα και ολοκληρώνεται αύριο (Κυριακή 8 Μάη), οι αξιωματούχοι των περισσότερων χωρών - μελών του Συνδέσμου απέρριψαν το αίτημα της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) να προεδρεύσει περιφερειακής διάσκεψης του οργανισμού το 2014, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο «τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων» από τη στρατιωτική κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Τέιν Σιν για τη «βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στη φετινή σύνοδο του «ASEAN» την προεδρία έχει η Ινδονησία και γενικός γραμματέας είναι ο Ινδονήσιος Σουπίν Πιτσουουάν. Ο οργανισμός ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1967 με σκοπό την επιτάχυνση καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων, την «κοινωνική πρόοδο» και την «πολιτιστική ανάπτυξη». Μέλη του ΑSEAN είναι το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μιανμάρ, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη και η Ταϋλάνδη.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Εκστρατεία ενόψει τριπλού δημοψηφίσματος τον Ιούνη

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ξεκίνησε χτες στη Σλοβενία η εκστρατεία παρουσίασης και αντιπαράθεσης των θέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων της χώρας, ενόψει του τριπλού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 5 Ιούνη.

Στο τριπλό δημοψήφισμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα κληθούν να αποφανθούν εάν συμφωνούν α) με την αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας στα 65 έτη για άνδρες (έως τώρα όριο τα 58 έτη) και γυναίκες (έως σήμερα συνταξιοδοτούνταν στα 57), β) με αλλαγές στην εργατική νομοθεσία που αφορούν στην παρεμπόδιση της αποτροπής της αδήλωτης εργασίας (δηλαδή στην έμμεση νομιμοποίηση της «μαύρης» εργασίας) και γ) στη μεταρρύθμιση νόμου που θέτει περιορισμούς στην πρόσβαση ατόμων στα αρχεία της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της πρώην Γιουγκοσλαβίας επί κομμουνιστικής περιόδου.

Το δημοψήφισμα που αφορά στην αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας για άνδρες και γυναίκες είναι αυτό που προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις των εργαζομένων, γεγονός που ανάγκασε ακόμη και συμβιβασμένα συνδικάτα να αντιταχθούν στη σχετική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη και να απαιτήσουν δημοψήφισμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα απορρίψει τη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, η οποία τώρα φοβερίζει με ...κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της οικονομίας, με τον πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ να διατείνεται ψευδώς πως η Πορτογαλία τάχα ...«σώθηκε γιατί μεταρρύθμισε το συνταξιοδοτικό»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ